Talentovani kraljevčanin Vuk Bazić ispisuje istoriju srpskog slaloma. Postao je prvi Srbin, kome je u juniorskoj kategoriji pošlo za rukom da se plasira u polufinale Svetskog prvenstva.

-“Danas je bio veliki dan za mene, ostvario sam veliki rezultat kako za mene tako i za ceo tim i reprezentaciju svojim ulaskom u polufinale Svetskog Prvenstva. Uz pomoć svog trenera i selektora reprezentacije Gorana Jovanovića sa kojim protekle četiri godine radim i uz njegovu pomoć pravim rezultate o kojima sam sanjao. Dve godine u nazad  kako sam postao član reprezentacije Srbije učestvujem na velikim Evropskim i svetskim  takmičenjima, gde usavršavam svoj rad na stazama poput ove”-bile su prve impresije našeg sedamnaestogodišnjeg reprezentativca.

Treći dan prvenstva Sveta za kajakaški podmladak u Krakovu prošao je u znaku pojedinačnih nastupa u kvalifikacijama juniora u dve discipline (k1, c1). Na startu trke u kojoj je Srbija imala dva predstavnika Bazića, i Petra Radojkovića, pojavilo se 77 takmičara. Iz prve vožnje plasman u polufinale ozbeđivalo je 30 najbržih na stazi u Poljskoj. Bazić tek 52., a Radojković 59. Vremensko otvarenje momka iz Kraljeva bilo je 100 sekundi 8 stotinki uz tri dodira na kapijama i 6 kaznenih sekundi. Nišlija Radojković imao je identinačan broj kaznenih sekundi (6) pa se u ukupnom zbiru štoperica zaustavila na 111,64 sekunde. Bazić je imao 19,30, a Radojković čak 30,86 sekundi zaostatka za pobednikom trke Italijanom Habijerom Ferazijem (80,78). Bazića je delilo 9,21 a Radojkovića 20,77 sekundi od 30 mesta koje je vodilo u polufinale.

Usledila je dvoiposatna pauza do starta druge vožnje i onda je usledio trenutak za istoriju. Od 47 juniora u drugoj vožnji 10 je obezbedjivalo prolaz u polufinale. Bazić je bio šesti i doveslao do polufinala a Radojković 15. sa 3,93 sekunde koliko mu je nedostaljalo za polufinale. 93,59 sekudni je vreme koje je ostvario naš najbolji junior koji je u drugoj vožnji imao 2 kaznene sekunde i zaostatak za pobednikom trke Italijanom Gabijelom Grimadijem (87,85) od 5,74 sekunde. Radojović je izveslao stazu bez greške, ali nije bio dovoljno brz pa je na kraju završio sa 98,82 sekunde u cilju.

-“Nakon slabije voznje u prvom startu,analizirali smo greske i krenuli na sve ili nista”-presrećan je Vukov trener i selektor naše selekcije Goran Jovanović-“Jednostavno ovo polufinale je moralo da se dogodi. Mnogo smo radili zadnje 2 godine od kada je ušao u reprezentaciju, izmaklo nam je polufinale na Evropskom prvenstvu u Češkoj prošle godine i ove godine u Bratislavi. Moram da istaknem  da nikad do sada nismo imali polufinale na Svetskom prvenstvu”-napomenuo je selektor a potom nastavio-“Jedan timski rad i puno sreće, svaki prolazak niz stazu i kroz kapije je neizvesnost i strah od dodira i promasaja.Kada su ovakve trke u pitanju tu smo svi zajedno da podržimo jedni druge, trener Milan Đorđević sa jedne strane staze i  ja sa druge i tako sve takmičare iz reprezentacije bodrimo do kraja trke. Puno znači kada im sugerišemo u toku vožnje na eventualne greške ili pad koncentracije koji je veoma bitan za sigurnu vožnju. Dodao bih da nam treba mnogo trenažnih procesa na ovakvim veštačkim stazama u Evropi i Svetu koje su standard za oblikovanje i razvoj jednog takmičara i reprezentativca u slalomu. Ovo je veliki uspeh za sve nas i reprezentaciju Srbije”-zaključio je Jovanović.

Selektor Jovanović sa svojim učenikom Bazićem

Sledi dan predaha za našu reprezentaciju u Krakovu, pošto su sutra na programu polufinalne i finalne trke u disciplinama k1 kod mlađih seniora i c1 u kategoriji juniora.

Bazić će na stazu u Krakovu u subotu od 13,06 časova da vesla ponovo za istoriju.

-“Za nadolazece polufinale, daću sve od sebe da napravim što bolji rezultat”– bio je iskren mladjani Kraljevčanin.

Iz ove perspektive teško je poverovati da Bazić može do finala. To bio bio podvig ravan osvajanju medalje. Svesni su toga i u našem stručnom štabu. Posle početne euforije zbog istorijskog plasmana, suza radosnica i sreće, ipak su realni  u prognozi  za njegov nastup u polufinalu.

-“Nemamo sta da izgubimo. Kao sto sam rekao za drugi start, očekujemo rasterećenu vožnju bez grešaka i da se priblizimo najboljim svetskim juniorima u plasmanu u polufinalu”-poručio je selektor i lični trener Bazića.

Zvaničan sajt šampionata  na kome se mogu pratiti rezultati I prenos trka Iz Krakova nalazi se na sledećem linku:  https://www.canoeicf.com/canoe-slalom-world-championships/krakow-2023