Samo što su taktovi “Bože pravde” prestali da odjekuju Adom Ciganlijom posle zlatne medalje Dunje Stanojev i Dine Bacelj, usledila je trka koja je našem timu donela još jednu medalju!

U konkurenciji mlađih seniora, pred domaćom publikom, srpski četverac na 500 metara u sastavu Stefan Vrdoljak, Nikola Kovačević, Luka Stojkov i Branko Lagundžić osvojio je srebrnu medalju!

 

FOTO: Nebojša Radović

 

Iako su za favorite za medalju ispred naših momaka važili Česi, Italijani, Portugalci, srpski četverac je i silovito i hrabro “gazio” Savskim jezerom i na kraju ostavio iza sebe sve navedene osvojivši srebro zlatnog sjaja vremenom 1:22.538. Zlato je mladim asovima Srbije izmaklo za samo 70 stotinki, a osvojila ih je posada Poljske Vojčeh Pilar, Piotr Moravski, Viktor Lehcisnki, Filip Vekvert rezultatom 1:22.468, dok su kao treći kroz cilj prošli Nemci u sastavu Linus Bange, Jakob Kuršat, Leonard Buš, Nils Globke ostvarivši vreme 1:23.065.

 

FOTO: Nebojša Radović

 

“Izuzetno smo zadovoljni srebrom, nije kao zlato, ali je vredna medalja. Trenirali smo žestoko mesec i po dana u Beogradu pred evropsko prvenstvo za ovakav rezultat i sav rad se pokazao i isplatio kroz ovu medalju koja je moja prva u konkurenciji mlađih seniora. Velika je čast biti u Beogradu na pobedničkom postolju, pred domaćom publikom. Već od sledeće godine ulazim u kategoriju seniora i nadam se da ćemo nastaviti sa dobrim rezultatima i na svetskom prvenstvu koje nas očekuje ove godine” – rekao je Stefan Vrdoljak.

 

 

“Moja prva evropska medalja, jako sam srećan. Ovaj četverac smo spremali skoro tri meseca i prošli smo loše trke u Poljskoj, ali radili smo vredno zajedno i trudili se, bili smo na ovom putu tim i zajedno sa Urošem Pavlovićem smo na kraju uspeli da osvojio srebrnu medalju. Ovo je moja prva godina u konkurenciji mlađih seniora gde tek očekujem dobre rezultate. Prvu narednu priliku za novi uspeh imamo već u septembru u Segedinu gde na očekuje svetsko prvenstvo, imao dva – tri meseca za dobre pripreme kao tim i nadamo se da ćemo tamo proći još bolje” – istakao je Branko Lagundžić.

 

 

“Nisam znao koja ću osećanja imati nakon trke, ali sada mogu reći da je bilo fenomenalno. Pred domaćom publikom osvojili smo evropsko srebro što daje dodatnu veličinu ovoj medalji. Sledeća stanica nam je Segedin i svetsko prvenstvo gde očekujemo još jaču konkurenciju i očekujemo da ponovimo rezultat, ako ne da budemo i još bolji. Naredne godine izlazim iz ove kategorije i nadam se da ću uspeti da obezbedim mesto među seniorima reprezentacije Srbije” – objašnjava Luka Stojkov.

 

 

“Odličan rezultat smo ostvarili obzirom da već godinama pokušavamo da napravimo četverac koji će da bude kompetentan da uđe u finale, napravi vredan rezultat i uzme medalju. Meni je ovo prva međunarodna medalja, već u kvalifikacijama smo videli da vredimo i da možemo ostvariti veliki plasman. Uspeli smo to na ovom prvenstvu, nadamo se tako dobrom rezultati i na svetskom, treniramo dalje pa ćemo videti. U Poznanju smo imali loše trke, nisu nam odgovarali vremenski uslovi ni voda, imali smo i greške koje smo u međuvremenu uspeli da ispravimo u radu sa selektorom koji nam se potpuno posvetio i taj rad sa njim ispravio je greške i doneo ovo što smo napravili u Beogradu, evropsko srebro. Ovo nam je dodatni motiv da nastavimo još jače sa treninzima i pripremama za svetsku smotru u Segedinu. Sve ove reprezentacije koje su se ovde takmičile sa nama će činiti isto, tenirati još više i biti još spremnije tamo, kao što ćemo i mi i verujem u dobar rezultat i u Mađarskoj. Ostaje vreme da pokaže kakvi ćemo biti” – zaključio je Nikola Kovačević.

 

 

Naš srebrni četverac osvajanje medalje na Adi proslavio je tako što je sportskog direktora Kajakaškog saveza Srbije, Slavišu Stajovića i trenera Uroša Pavlovića bacio u vodu.