U Augsburgu, u Nemačkoj, kvalifikacijama je počelo Svetsko prvenstvo u sprintu na divlјim vodama u pojedinačnoj konkurenciji. Naši reprezentativci zastali su na prvoj prepreci tako da im preostaje sutrašnji nastup u popodnevnom delu programa u ekipnom delu.

Najbolјi slovenački spustaš Nejc Žnidarčič na dan otvaranja svetskog prvenstva u Nemačkoj lako je stigao do nedelјnog finala, gde će juriti rekordno dostignuće – sedmu titulu svetskog prvaka u sprintu na divlјim vodama, čime bi bio na prvom mestu među takmičari sa najviše titula svetskog prvaka u spustu na vodi. Trenutno deli prvo mesto sa kanuistima Vladi Panatom iz Italije i Emilom Milihramom iz Hrvatske. Istovremeno, Žnidarčič brani i prošlogodišnju titulu svetskog šampiona, a posebno ga lepe uspomene vežu za stazu u Augzburgu, jer je ovde prvi put postao svetski prvak 2011. godine.

Žnidarčič je stigao do drugog mesta u subotnjim kvalifikacijama na olimpijskoj stazi slaloma iz 1972. godine. Brži je bio Nemac Janik Lemen, za 53 stotinke. Italijan Đakomo Abijati doveslao je do trećeg mesta. Direktan plasman u finale u prvoj vožnji kvalifikacija izborila su još dvojica takmičara: Italijan Ćiotoli I Švajcarac Bolzern. Naš najbolji takmičar u kajak jednosedu (k-1) Marko Marjanović bio je odličan u prvoj vožnji i zauzeo 11 poziciju sa ostvarenim vremenom 62 sekunde 51 stotinka zaostavši za pobednikom trke 2 sekunde 51 stotinku. U konkurenciji 46 takmičara, Neven Kleut bio je 31. sa vremenom 67,12 sekudni dok je Alen Tahirović završio prvu kvalifikacionu trku na 37. poziciji sa vremenom 24,65. U drugoj vožnji tražilo se još 10 finalista. Pobednik druge kvalifikacione trke bio je Francuz Barone 60,66 sekundi, drugoplasirani je bio Nemac Piaskovski, dok je treću poziciju zazeo Slovenac Urankar. Iako je Marjanović iz prve vožnje izborio dobru startnu poziciju, pokvario je utisak u drugoj vožnji  izletevši u povratnu struju, stigavši na cilj od 41 takmičara tek 39 sa vremenom 74,24 sekunde tako da je plasman u finale izostao. Neven Kleut bio je najbolje plasirani srpski predstavnik na poziciji broj 30 sa vremnom 67,59 sekudni, dok je Alen Tahirović zbog prevrtanja ostao bez plasmana.

U prvoj  kvalifikacionoj vožnji u konkurenciji 25 takmičara kanuista Pavle Zdravković imao je osamnaesto vreme (71,20). Zaostatak Zdravkovića za pobednikom trke Francuzom Žanijem iznosio je 5 sekundi 66 stotinki. U drugoj vožnji naš jedini predstavnik u kanuu imao je peh, uleteo je u povratnu struju,  polomio je veslo i prevrnuo se na stazi tako da je ostao bez plasmana.

Nedelјne trke počinju u 10 časova finalom u pojedinačnoj konkurenciji, a od 14 časova su na programu timske trke.