Dosadašnji reprezentativac Bosne i Hercegovine, Darko Savić, u predstojećoj sezoni pokušaće da izbori mesto u reprezentaciji Srbije. Darko je još 2013. godine dobio državljanstvo Srbije i ubacivanjem discipline ekstremni kajak u program Olimpijskih igara u Parizu stvorili su se uslovi da pokuša da se na narednoj najvećoj smotri sportista nađe u dresu Srbije.

U karijeri sam prošao sve. Sada se otvorila nova prilika da se takmičim u novoj disciplini. Trke se voze na stazama na kojim sam ja već nastupao u slalom disciplini, a ovo je kombinacije i spusta i slaloma. Smatram da imam šta da pokažem. Kao Banaljučanin mogu da kažem da je Vrbas idealan za trening, a smatram da uz saradnju sa Kajakaškim savezom Srbije mogu da pomerim sopstvene granice. Nadam se i sjajnim rezultatima. Godinama treniram i družim se sa skoro svim reprezentativcima Srbije u svim disciplinama i za mene je Srbija druga domovina. Znam kako funkcioniše srpska kajakaška porodica i veoma se radujem što ću sada biti deo to tima. Možda upravo i zbog toga osećam da mi je motivacija na nekom višem nivou nego do sada“, naglasio je Savić posle sastanka sa predsednikom Kajakaškog saveza Srbije, Mirkom Nišovićem.

 

 

Predsednik srpskog kajakaškog saveza, Mirko Nišović zadovoljan je željom Darka Savića da nastupa u našem dresu.

Dolaskom Savića pokušaćemo da napravimo iskorak u ekstremnom slalomu, koji je nova disciplini koja nas očekuje u Parizu 2024 godine. Darko je iskusan takmičar, a ima i želje i volje da se oproba u novoj disciplini i meni je drago što možemo da mu izađemo u susret. Bitan je i podatak što je Darko iz Republike Srpske i nekako je najnormalnije da dođe da vesla za reprezentaciju Srbije, a mi ćemo mu pružiti podršku kako bi mogao da napreduje, a bilo bi odlično kada bismo i u divljim vodama imali predstavnike na Olimpijskim igrama, prvi put od nestanka bivše Jugoslavije“, naglasio je Nišović.

Dolazak Savića pomoći će i razvoju rezultata sekcije na divljim vodama time što će pojačati konkurenciju u toj sekciji, a to je samo jedan od koraka koje je Kajakaški savez Srbije preduzeo kako bi pomogao razvoju klubova. U saradnji sa Ministarstvom omladine i sporta, a preko projekta Program finansijske podrške sportskim organizacijama u otežanim ekonomskim uslovima usled pandemije virusa COVID – 19, prošle i ove godine i finansijki su pomognuti klubovi.

Zahvalni smo i Vladi Republike Srbije i Ministarstvu omladine i sporta na čelu sa ministrom Vanjom Udovičićem što  prepoznaju značaj sporta i rekordnim ulaganjima u dalјi njegov razvoj  doprinose stvaranju uslova za ostvarivanje  takmičarskog potencijala naših sportista što ima za posledicu  ostvarivanje vrhunskih rezultata za našu zemlјu“, rekao je predsednik KSS.

U saradnji sa MOS i Vladom Republike Srbije, naredne godine će Beograd biti domaćin Evropskog prvenstva za juniore i mlađe seniore.

Veoma smo zahvalni Ministarstvu i Vladi na njihovoj podršci na osnovu koje smo uspeli da svojim predanim radom izborimo da ponovo budemo domaćini najvećem takmičenju u Evropi za mlađe kategorije i siguran sam da ćemo i narednog juna ponovo pokazati da smo odlični domaćini! Evropsko prvenstvo za juniore i mlađe seniore naredne godine biće idealna prilika da naš tim nastupi u što većem broju disciplina i nadam se da ćemo zabeležiti bolje rezultate nego 2017. kada smo takođe bili domaćini najboljim juniorima i mlađim seniorima na Adi Ciganliji. Takođe se nadam i da ćemo u ovom skraćenom olimpijskom ciklusu uspeti i da relizujemo projekat regatnog centra i time stvoriti infrastrukturu koja će nam pomoći da nastavimo da stvaramo šampione i u budućnosti“, kaže Nišović.