Ceremonijom primopredaje zastave Evropske kajakaške asocijacije svečano je zatvoren ovogodišnji Šampionat Evrope za juniore i mlađe seniore.

“Nadam se da smo opravdali poverenje Evropske federacije i da smo još jednom pokazali da smo odlični domaćini. Hteo bih da, u ime predsednika Kajakaškog saveza Srbije, Mirka Nišovića, zahvalim svima koji su bili deo organizacije po svim sektorima i koji su svojim znanjem, veštinama i trudom doprineli da ponovo organizujemo ovako jedno takmičenje na visokom nivou”, rekao je sekretar Kajakaškog saveza Srbije, Milan Kapelan. On je, takođe, zahvalio i Vladi Srbije, Ministarstvu omladine i sporta, Gradu Beogradu i gradskom sekretatijatu za omladinu i sport, kao i Javnom preduzeću “Ada Ciganlija”.

“Pethodna četiri dana gledali smo veliki broj uzbudljivih trka na visokom nivou. Čestitam svim osvajačima medalja i nadam se da će i oni kojima je medalja izmakla da se vrate kući sa pozitivnim utiscima iz Beograda i Srbije i nadam se da ćemo se uskoro videti ponovo u Beogradu”, zaključio je Kapelan.

 

FOTO: Igor Vujanović

 

Predsednik Evropske kajakaške asocijacije, Albert Vuds, zahvalio je Kajakaškom savezu Srbije na odličnoj organizaciji:

“Volim da dođem u Beograd jer znam da ste vi uvek spremni da svako takmičenje organizujete tako da postavljate domaći zadatak svima i siguran sam da ćemo se ponovo naći na ovom mestu”, naglasio je Vuds.

“Ono što me čini veoma srećnim jeste to što sam siguran da će većina šampiona iz Beograda, ali i onih koji sada nisu uspeli da osvoje medalju da čine najveći deo svojih reprezentacija na narednim Olimpijskim igrama, prvo u Parizu, a zatim i u Los Anđelesu. Takođe me raduju i rezultati koje smo videli u glavnom gradu Srbije jer znam da je budućnost našeg prelepog sporta zagarantovana”, čestitao je Vuds takmičarima.

Na kraju ceremonije, generalni sekretar Evropske kajakaške asocijacije, Branko Lovrić, predao je generalnom sekretaru Kajakaškog saveza Srbije, Milanu Kapelanu, posebnu plaketu kao zahvalincu na vrhunskoj organizaciji. Kapelan je posle intoniranja “Ode radosti” koja je himna EKA, zastavu Evropske kuće kajaka predao Tijagu Lourensu, tim lideru reprezentacije Portugala koji će biti domaćin narednog prvenstva Evrope za juniore i mlađe seniore.

 

FOTO: Igor Vujanović

 

Dva zlata i dva srebra, bilans je učinka srpskih reprezentativaca na Prvenstvu Evrope u kajaku i kanuu za juniore i mlađe seniore 2022. koje je od 23. do 26. juna 2022. održano u sportskoj oazi srpske prestonice Adi Ciganliji. Naš tim je u ukupnom poretku sa četiri medalje zauzeo šesto mesto od ukupno 33 zemlje.

Za mesta na pobedničkom postolju borilo su se ukupno 33 nacije, u 38 disciplina u dve konkurencije i preko 900 takmičara. Grb Srbije branilo 11 devojaka i 19 momaka u 27 discpilina. Finiš takmičenja poslednjeg dana šampionata Starog kontinenta iznedrio je četiri medalje u nizu za mlade srpske asove koji su svojim fantastičnim izdanjem obasjali “beogradsko more” i izazvali erupciju radosti srpskoj selekciji.

Srbija ima mladost za ponos, za pamćenje, za radost, za istoriju!

 

Rezultati srpskih sportista na Evropskom prvenstvu

 

Juniori

K1-200 Strahinja Dragosavljević – ZLATO

K1-500 Aleksandar Jovanović – 9. mesto
K2-500 Luka Manjenčić, Strahinja Dragosavljević – 17. mesto
K4-500 Veljko Vještica, Nikolas Andrić, Mihajlo Dadić, Luka Manjenčić – polufinale

K1-1000 Luka Manjenčić – 8. mesto
K2-1000 Igor Subotić, Nikolas Andrić – polufinale

K1-200 Dunja Stanojev – SREBRO

K1-500 Dunja Stanojev – 5. mesto
K2-500 Dina Bacelj, Dunja Stanojev – ZLATO
K4-500 Jenifer Bošnjak, Eleonora Nađ, Jana Sarić, Vladana Pešić – polufinale

K1-1000 Katalin Gere – 6. mesto

C1-200 Mihajlo Malović – polufinale

C1-1000 Luka Trnavčević – kvalifikacije

 

 

 Mlađi seniori

K1-200 Stefan Vrdoljak – 7. mesto

K1-500 Bojan Zdelar – 5. mesto
K2-500 Danilo Živković, Miloš Stojkov – 17. mesto
K4-500 Stefan Vrdoljak, Nikola Kovačević, Luka Stojkov, Branko Lagundžić – SREBRO

K1-1000 Bojan Zdelar – 7. mesto
K2-1000 Filip Ratkov, Miodrag Ikadinović

K1-200 Marija Dostanić – 4. mesto

K1-500 Marija Dostanić – 5. mesto
K2-500 Anastazija Bajuk, Olivera Mihajlović – 8. mesto

K1-1000 Olivera Mihajlović – 5. mesto

C1-200 Dušan Milošević – kvalifikacije
C1-500 Dušan Milošević – kvalifikacije

C1-200 Tijana Arsić – odustala zbog povrede
C1-500 Tijana Arsić – povredila se