Savez

Kajak i kanu je jedan od najtrofejnijih sportova u Srbiji.
Kajakaški savez Jugoslavije nastao je 1930. godine, a na svetskim prvenstvima učestvuje od 1932. godine.

Na olimpijskim igrama učestvuje od 1936. godine. Kajakaši iz Srbije do sada su osvojili 51 medalju na najvećim svetskim i evropskim takmičenjima.

Na Olimpijskim igrama osvojene su dve zlatne, tri srebrne i jedna bronzana medalja.

Svetsko prvenstvo u kajaku i kanuu na mirnim vodama održava se u organizaciji Svetske kajakaške federacije (ICF) (engl. International Canoe Federation.). Prvo prvenstvo je održano 1938. godine. U početku prvenstva su održavana u nepravilnim razmacima, a od 1970. održavaju se svake godine osim u godinama kada se održavaju Letnje olimpijske igre. Od 2008. umesto na mirnim vodama zovu se Svetska kajakaška prvenstva u sprintu. U Beogradu je organizovano pet svetskih prvenstava: 1971, 1975, 1975, 1978 i 1982. godine.

Kajakaški savez Srbije osnovan je 1953. godine.

U proteklih 69 godina izrastao je u modernu organizaciju koja broji preko četrdeset članova.

Evropsko prvenstvo u kajaku i kanuu na mirnim vodama održava se u ogranizaciji Evropske kajakaške asocijacije. (ECA). Prvo je održano 1933. godine u Pragu pod pokrovitelјstvom Međunarodne kajakaške federacije, (ICF). Evropsko prvenstvo je bilo dvogodišnje takmičenje koje se održavalo do 1969. godine – posle prvenstva u Moskvi i dugi niz godina je prestalo da postoji, jer su svetsko prvenstvo od tada postao godišnji takmičenje, pa za Evropsko prvenstvo jednostavno nije bilo prostora u godišnjem kalendaru. Godine 1997. obnovlјena su evropska prvenstva, koja se od tada održavaju svake godine.

Kajakaški savez Srbije u poslednje dve decenije bio je domaćin Studenskom prvenstvu Sveta (2007), Evropskom prvenstvu za juniore i mlađe seniore (2008 i 2017), Evropskom seniorskom prvenstvu (2011 i 2018) i Svetskom kupu (2017).

Mi kajakaši imamo puno razloga da budemo zadovoljni, čak ponosni, na naše rezultate ostvarene u proteklim  godinama. Ovi rezultati nisu došli slučajno, oni su plod dobrog odnosa naše države prema sportu koji mi vidimo kroz našu saradnju sa Upravom za sport, zatim, dobre organizacije našeg saveza i nasleđa dosadašnje uspešnosti naših takmičara na najvećim međunarodnim takmičenjima, pre svega evropskim, svetskim prvenstvima  i olimpijskim igrama.

Pored takmičarskog sporta, Kajakaški savez Srbije aktivno učestvuje i u turističko-rekreativnim manifestacijama na vodi. Najpoznatija i najpopularnija je Turistička dunavska regata – TID.

Struktura Saveza

Najviši organ Saveza je Skupština i sačinjavaju je po jedan predstavnik svake članice Saveza.

Upravni odbor je organ upravljanja Savezom.

Predsednik Saveza je ujedno i predsednik Skupštine i Upravnog odbora.