U poslepodnevnom programu prvog dana takmičenja na Evropskim kvalifkacijama za Olimpijske igre, nastupile su dve srpske posade dvoseda i obe su izborile mesto u finalu.

Posada muškog dvoseda na 1000 metara, Ervin Holpert i Mihailo Subotić plasirala se u finale Evropskih kvalifikacija. Ervin i Mihailo mesto u borbi za olimpijsku kvotu izborili su zauzimanjem drugog mesta u svojoj kvalifikacionoj trci, pošto su deonicu izveslali za 3 minuta 18 sekundi i 18 stotinki.

FOTO: Nina Jelenc / EKA

 

Zadovoljni smo odrađenim poslom. Cilj je bio biti među prva tri u kvalifikacionoj grupi i proći direktno u finale, što smo i ostvarili. Uslovi na samoj stazi nisu bili idealni ali nas to nije omelo. Sutra nas očekuje finale u koje idemo puni samopouzdanja i nadamo se najboljem. U prvoj trci smo pokazali da imamo kvalitet za međunarodnu scenu, a sutra verujemo da možemo i do pobede“, naglasio je Subotić

Idemo korak po korak, danas smo ušli u finale. Bitno nam je bilo da budemo među prva tri čamca. Sutra nastavljamo dalje idemo ka nasem cilju, a to je olimpijska viza“, dodao je Holpert.

FOTO: Nina Jelenc / EKA

Finale K2-1000 veslaće se sutra od 18 sati i 55 minuta.

 

FOTO: Nina Jelenc / EKA

Mesto u finalu izborile su i Marija Dostanić i Kristina Bedeč koje su se takmičile u dvosedu na 500 metara. Marija i Kristina kroz cilj su prošle u vremenu 1:50.49, što je bilo dovoljno za 3. mesto u kvalifikacionoj grupi, ali daleko važnije, mesto u borbi za evropsku kvotu za Tokio.

Prvi plan je bio da ne preteramo jer tri posade idu direknto u finale i htele smo da izveslamo svoju trku. Mislim da sam ja pogrešila jer sam posle starta dosta smanjila i pustila ostale devojke da nam pobegnu. Na sreću, finiš nam je bio odličan što nas je i dovelo do finala i zbog toga sam prezadovoljna. Trka nam je bila veoma kontrolisana i mi to možemo mnogo jače i bolje, sto ćemo i da uradimo sutra i mislim da možemo da pobedimo!“, naglasila je Dostanićeva posle trke.

“Apsolutno se slažem sa Marijom. Mislim da je sredina trke bila dosta lakša u odnosu na ono što smo vežbale. Sutra mora biti dosta oštrije i daćemo sve sebe da što bolje prođemo”, dodala je Kristina.

FOTO: Nina Jelenc / EKA

Finale u konkrenciji K2-500 za dame vesla se sutra od 19:12 časova.

U konkurenciji dvoseda na Evropskim kvalifikacijama samo pobednici finalnih trka izboriće kvotu za ovogodišnje Olimpijske igre.

Prethodno je Bojan Zdelar izborio mesto u finalu jednoseda na 1000 metara. U konkurenciji K1-1000 na Evropskim kvalifikacijama kvote će izboriti dvojica prvoplasiraniih u finalu.

Raspored trka naših predstavnika na evropskim kvalifikacijama za Olimpijske igre:

11:15 FINALE K1-1000 Bojan Zdelar
18:55 FINALE K2-1000 Ervin Holpert, Mihailo Subotić
19:12 FINALE K2-500 Marija Dostanić, Kristina Bedeč