Međunarodna kajakaška federacija odlučila je da suspenduje sva kajakaška i kanu takmičenja do 31. maja. ICF je ovakvu odluku doneo posle konsultacije sa Međunarodni olimpijskim komitetom kao i sa organizatorima takmičenja pod patronatom Svetske kajakaške federacije. Odluku je ICF objasnio u saopštenju poslatom nacionalnim savezima. Prenosimo saopštenje Svetske kajakaške federacije:

Saopštenјe ICF

Međunarodna kajakaška federacija najavila je da će sva ICF i međunarodna takmičenja u kajaku i kanuu koja su zakazana u periodu od sada do kraja maja biti odložena ili otkazana zbog zabrinutosti zbog koronavirusa.

ICF će nastaviti sa sprovođenjem svojih planova za sprečavanje koronavirusa u pokušaju da izbegne otkazivanje i odlaganje takmičenja u kvalifikacijama za sprint, slalom i parakajak u Tokiju 2020. godine.

Međunarodni olimpijski komitet ponovio je tokom telekonferencije u utorak svoju posvećenost za održavanje ovogodišnjih Olimpijskih igara, koje počinju od petka, 24. jula, ali je izrazio podršku sportovima poput kajaka i kanua koji još uvek moraju da popune olimpijske kvote.

Situacija je i dalјe neizvesna, a nekoliko klјučnih takmičenja već je otkazano ili odloženo. ICF i organizatori takmičenja sada su otkazali sve kontinentalne kvalifikacije u sprintu i slalomu.

Takmičenja za svetske olimpijske dokvalifikacije u kajaku i parakajaku sprint planirane za Duisburg u Nemačkoj neće moći da se održe od 21. do 24. maja. Međutim, organizatori i ICF razmatraju mogućnost za organizovanje tih kvalifikacija krajem juna. Odluka u vezi s tim biće doneta krajem aprila, ali ICF će biti vođen sposobnošću svih sportista da učestvuju u takmičenjima.

Pod trenutnim međunarodnim ograničenjima putovanja, mnogi sportisti nisu u mogućnosti da prelaze granice.

ICF će upotrebiti svetsku rang listu za raspodelu kvota za kanu slalom, a trenutno se razgovara s MOK-om o korištenju međunarodnih rezultata da bi se utvrdilo kojim zemlјama bi bile dodelјene preostale kvote u sprintu za Tokio 2020. Ta odluka će biti donesena početkom aprila.

Ukoliko takmičenje u Duisburgu ne bude moglo da se organizuje, rezultati sa Svetskog prvenstva u parakajaku iz 2019. biće korišćeni za utvrđivanje konačne raspodele paraolimpijskih kvota. U vezi sa ovim predstoje razgovori sa Međunarodnim paraolimpijskim komitetom.

Međunarodni olimpijski komitet izrazio je potpuno uverenje da će Olimpijske igre biti organizovane na vreme, a ICF naporno radi na tome da obezbedi da bude u stanju da popuni sve raspoložive pozicije kvota na najpravedniji i najprikladniji način.

ICF deli razočaranje kajakaške i kanu zajednice zbog promena u programu, ali deluje na zaštiti zdravlјa i dobrobiti svih koji su uklјučeni u naša takmičenja.

ICF i organizatori takmičenja takođe su primorani da unesu promene za nekoliko disciplina koje nisu olimpijske discipline.

Poslednji status takmičenja, aktuelni od 18. marta 2020. godine, je sledeći;

Opšta izjava:

Sva ICF takmičenja i međunarodna takmičenja se odgađaju ili otkazuju od danas do nedelјe, 31. maja.

Za sva takmičenja ICF-a nakon 1. juna 2020. godine, ICF i organizatori svakodnevno prate situaciju i ažuriraće se čim stignu nove informacije.

Takmičenja olimpijskih dokvalifikacija:

Kajak i kanu Sprint / parakajak:

Azijsko prvenstvo (Pattaia, THA) – otkazano
Panamerički šampionat (Curitiba, BRA) – otkazan
Evropske olimpijske dokvalifikacije (Racice, CZE) i Svetski kup 1 – otkazani
Svetski kup 2 i Svetsko prvenstvo u parakajaku (Duisburg, GER) –odloženo (odluka će biti doneta krajem aprila)

Slalom:

Kontinentalna prvenstva:

Azijsko prvenstvo u kanuu (Pattaia, THA) – otkazano
Panameričko prvenstvo (Rio, BRA) – otkazano
Evropsko prvenstvo (London, GBR) – otkazano
Afričke olimpijske dokvalifikacije – otkazane, vidi dole.

Periodi treninga pre igara u Tokiju:

Svi periodi treninga pre Olimpijskih igara u Tokiju koji su zakazani za mart i april su otkazani.

Period treninga pre Igara predviđen za period od 21. do 31. maja u Tokiju biće ponovo procenjen do 15. aprila

Prema olimpijskom kvalifikacionom sistemu kanu-slaloma, za utvrđivanje kvota za sportiste biće korišćena ICF rang-lista

Takmičenja u kajaku i kanuu sprint

Svetski kup / evropske dokvalifikacije, Racice (CZE) – otkazani
Svetski kup / olimpijske dokvalifikacije, Duisburg (GER) – odloženi ili otkazani (konačna odluka biće doneta krajem aprila)
U23 i juniorski svetski šampionati u kajaku i kanuu u Brandenburgu od 16. do 19. jula – još uvek je zakazano, konačna odluka biće doneta 4. maja
Super kup u kajaku i kanuu 2020. koji je planiran za avgust u Oklahomi još je zakazan
Svetsko prvenstvo u sprintu u neolimpijskim disciplinama u kajaku i kanuu u Segedinu od 10. do 12. juna još je zakazano
ICF masters 2020. svetsko prvenstvo u sprintu u kajaku i kanuu u Ukrajini u avgustu je još zakazano

Takmičenja u parakajaku

Kvalifikacije za svetsko prvenstvo / paraolimpijske igre, Duisburg (GER) – odgođeno ili otkazano (konačna odluka biće doneta krajem aprila)

Takmičenja u slalomu

Svetski kup 1 (Ivrea, ITA, 5-7. Juna) i Svetski kup 2 (Pau, FRA, 12.-14. Jun): situaciju nadgledaju ICF i organizatori. U ovoj fazi je sledeća komunikacija uspostavlјena za 15. april
Svetski kup 3 (Liptovski), 4 (Prag) i Finale Svetskog kupa i Svetsko prvenstvo i svetski šampionat u neolimpijskim disciplinama (Markkleeberg) trebalo bi da bude održano
Juniorsko i U23 svetsko prvenstvo (Ljublјana, SLO, 7. i 12. jula): situaciju prate ICF i organizatori. U ovoj fazi je sledeća komunikacija uspostavlјena za 4. maj.