Marko Tomićević i Milenko Zorić svoje prvo ovogodišnje „A“ finale koje su izveslali do kraja, završili su na osmom mestu na test događaju u Tokiju. Za njima zasigurno rezultatski najgora godina od kada veslaju zajedno (2015)  koju će što pre zaboraviti.

U finalnoj trci k-2 1000m veslanoj na regatnoj olimpijskoj kajakaško- veslačkoj stazi koja  će  za nešto više od 10 meseci biti poprište velike borbe za Olimpijska odličja, trijumfovali su Nemci:Šopf i Libšer sa vremenom 3 minuta 26 sekundi 448 stotinki. Drugo mesto pripalo je Italijanskoj kombinaciji Burgo/ Bekaro (3:26,906) dok je trećeplasirani bio dvojac iz Francuske: Kari/Hubert (3:27,157). Zaostatak našeg dvoseda za pobednikom trke 12,570 sekundi.

Test događaj u Tokiju bila je prilika da se sportisti upoznaju sa uslovima na kojima će se veslati trke na Olimpijskim igrama. Retko koji tim je tempirao formu za ove trke, a videlo se da su po sastavu posada u svim disciplinama koje su veslane, zemlje učesnice nisu predstavljali  najbolji među najboljima, a nedostajalo ih je mnogo.

Iako još uvek zvanično drugi dvosed na Olimpijskim igrama iz Rija nije uspeo da se plasira na OI u Tokiju, šansu će imati već u maju na evropskim dokvalifikacijama u češkim Račicama.  Da li u ovom ili nekom drugom sastavu pokazaće vreme. Tek izvesno je da će Srbija napasti i pokušati da ostvaru kvotu u k-2 1000m.

Test događajem u Tokiju spuštena je zavesa na kajakašu sezonu na međunarodnoj sceni.