Srpski tim na SP u Krakovu u konkurenciji 26 ekipa u timskoj vožnji u kategoriji mlađih seniora završio je učešće u finalu plasmanom na 20 mesto.

Reprezentacija nam je nastupila u sastavu: Marko Đorđević, Vuk Bazić i Petar Radojković u disciplini 3xk1 i imala vremensko ostvarenje 127,50 sekundi, zaostavši za pobednikom trke, 40,41 sekunda.

Zlatom se okitila ekipa Francuske koja je imala najbrže vreme na stazi u Krakovu, izveslavši zadatu deonicu sa kapijama za 87 sekundi 9 stotinki. Vicešampionska titula otišla je u ruke Špancima (87,90) dok su trećeplasirani bili Italijani (91,04).

U ženskom finalu kajaka za mlađe seniore Britanske su ovojile naslov prvaka, ostavivši iza sebe timove Češke i Slovenije. Čehinje su bile najbolje u kategoriji juniorki, a trijumfovale su isped reprezentacija Nemačke i Slovenije. Kod juniora poredak na cilju bio je sledeći: Nemačka, Francuska, Češka.

U disciplini kanu kod mlađih seniora prvak Sveta postala je ekipa iz Francuske. Srebro je pripalo Britancima, a bronza Italijanima. Česi su trijumfovali kod juniora. Nemci su bili drugoplasirani a Francuzi na trećoj pozciji. Kod dama, Čehinje su doveslale do zlata u kategoriji mlađih seniorki. Druge su bile Francuskinje, a treće Italijanke. U kategoriji juniorki, Čehinje ponovo prve, Slovenke druge dok je bronza pripala Nemicama.

Ukupno 8 kompleta medalja podeljeno je prvog takmičarskog dana svetskog prvenstva za juniore i mlađe seniore na stazi na kojoj su održane Evropske igre u Krakovu. Češki tim je briljirao jer je od mogućih 8 uzeo čak 4 zlatne medalje. Sedam nacija je osvojilo odličja, a pored Češkog tima koji je na prvom mestu sa 6 medalja (4 zlatne i 2 srebrne), slede Franzuzi sa 5 medalja (2-2-1) i Nemci sa 4 medalje (1-2-1).

U sredu se nastavlja prvenstvo kvalifikacijama u pojedinačnim nastupima disciplina za takmičare do 23 godine gde ćemo gledati našeg jedinog predstavnika Marka Đorđevića. U 9.15 časova startuju kajakaši i kajakašice, a u 15.00 časova kanuisti i kanuistkinje.

Zvaničan sajt šampionata (veb prenos, rezultati):  https://www.canoeicf.com/canoe-slalom-world-championships/krakow-2023