Prvog takmičarskog dana u kajak slalomu na Evropskim igrama u Krakovu, naša selekcija oprostila se od daljeg takmičenja. U pojedinačnoj konkurenciji nismo prošli kvalifikacije, dok smo u timskoj trci osvojili 12. mesto. Konkurencija na šampionatu Evrope za seniore pokazala se ipak prejakom za naš podmlađeni sastav u kome je najstariji dvadesetšestogodišnji Jevtić jedini senior dok je Đođrđević (22) mlađi senior , a Bazić (17) junior.

Na startu kvalifikacija u kajak jednosedu (k1) na Evropskim igrama u Krakovu, u prvoj vožnji startovalo je 66 takmičara. Tražilo se za polufinalu iz te trke 30 najboljih.  Švajcarac Martin Dougoud bio je najbrži na zahtevnoj stazi, i preveslao je zadatu deonicu sa postavljenim kapijama za 83 sekunde, 98 stotinki.  Najbolje plasirani Srbin bio je Marko Đorđević na 48 mestu sa vremenom 100,78 (2 kaznena poena) i 16,80 sekundi zaostatka za pobednikom trke. Vuk Bazić bio je 51. sa vremenskim ostvarenjem 105,13 (4 kaznena poena, +21,15 sekundi), dok je Miloš Jevtić bio 54. sa vremenom 111,71 sekunda (6 kaznenih poena, +27,73 sekunde). U drugoj vožnji kvalifikacija natupilo je 36 takmičara a vizu za polufinale tražilo je 10 najbržih. Miloš Jevtić završio je drugu vožnju na 23. mestu sa vremenom 101 sekunda 88 stotinki (4 kaznena poena) i zaostatkom za pobednikom trke britancem Boversom (86,99) od 14 sekundi 89 stotinki. Vuk Bazić je bio 26. sa vremenom 105,19 (4 kaznena poena, +18,20 sekundi), dok je Makro Đorđević bio 33. sa vremenom 158,13 (56 kaznenih poena, +71,14 stotinki).

Vuk Bazić photography Nebojsa Radovic

U generalnom plasmanu na Evropskom prenstvu u slalomu za seniore koje je ujedno predstavljalo i kontinentalne kvalifikacije za Olimpijske igre u Parizu 2024. godine, naši predstavnici su okončali takmičenje u kvalifikacijama na sledećim pozicijama: Miloš Jevtić na 53. mestu, Vuk Bazić na 56. mestu i Marko Đorđević na 63. mestu. To u prevodu znači kako stvari sada stoje, da nećemo imati šansu da se kvalifikujemo za OI u Parizu naredne godine, u slalom disciplini, s obzirom da je šansa da nešto napravimo na kontinentalnim kvalifikacijama u Krakovu propala, a na Svetskom prvenstvu gde se izbaraju vize za OI, koje se održava u Le Valiju u Velikoj Britaniji (19-24.09) nećemo učestvovati.

Kada je u pitanju današnji nastup naših reprezentativaca u neolimpijskoj disciplini, finalu 3xk1 u ekipnoj konurenciji Srbija je zauzela 12. mesto od 17 ekipa učesnica. Marko Đorđević, Vuk Bazić i Miloš Jevtić izeslali su stazu u vremenu od 135 sekudni 12 stotinki (22 kaznena poena) zaostavši za pobednicima trke, novim Evropskim šamponima, sastavom Španije (97,04) za 38 sekundi, 8 stotinki. Španci koji su prošle godine na EP u Liptovskom Mikulašu bili tek sedmoplasirani, skinuli su sa trona Čehe koji su završili timsku trku tek na 14. poziciji u Krakovu. Poljaci su potrdili titulu vicemašpiona starog kontinenta dok je bronza pripala Francuzima koji su prošle godine bili peti. Bez medalje su ostali Nemci, prošlogodišnji bronzani koji su završili timsku trku tek na 6. mestu u Krakovu. Što se tiče našeg tima, popeli smo se 2 pozcije više u odnosu na prošlogodišnji šampionat Evrope. (14 mesto, EP u Liptovskom Mikulašu 2022).

Vuk Bazić photography Nebojsa Radovic

Takmičenje u Krakovu se nastavlja sutra i traje do nedelje, nažalost bez naših predstavnika. Sutra prepodne su  na programu muške i ženske discipline u kanuu, a popodne (sa početkom u 13.35) slede ekipne discipline u kanuu i kanuima gde će ponovo biti dodeljena dva kompleta medalja najboljim ekipama.Prve medalje u pojedinačnim disciplinama biće dodeljene u subotu, kada su na programu polufinale i finale kajaka za muškarce i žene. U popodnevnim satima na programu je kros u kajaku na hronometar, a u nedelju će se takmičenja u kanu slalomu u Sportskom centru Kolna završiti polufinalnim i finalnim etapama u kanuu za muškarce i žene.

Reprezentacija u slalomu nastaviće pripreme za dva velika takmičenja koja ih očekuju do kraja sezone. Prvo je u Bratislavi od 20 do 23. jula kada ih očekuje učešće na Evropskom prvenstvu za juniore i mlađe seniore, a potom će se vratiti u Krakov, na istu stazu koja je domaćin Svetskog šampionata za juniore i mlađe seniore od 15 do 20. avgusta.