Srpski reprezentativac u parakajaku, Strahinja Bukvić, kajakom je počeo da se bavi, kako kaže slučajno. Pre saobraćajne nesreće u kojoj je izgubio obe noge, igrao je aktivno fudbal i nedostajala mu je fizička aktivnost. Tada je u medijima video priču o tadašnjem reprezentativcu u parakajaku, Arsenu Arsenoviću.

– Preko društvenih mreža sam se upoznao sa kajakaškim reprezentativcem Arsenom Arsenovićem koji mi je predložio da dođem u kajakaški klub „Vojvodina“ da mi pokaže sport koji trenira. Probao sam, dopalo mi se i sada se i ja bavim kajakom – objasnio je Strahinja.

Ono što ga je najviše privuklo kajaku jeste to što se većim delom sezone trenira na vodi.

– Sve u vezi sa kajakom mi se dopada. Najviše to što je na vodi i na otvorenom. Prijaju mi i fizički teški treninzi – naglašava Strahinja.

FOTO: Nebojša Radović

Ove sezone Strahinja se takmičio na Svetskom kupu u Segedinu. Nastupio je u kategoriji KL3 u kojoj je u finalu na 200 metara zauzeo šesto, dok je u finalu na 500 metara zauzeo 4. mesto.

– Bio sam siguran u sebe pre početka takmičenja u Segedinu i za mene je to odličan rezultat. Zadovolјan sam kako sam izveslao obe trke. Naravno da uvek može bolјe, ali s obzirom na sve okolnosti koje su pratile ceo svet, pa samim tim i kajak, nemam razloga da budem nezadovolјan. Siguran sam da će dodatnim radom i treningom doći i bolјi rezultati – kaže naš parakajakaš.

Kajak i kanu su među retkim sportovima u kojima se takmičenja u kajaku i parakajaku održavaju istovremeno. Osim toga, Strahinja trenira zajedno sa našim ostalim reprezentativcima.

– Kao i svaki sport i kajak je veoma zahtevan. Da bi postigao neki rezultat moraš u potpunosti da se posvetiš tom sportu. Činjenica da treniram sa ostatkom naše reprezentacije mi u tome dosta pomaže. Posebno što se u našem timu nalazi veliki broj iskusnih takmičara koji su prekalјeni šampioni. Nјihovi saveti mi mnogo znače – rekao je Strahinja.

Instagram.com/bukvic.strahinja

Pripreme za predstojeću sezonu su uveliko počele. Iako ima nešto drugačiji plan rada, Strashinjine pripreme su veoma slične pripremama ostatka nacionalnog tima.

– Počinjemo prvo na vodi sa dugim deonicama kako bismo izveslali što više kilometara dok nam još vremenski uslovi to dozvolјavaju. Osim toga paralelno radimo i u teretani. Volim da radim sve vežbe u teretani, ali ako bih morao jednu da izdvojim, onda mogu da kažem da mi je benč omilјena vežba, jer se to najviše vidi – kaže kroz smeh Strahinja.

Naredne sezone Strahinju očekuju nastupi na prvenstvima Evrope i sveta. Međutim, pre toga, na Svetskom kupu u Segedinu, imaće šansu da se bori za mesto na Paraolimpjskim igrama.

– Glavni cilј za sledeću sezone jeste da se kvalifikujem za Paralimpijske igre u Tokiju. Razgovarao sam sa našim reprezentativcima koji su već učestvovali na Olimpijskim igrama i prema onome što su mi rekli to je odlično iskustvo. Nadam se da ću uspeti da obezbedim mesto u Tokiju i da ću i ja doživeti tu atmosferu– naglasio je Strahinja.

Šansu da obezbedi mesto na Paralimpijskim igrama naredne godine, Strahinja će imati na Svetskom kupu u Segedinu sredinom maja 2021. godine.