Naš nacionalni tim u Duisburgu sačinjen je od spoja mladosti i iskustva. U našim redovima je čak 5 debitanata na senirskom planetarnom skupu: Lagundžić, Bajuk, Stanojev, Vrdoljak I Stojkov. I upravo će njih petoro već prvog takmičarskog dana imati šansu za dokazivanje i priliku da pokažu zašto su baš oni u našoj najboljoj selekciji pred kojom je veliki, najveći izazov ove sezone.

Branko Lagundžić otvara takmičenje na regatnom centru koji se nalazi u sklopu sportskog parka u neposrednoj blizini fudbalskog stadiona. Lagundžić će sutra po programu veslati dve trke. Prvu od 10.15 časova, a drugu, čime će zatvoriti sutrašnji program kada su naši predstavnici u pitanju, od 18.44č. Pred Duisburg, završne pripreme odradio je sa svojim trenerom Urošem Pavlovićem u Rumi na Borkovačkom jezeru.

-„Imam malo pozitivne treme što je normalno u ovakvim situacijama.Iza  sebe imam dosta seniorskih takmičenja. Jeste ovo prvo SP za mene i nadmetaću se rame uz rame sa olimpijskim, svetskim i evropskim šampionima. To mi samo daje veliku motivaciju i budi u meni ogramnu želju da se pokažem u najboljem svetlu. Spreman sam“-započinje ovaj razgovor Lagundžić i dodaje-„Dugačka i teška sezona je iza mene. Nastup u Duizbrugu bi trebalo da bude  kruna mojih ovogodišnjih rezultata. Četvrto mesto na EP i četvrto mesto na SP pokazala su da se nalazim u svetskom i evropskom vrhu u mlađeseniorskoj konkurenciji i nadam se da ću kontinuitet dobrih rezultata ove sezone nastaviti i u seniorskoj kategoriji. Idem polako, korak po korak. Želeo bih da se prvo fokusiram na kvalifikacije i da odradim to kako treba. Da odveslam svoje najbolje trke. Olimpijska 1000m je dosta jača disciplina od 500m. Nadam se da ću na obe discipline da budem dobar i nadam se što boljem rezultatu“-na glas razmišlja naš dvadesetjednogodišnji repezentativac.

Vuk Radovanović i Strahinja Bukvić, naši predstavnici u parakajaku svojim sutrašnjim nastupima prave uvertiru pred trke četveraca. Obojica veslaju u istoj disciplini, ali u različitim kvalifikacionim trkama. Preskočili su EP u Portugaliji kako bi što spremnije dočekali nastup na SP. Trener Petar Tatar radio je sa svojim „pulenima“ u Novom Sadu.

Bukviću je konačno pao kamen sa srca, i to juče upravo u Duisbrugu,  pošto je posle dvogodišnje agonije konačno završena njegova klasifikacija i određena disciplina u kojoj će veslati.

-„Spremao sam se čitavu godinu za ovaj nastup u Duisburgu. Dobro smo radili. Cilj mi je plasman u finale i ostvarenje kvote za Paraolimpijske igre“-na glas razmišlja naš parakajakaš kome je SP u Nemačkoj tek drugo, ali prvo u novoj disciplini (KL2) u kojoj jedva čeka da se dokaže.

Njegov kolega Vuk Radovanović je mnogo iskusniji po pitanju učešća na svetskim šamionatima, ali i skoro deceniju mlađi. Najbolji plasman Radovanoviću je 5. mesto, ostvareno pre par godina.

-„Nisam u tako dobroj formi da bi mogao to da ponovim a i konkurencija je značajno jača u odnosu na taj period“-iskren je novosadjanin rodom iz Bosanskog Broda- „Slično razmišljanju mog kolege Strahinje, smatram da bi ulazak u finale i plasman među 6 najboljih tamičara bio ogroman uspeh. Trenirao sam dobro i trebalo bi da se vidi napredak u odnosu na nastup na SK u Segedinu“-zaključio je Radovanović.

Kvalifikaciona trka Strahinje Bukvića je sutra od 10,55 časova, a pet minuta kasnije, od 11.00č, u startni blok na 200m će i Vuk Radovanović.

Najveću pažnju na SP privlače trke četveraca i zbog konkurencije i zbog broja učesnika. Nema sumnje da će biti i najinteresantnije i da će doneti pregršt uzbuđenja. Naše devojke startovaće u kvalifikacijama od 12,24č predvođene Milicom Novaković koja je naša najiskusnija i najtrofejnija takmičarka. Devojke su stručno vođenje od tandema Antun Novaković, Miroslav Rodić. Naša najbolja kajakašica Milica Novaković će sutra pored nastupa u četvercu imati i trku u jednosedu, dakle u dve olimpijske discipline.

-„Jako sam zadovoljna celom sezonom i kada je upitanju jednosed i rad sa devojkama u četvercu. Sve je bilo po planu i kako smo zamislili. Vidi se napredak iz treninga u trening. Pet meseci je za nama zajedničkog rada. U odnosu na Segedin kada smo prvi put imali veliku zajedničku trku mnogo toga se promenilo u radu. Anastazija koja je u međuvremenu postala štroker, daje nam potrebnu eksplozivnost i brzinu. Na kraju da rad u četvercu ima pokriće došao je kroz medalje i moje u Krakovu i Anastazijine i Dunjine u  Italiji. Spremne smo. Uradile smo sve što je bilo u našoj moći i sad samo treba napravimo ono u šta verujemo da možemo, a to je olimpijska norma. Jaka je konkurencija, predolimpijska godina.Niko nije ovde došao slučajno. Postoje favoriti koje su u medalji, ali to ne mora da bude tako. To je pokazala prošla godina. Prvi cilj nam je A finale“-objašnjava Milica Novaković pred start sutrašnjih kvalifikacija u četvercu na 500m.

-„Spremne, raspoložene, pune optimizma“-naglašava sa osmehom Marija Dostanić i dodaje-„Naporno smo radile i trenirale. Sa velikom željom smo iščekivale ovo takmičenje  koje je došlo. Jedva čekamo start trka“.

Anastazija Bajuk, uz Dunju Stanojev koja je najmlađa članica četverca, a obe su debitantkinje, nema tremu.

-„Pristisak ne osećam. Ukoliko odradimo sve što smo radili na treninzima svih ovih nedelja i meseci, nadam se da će to biti visok rezultat. Za početak stići do finala i osvojiti olimpijsku normu. Težimo svim silama da se tako nešto desi“-rekla je Bajukova.

18 minuta nakon nastupa ženkog četverca u kvalifikacijama startuju i momci. Kvalifikaciona trka vesla se od 14.42č. Đurica Levnajić i Uroš Mitjev, treneri naše muške posade spremili su naše momke na najbolji mogući način.

-„EP nam je dao vetar u leđa. Stigli smo u Duizburg puni elana, samopouzdanja i vere u našu posadu da možemo da ponovimo sličnu priču iz Krakova. Verujemo u normu. Očekivanja su velika. Svi smo napredovali u odnosu na Poljsku“-kaže štroker naše posade Anđelo Džombeta kome je nastup u Duizburgu drugi na svetskim prvenstvima.

Stefan Vrdoljak je debitant i najmlađi član posade.

-„Raspoloženje je na visokom nivou i atmosfera u timu je izuzetna. Želimo finale i olimpisku normu. Čekamo sutrašnje kvalifikacije. Znamo u šta verujemo i gazimo ka tom cilju“.

Vladimir Torubarov kao član naše posade na zadjoj rupi kroz osmeh kaže da ima pregled cele situacije.

-„Sezona za nas uspešna i kvalitetna. Mislim da imammo šanu za normu. Odradili smo sve što je bilo potrebno i što je bilo do nas. Sigurno smo i napredovali u pojedinim segmentima. Došli smo odmorni, raspoloženi i nasmejani. Nestrpljivo čekamo trke“.

Marko Novaković, koji je uz Torubarova najiskusniji član posade, smatra za nastup u Duisburgu da će za njega  biće jedno novo iskustvo.

-„Trudim se da ne razmišljam o takmičenju. Volim ovu stazu. Ovo mi je prvo iskustvo na SP da učestvujem u četvercu i jurimo olimpijsku normu. Ako uspemo da ponovimo ono što smo radili od EP do SP smatram da se nalazimo među posadama koje su favoriti za kvotu. Prvenstveni cilj je dakle norma, a u A finalu je sve moguće. Imam iskustva u jednosedu i sa Nebojšom (Grujićem) u dvosedu i nekako je to do sada išlo mnogo lakše. Manje glava, manje problema. Ovo je specifična situacija za mene-iskren je Novaković a onda je pojasnio-„Ne želim da budem pogrešno shvaćen.  U suštini kajak je pojedinačan sport i izgradio sam se kao pojedinac. E sad ono što me ispunjava jeste to što mi je sve zanimljivo jer uživam u celoj priči oko četverca. Našao sam sebi neki novi motiv. Nadam se da ćemo u najvažnijim momentima pokazivati ono što smo radili i pokazivali kroz treninge .Da naše glave ostanu smirene i koliko toliko da nemamo taj pritisak rezultata iako ne možemo da ga izbegnemo. Već posle sutrašnjih kvalifikacija imaćemo jasniju sliku. Polufinalne trke su praktično finala pre finala“-smatra Novaković.

Luka Stojkov momak iz Bečeja sa kojim je radio Dejan Terzić, debitovaće na svetskim seniorskim šampionatima. Stojkov natupa u kvalifikacijama trke k1 200m od 14.20 časova.

-„Privilegija je biti ovde. Treniralo se veoma dobro. Mislim da sam u dobroj formi i mislim da sam spreman. Tremu nemam jer neznam da šta da očekujem. Daću maksimum pa ćemo da vidimo koliko će to da vredi u konačnom rezultatu“-kaže dvadesettrogodišnji član naše reprezentacije koji je danas na svečanom otvaranju šampionata bio nosilac srpske zastave.

Kristina Bedeč predstavljaće Srbiju u dve discipline jednoseda-k1 1000m i k1 5000m. I dok se trka na 5km vesla poslednjeg takmičarskog dana u popodnevnim sastima, Bedečova će već sutra startovati u kvalifikacijama trke na kilometru od 17.13 časova.

-„Nemam nikakvih očekivanja zato što sam radila sama bez ikakve profesionalne pomoći, bez trening kampa i trenera. Mislim da nisam na nivou na kom bi mogla da budem. Zasigurno bolji plasman mogu da ostvarim na 5000m i tu je sve otvoreno i sve je moguće“-smatra Kristina Bedeč.

Svečano otvaranje šampionata u Duisburgu bilo je večeras, a već od sutra nas očekuje mnoštvo zanimljivih trka i uzbuđenja.

Raspored i satnica trka naših predstavnika na SP u Nemačkoj:

Sreda 23. avgust 2023. godine

Kvalifikacije

10.15č K1 500m Branko Lagundžić

10.55č KL2 200m Vuk Radovanović *

11.00č KL2 200m Strahinja Bukvić *

12.24č K4 500m Anastazija Bajuk, Marija Dostanić, Milica Novaković, Dunja Stanojev *

12.42č K4 500m Anđelo Džombeta, Marko Novaković, Stefan Vrdoljak, Vladimir Torubarov *

14.20č K1 200m Luka Stojkov

15.11č K1 500m Milica Novaković *

17.13č K1 1000m Kristina Bedeč

18.44č K1 1000m Branko Lagundžić *

 *boldirano su olimpijske discipline

Dan pred početak SP u Nemačkoj, Svetska kajakaška federacija (ICF) saopštila je da će 17 TV stanica emitovati singal iz Duisburga sa svetskog prvenstva u sprintu i parakajku koje će ujedno biti i kvalifikaciono za OI u Parizu 2024. godine.

U petak, subotu i nedelju veslaće se finalne trke, a 16 zemalja će prenositi te događaje na nacionalnim tv stanicama.

Prenos uživo će biti dostupan na ICF-ovoj retkast platformi, ali zbog TV prava neće biti dostupan na sledećim teritorijama: Češka, Danska, Francuska, Nemačka, Mađarska, Italija, Litvanija, Poljska, Portugalija, Rumunija, Rusija, Slovačka, Slovenija i Španija. Van evropskog kontinenta, singal će se prenostiti u Brazilu, Kini i Novom Zelandu. Geoblokiranje važi i za nedeljna finala trka na 5km na pomenutim teritorijama.

Gledaoci u našoj zemlji trke iz Duisburga mogu pratiti putem sledećeg linka https://watch.recast.tv/home uz napomenu da je to moguće realizovati samo uz plaćanje za tu uslugu preko interneta.

Kada su u pitanju rezultati sa takmičenja, oni će biti dosupni na sledećoj internet adresi:

http://results.imas-sport.com/kanuduisburg/regatta.php?competition=wettkampf_277#race_85