Manje od tri nedelje ostale su  do  početka Evropskih igara u Krakovu. Kanu sprint će biti jedan od sportova koji otvaraju manifestaciju sa prvim takmičarskim danom već 21. juna. Muški  četverci biće druga disciplina otvaranja, a medalje u ovoj disciplini biće dodeljene trećeg takmičarskog dana.

Petnaest nacija ima pravo da učestvuje u ovoj disciplni  (K4 500m), koja će videti nove šampione trećeg takmičarskog dana Evropskih igara u Krakovu. Kvalifikacije i polufinale takmičenja su zakazani za 21. jun, a finale će biti 23. juna u 14:20.

Na startnoj liniji će biti 15 posada koje će predstavljati Češku, Dansku, Španiju, Francusku, Nemačku, Mađarsku, Italiju, Letoniju, Litvaniju, Poljsku, Portugal, Srbiju, Slovačku, Švedsku i Ukrajinu, što obećava uzbudljive i teške trke.

Na najvećim međunarodnim događajima proteklih sezona među najboljima su bile ekipe iz Nemačke, Španije i Slovačke, ali tu su i predstavnici Francuske, Ukrajine, Mađarske, Litvanije, Danske… koji čekaju svoje šansa za slavu.

Branioci  Evropskog trona sa prošlogodišnjeg Evropskog prvenstva u Minhenu su reprezentativci Nemačke. Maks Rendšmit, Tom Libšer, Jakob Šof i Maks Lemke osvojili su zlatnu medalju na svom terenu. Samjuel Balaž, Denis Misak, Čaba Zalka i Adam Botek iz Slovačke bili su drugi, a bronzanu medalju osvojili su Francuzi Gijom Burger, Maksim Bomon, Kvijan Koh i Gijom Le Flok.

Nemci su takođe aktuelni olimpijski šampioni iz Tokija, gde su Španci  u K4 sa Saulom Kraviotom, Markusom Kuperom Valcom, Karlosom Arevaloom i Rodrigom Žermadeom osvojili srebrnu medalju, a slovačka  četvorka bronzano odličje.

Pored španskog olimpijskog srebra u Tokiju, posada sa Iberijskog poluostrva osvojila je titulu svetskog šampiona prošle godine u Kanadi na Svetskom šampionatu, ispred Nemačke i Ukrajine sa Olehom Kuharikom, Dmitrom Danilenkom, Ihorom Trunovom i Ivanom Semikinom.

Ukrajinci su u dobroj formi ove sezone. Preskočili su Svetski kup u Segedinu da bi  Kuharik, Danilenko, Trunov i Semikin bili su pobednici druge trke Svetskog kupa u sezoni, održane u Poznanju, gde su Australijanci završili drugi, a Danska (Viktor Geri Asmul, Lase Bro Madsen, Morteh Graversen, Magnus Sibersen) osvojila je bronzu.

Pored Danske i Ukrajine koji su bili osvajači medalja na drugom Svetskom kupu u sezoni, i Španije koja je osvojila srebro na prvom Svetskom kupu u Segedinu, još dve nacije su dokazale da će biti i one će se boriti za naslov Evropskog prvaka u Krakovu. Simonas Maldonis, Mindaugas Maldonis, Ignas Navakauskas i Arturas Seja iz Litvanije bili su pobednici prve ovogodišnje trke Svetskog kupa u Segedinu, a Mađari Ištvan Kuli, Kolos Čizmadija, Bence Nadaš i Šandor Totka osvojili su bronzanu medalju na otvaranju sezone u Segedinu, na domaćem terenu.

Gde su naši momci u ovim kombinatorici? Sa razlogom nisu u krugu favorita za podijum iz prostog razloga što Srbija u posadi četverca na 500m nema medalju na velikim takmičenjima (Evropskim i Svetskim prvenstvima), čak i kada je četvorosed na 500m bila neolimpijska disciplina. Od 2017. godine od kada je muški četverac na pola kilometra proglašen olimpijskom disciplinom možemo se pohvaliti sa šestim mestom kao najboljim rezultatom. I to upravo ostvarenim iste godine na Svetskom prvenstvu u Račicama. Naredne dve godine nismo videli A finala u ovoj disciplini iako smo imali čamac koji je završavao u utešnom B finalu (2018. SP Portugalija, 2019. SP Segedin). Nakon kovid godine u kojoj nije bilo SP, 2021 godine vratili smo se u A finale na SP u Kopenhagenu osvojivši 8. mesto, da bi prošle godine prekočili učešće na SP u Kanadi. Propustili smo u međuvremnu i olimpijske igre u Tokiju kada je u pitanju muški četvorosed.

Na Evropskim prvenstvima najbolji plasman nam je na prošlogodišnjem u Mihnenu i to je pozicija broj osam. U Plovdivu 2017. godine naša četvorka bila je u A finalu devetoplasirana, da bi u Beogradu (2018) veslala u B finalu ne ispunivši kvotu za odlazak, naredne godine (2019), na Evropske igre i EP u Minsk (Belorusija), dok 2020. zbog kovida, takmičenje nije ni održano.

Na svetskim kupovima imamo u proteklih 7 godina jednu medalju (bronza u Segedinu 2020). Pre toga u Segedinu i Beogradu (2017), pa ponovo u Segedinu (2018), Duizburgu (2019) i posle toga, u  Segedinu (2021) i  Račicama (2022) veslali smo u B finalu. Od tri A finala u kojima smo bili učesnici i osvojene medalje,   bili smo akteri medju najboljih devet posada Planete u Poznanju (2019.  i na otvaranju ove sezone u Segedinu ostvarišvi plasman na 6 mesto.

10 momaka je u poslednjih 7 godina “prošlo” kroz četverac, a jedini koji se nije menjao je Vladimir Torubarov koji je najiskusniji. Sledi Marko Novaković, pa Andjelo Džombeta i najmladji Stefan Vrdoljak. To je sastav aktuelnog srpskog četvoroseda za kojeg su u prošlosti veslali šestorica što bivših, što aktuelnih reprezentativaca poput: Dejana Pajića, Nebojše Grujića, Ervina Holperta, Stahinje Stefanovića, Stefana Vekića i Marka Dragosavljevića.

Imali smo unazad godinama dosta problema sa četvercem u finišu trke. Jednostavno dodje do pada, gubimo koncentraciju i gubimo trke-iskren je Vladimir Torubrov i dodaje-Problem je sa uveslavanjem. Nikada nismo bili dovoljno uveslani.Uvek su se formirale posade u poslednjem momentu, samim tim nije bilo ni dovoljno vremena da se uveslamo. Posledica svega toga je da smo gubili  sigurnost i samopouzdanje da  dobro izveslamo dve dobre trke na takmičenju. Sve je to uticalo na konačan rezultat na takmičenjima.

Može li se ove godine, prvo na Evropskim igrama, a potom I na SP u Diuzbugu napraviti iskorak više. Mogu li naši momci u četvercu ispisati novu strancicu istorije ove sezone. Najpozvaniji i najkompetentiji na ovu temu, Vladimir Toruborov čovek koji ima više od deceniju iskustva nastupa u grupnim posadama je prilično siguran da je tako nešto ostvarivo.

Prošle sezone je posada podmlađena. Rešen je jedan od problema. Kombinacija je dobitna i imamo jedan cilj. S druge strane s obzirom da smo praktično već dve godine na okupu i da smo odlično radili cele zime, imamo sve što nam treba. Pre svega, uveslanost, iskustvo i sigurnost. Bez staha ulazimo  u svaku trku. Pokazali smo na otvaranju sezone na Svetskom kupu da smo konkuretni. U Segedinu se videlo da imamo potencijal i da ima još prostora za napredak. Naš dodatni kvalitet jeste da svaku trku koju veslamo, veslamo bolje od prethodne. Na Evopskim igrama takmičićemo se sa praktično najboljim četvercima na Svetu. Svaka trka je lutrija i priča za sebe jer su svi odlično pripremljneni. Momenat je jako bitan, a nijanse odlučuju. Imamo poverenja jedni u druge i znamo koliko je rada iza nas. Finale na Evropskom prvenstvu nije upitno, a u finalu je sve moguće-zaključio je Torubarov.

Ovo će biti drugi put da je muški kajak četverac uključen u sportski program Evropskih igara. Na Evropskim igrama 2019. zlatna medalja pripala je Rusiji, srebro Nemačkoj i bronza Slovačkoj.