Vuk Bazić naš najbolji junior u slalomu završio je takmičenje u Krakovu na SP u polufinalu discipline k1 sa plasmanom na 38. mesto od 40 učesnika i time se u upisao u istoriju srpskog slaloma.

Petog pretposlednjeg dana prvenstva Sveta za kajakaški podmladak u Krakovu veslale su se poufinalne i finalne trke u juniorskoj kategoriji. Bazić je završio polufinalnu trku sa vremenom 148 sekundi 42 stotinke. Plasmana ga je koštala 7 kapija gde je zbog promašaja zaradio 50 kaznenih sekundi. Kada se tome doda još dve kaznene sekunde koje je zaradio na  na drugoj kapiji (zbog dodira iste)  zaostatak za pobednikom polufinala Franzucom Martinom Kornuom (84,55)   bio je ogroman od 63,87 sekundi, a od plasmana u finale i 10. pozcije delilo ga je 58,12 sekundi.

-“Kao sto sam rekao preključe, išli smo na sve ili ništa.Veliki pritisak u polufinalu i ta greška na 7 uzvodnoj kapiji gde je provukao glavu i dobio 50 kaznenih  i posle se zbog izgubljene ravnoteze prevrnuo i eskimotirao”-objašnjava selektor i Bazićev trener Goran Jovanović šta se sve izdešavalo tokom nastupa njegovog pulena-“Da nije bilo tih gresaka bio bi medju prvih 30, ovako smo na 38 mestu. Idemo dalje i ovo je veliki uspeh, polufinale, u prvoj polovini takmičara, iz 50 zemalja”-kontatovao je Jovanović.

Krakov definitivno Baziću, ostaje u najlepšim uspomenama. Takođe i srpskom slalomu, s obzirom da smo u Poljskoj kroz istoriju imali i najuspešnije rezultate od kako ta olimpijska disciplina postoji na ovim prostorima. Od četiri zabeležena u polufinalima, tri su ostvarena upravo u Krakovu: prvi 2004, drugi 2007. i pretposlednji 2020. godine. Prethodna tri plasmana ostvarena su na Evropskim šampionatima za mlađe kategorije, a Bazićev peti plasman u polufinale je I najznačajniji s ozbirom da se desio na Svetskom šampionatu.

Titula  juniorskog prvaka  Sveta u k1 otišla je u ruke Italijana Ferazija. Francuz Kornu bio je srebrni, a slovenačko čudo od deteta, Ziga Lin Hočevar koji potiče iz čuvene  slalomaške porodice bio je bronzani. Dan ranije šesnaestogodišnji Slovenac postao je prvak Sveta u kanuu (c1) za juniore I time podesetio na isti uspeh svog oca Simona 1992. godine u Norveškoj,  odnosno starije sestre Eve koja je 2018. postala prvak Sveta u k1 u juniorskoj kategoriji. Bara Galuskova iz Češke najbolja je juniorska planete (k1) dok je dan ranije u kanuu trijumfovala Nemica Piro. Kod mladjih seniora dominacija francuza u k1. Od tri “trikolora” koja su se našla na pobedničom postolju najbolji je bio Viton. Kod devojaka u istoj discplini pobedila je amerikanka Lajbrfrat.

Ovim takmičenjem spuštena je zavesa na međunarodnu sezonu u kajak slalomu, kada su u pitanju naši reprezentativci. Iako je ostalo još jedno, najveće i najznačajnije  takmičenje sezone, seniorski šampionat Sveta u Velikoj Britaniji na kome će se u septembru ispunjavati i Olimpijske norme, na žalost nećemo imati predstavnike na toj planetarnoj smotri, pa ćemo na taj način preskočiti i učešće na Olimpijskim igrama u Parizu, gde nas nema u slalomu  32. godine u kontinuitetu ( zadnji put OI 1992. godine u Barseloni).

Zvaničan sajt šampionata  na kome se mogu pratiti rezultati i prenos trka Iz Krakova, sutra poslednjeg dana takmičenja, kada je na programu kajak kros,  nalazi se na sledećem linku:  https://www.canoeicf.com/canoe-slalom-world-championships/krakow-2023