Svi aktuelni olimpijski i svetski šampioni u slalomu  nastupiće ovog vikenda na otvaranju Svetskog kupa Svetske  kajakaške federacije u Augsburgu u Nemačkoj.

Svjetski kup u slalomu i ovog vikenda započinje napornu sezonu za najbolje slalomaše  na planeti, a kulminira Svetskim prvenstvom, gde će se deleti I vize za Pariz,  Li Valleiu u Londonu u septembru.

Među onima koji će biti u takmičarskom programu ovog vikenda biće i Čeh Jirži Prskavec, aktuelni muški olimpijski šampion K1, koji će se u subotu takmičiti i u C1 za muškarce.

Mnoge žene učestvuju  u K1 i C1, ali vrlo malo muškaraca pokušava obe discipline. Samo jedan muškarac, Rus Pavel Eigel, pokušao je da nastupi u obe discipline  u Tokiju, ali se povukao nakon jedne vožnje u muškoj C1.

Nemica Rikarda Funk, koja je svoje olimpijsko K1 zlato u Tokiju,  iskovala pobedom pred domaćom publikom na prošlogodišnjem Svetskom kup, pokušaće da ponovo iskoristi svoje znanje staze kako bi joj pružila prednost u odnosu na jaku žensku poziciju.

U ženskom C1, Australijanka, osvajačica zlatne olimpijske medalje, Džesika Foks, i aktuelna svetska šampionka Nemačke Andrea Hercog, ponovo će se takmičiti, dok su u muškoj C1 olimpijski šampion Benjamin Savšek iz Slovenije i Nemački svetski šampion Sideris Tasijadis. .

Branioci svetskog šampiona u kajak krosu, Džo Klark iz Velike Britanije i Džesika Foks, ponovo su u akciji. Kajak kros će debitovati na Olimpijskim igrama u Parizu sledeće godine, tako da će konkurencija ove godine biti žestoka uoči pariskih kvalifikacija u Pragu početkom sledeće godine.

U promeni formata ove godine, svetski kupovi u kanu slalomu i kajak krosu održaće se u četiri dana, a prve medalje, muške i ženske K1, biće podeljene u petak uveče. Polufinale i finale C1 za muškarce i žene biće odlučeno u subotu, a nedelja je predviđena za takmičenje u kajakaškom krosu.

Ukupno 43 nacije, koje predstavljaju svaki kontinent, dolaze  na Svetski kup ovog vikenda. Prijavljeno je 240 sportista. Maksimalan broj prijavljenih sportista imaju Češka, Velika Britanija i Slovenija, dok osam nacija, uključujući Srbiju, Čile, Belgiju i Grčku, ima samo jednog sportistu. Srbiju će na ovom tamičenju predstavljati reprezentativac iz Niša Marko Đorđević (k1).

Povratak u Augsburg (olimpijskoj stazi iz 1972 godine) dolazi samo godinu dana nakon što je mesto proslavilo 50. godišnjicu olimpijskog debija kanu slaloma na Olimpijskim igrama u Minhenu. Svetski Kup počinje u četvrtak i traje do nedelje.

Ekskluzivno pokrivanje svih trka može se naći na ICF-ovoj Recast platformi na linku https://watch.recast.tv/user/8XBy2?referrer=8XBy2 dok rezultate iz Augsburga možete pratiti na sledećem linku https://www.canoeicf.com/canoe-slalom-world-cup/augsburg-2023/results