Po hladnom (11 stepeni), vetrovitom i kišovitom vremenu, juče je na beogradskoj Adi Ciganliji održano prvo ovogodišnje testiranje za mlađe uzrasne kategorije kada su u pitanju kandidati za ulazak u reprezntativne selekcije naredne sezone.

Broj prijavljenih takmičara bio je 143 iz preko 20 klubova iz Srbije. Start je bio pojedinačni, na pola minuta a veslalo se 2x 2km sa pola sata pauze. Testiranje je bilo obavezno za sve takmičare koji konkurišu za zimske veslačke pripreme.

U konkurenciji mlađih seniora bilo je prijavljen 21 takmičar. Najbolje vreme ostvario je šapčanin Branko Lagundžić koji je ostvario iz dve trke najbolje prosečno vreme od 8 minuta i 7 sekundi koliko mu je trebalo da prevesa deonicu od 2000  metara. Novosađanin Vojin Rudović (Vojvodina) bio je drugoplasirani sa ostvarenim prosečnim vremenom 8 minuta 32 sekunde (prva deonica 8:28, druga 8.32) dok je treće mesto zauzeo Bezdanac Nikolas Andrić sa prosečnim vremenom 8:31.

Kod juniora (21 takmičar), najbolje prosečno vreme u dve trke izveslao je bačkopalančanin Veljko Vještica (8:36). Drugoplasirani je bio novosadjanin Veljko Popović (Vojvodina-8:36) a trećeplasirani takmičar iz Kanjiže, Adam Kovač (8:37).

U kadetskoj kategoriji koja je bila najmasovnija (41 sportista), najuspešniji je bio Bečejac Mateja Molnar (9:52). Drugo mesto osvojio je Marko Cvijanović (8:55) iz novosadskog Limana dok je trećeplasirani bio Mihajlo Ćurković (9:09) iz bačkopalanačkog Tarketa.

Andrea Vukašinović iz Šapca najuspešnija je bila kadetkinja u konkurenciji preostalih 16 devojčica. Šapčanka je ostvarila najbže prosečno vreme od 9 minuta, 56 sekundi. Drugo mesto zauzela je Kaja Sarić (9:57) iz Beograda, dok je trećeplasirana bila bačkopalančanka Maja Ikić (10:28).

U kategoriji juniorki, 14 devojaka se pojavilo na startu, a najuspešnija je bila Bezdanka Žofi Horvat sa prosečnim vremenom 9:44. Lidija Ladanji iz Bratstva (Kanjiža) bila je drugopalsirana, dok je treće mesto zauzela Slavica Našagaćin iz Novog Sada (Vojvodina).

Kod mlađih seniorki nastupile su svega 4 devojke, a najbrža je bila Dina Bacelj (Takrett,9:42). Drugoplasirana je bila Katalin Gere (9:39) iz Sente, dok je treće mesto zauzela takmičarka iz Apatina Dajana Urtajl (10:27).

U discipini kanu natupilo je 10 sportista bez kvalifikacije po uzrasnim i polnim kategorijama. Najbrži sa prosečnim vremenom bio je Luka Trnavčević (Zorka-10,35).

Rezultate testiranja možete pogledati ovde.