Čamci

Čamci za sprint

Moderni kajaci napravljeni su od karbona, kevlara ili njihove kombinacije vlakana ili platna impregniranih poliesterskim ili epoksidnim smolama. Zbog toga su veoma lagani i izuzetno čvrsti.

Kajak je sportski čamac sa krmom, u kome takmičar sedi u uskom otvoru, nogama oslonjenim na prečagu ispod gornjeg svoda-palube čamca. Palica za upravljanje nalazi se izmedju stopala. Čamac se pokreće veslom koje ima lopatice sa obe strane drške.

Dimenzije:

K-1 jednosed
 – 5.20 m dužina, 12 kg masa
K-2 dvosed – 6.50 m dužina, 18 kg masa
K-4 četverac – 11.00 m dužina, 30 kg masa

Kanu je, za razliku od kajaka, čamac otvorenog tipa, rombičnog oblika, bez krme, u kome takmičar kleči na jednom kolenu oslanjajući se drugim stopalom o pod čamca. Čamac se pokreće veslom sa jednom lopaticom otiskujući se o vodu samo sa jedne strane čamca.

Dimenzije:

C-1 jednoklek
– 5.20 m dužina, 14 kg masa
C-2 dvoklek – 6.50 m dužina, 18 kg masa
C-4 četoroklek – 9.00 m dužina, 30 kg masa

Čamci za slalom i spust

Divljovodaški čamci moraju da zadovolje nekoliko uslova: da budu lagani a istovremeno i veoma otporni na udarce. Zato se prave od najsavremenijih kompozitnih materijala.

Čamci za slalom nemaju krmu, vretenastog su oblika, sa tesnim otvorom u kome takmičari sede-u kajaku, ili kleče-u kanuu, nogu skroz podvučenih pod svod-palubu čamca. Iz bezbedonosnih razloga, obavezan deo opreme je špric-deka, pokrivač koji se nosi oko struka i potpuno zatvara otvor na čamcu, kao i zaštitna kaciga.

Kajak se pokreće veslom koje ima lopatice na obe strane drške, a kanu kratkim veslom sa jednom lopaticom.

Dimenzije čamaca za slalom:

K-1 kajak: 4.00 m dužina, 0.6 m širina, 9 kg masa
C-1 kanu: 4.00 m dužina, 0.7 m širina, 10 kg masa
C-2 kanu: 4.58 m dužina, 0.8 m širina, 15 kg masa

Čamci za spust se uveliko razlikuju od čamaca za slalom po obliku, plovnosti i upravljivosti.