Mnogo je neizvesnosti uoči prvog Svetskog kupa u sprintu i parajaku koji se održava u Mađarskoj prestojećeg vikenda.

Olimpijski, paraolimpijski i svetski šampioni predvodiće veliki broj takmičara na otvaranju mirnovodaške szeone  u Segedinu, u Mađarskoj, ove nedelje.

Petostruka olimpijska šampionka Liza Karington sa Novog Zelanda, kineske šampionke C2 u Tokiju Šiksiao Ksu i Menđa Sun i mađarski olimpijski šampion K1 1000 Balint Kopaš biće zvezde  takmičenja počevši od četvrtka, 11. maja.

Segedin će biti prvi od četiri velika ICF sprinterska takmičenja ove godine. Sportisti će se kasnije u maju takmičiti na drugom svetskom kupu u Poznanju, u Poljskoj, pre nego što će u avgustu krenuti u Duizburg, u Nemačkoj, na svetsko prvenstvo i kvalifikacije za Olimpijske igre.

Poslednji događaj sezone biće olimpijski test i svetski kup na stazi u Parizu odmah posle svetskog prvenstva.

Konačna postava sportista za Segedin uključuje ne samo olimpijske šampione, već i mnoge aktuelne svetske šampione iz Halifaksa prošle godine, zajedno sa nekim od najuzbudljivijih mladih talenata u kajaku na planeti.

Mađari Kopaš i  Varga, zlatni i srebrni u Tokiju, i Portugalac Fernando Pimenta, nastaviće rivalstvo koje je oduševilo ljubitelje kajaka poslednjih godina. Videćemo kako će se u toj konkurenciji na otvaranju sezone snaći naši Bojan Zdelar  i Mihailo Subotić koji će imati pored pomenutog trija još veoma ozbiljnih rivala poput   olimpijskih finalista Josefa Dostala iz Češke, Australijanaca Tomasa Grina i Kineza Dong Zhanga.Ukupno 60 takmičara je prijavljeno na startu kvalifikacija u disciplini k-1 1000m razvrstanih u 7 grupa.

Jedan od najfascinantnijih duela u ženskom K1 500 mogao bi biti između novozelandskih rivalki Karington i Fišer. Par je imao žestoko osporavanu kvalifikacionu seriju kod kuće, a Karington je pobedila. Osvajač bronzane medalje na Olimpijskim igrama iz Danske Ema  Jorgensen i finalistkinje iz Tokija Linea Stensils iz Švedske i Alice Vud iz Australije biće među najvećim pretnjama novozelandskom dvojcu.Ostaje da vidimo koliki su dometi naše najbolje kajakašice Milice Novaković koja se posle jednogodišnje pauze (zbog porođaja) vraća na svetsku pozornicu, posle pobede na nacionalnom izbornom tamičenju koju je ostvarila u velikom stilu. 50 takmčarki podeljenih u 6 kvalifikacionih grupa prijavljeno je na startu olimpijske k-1 500m medju kojima će se naći još jedna srpska predstavnica, Marija Dostanić.

Nova muška olimpijska disciplina K2 500 će dodati intrigantan element Segedinu. U Tokiju i Riju K2  su se trkali na  1000 metara, ali je skraćivanje udaljenosti značilo značajne promene  najboljih kombinacija od strane nacionalnih federacija. Aktuelni australijski osvajači olimpijskih medalja K2 1000, Tomas Grin i Džin Van Der Vestujzen, ostali su zajedno, uz posadu koja je preostala iz finala u Tokiju,  kineska kombinacija Bu, Vang. Čak 57 posada startuju iz kvalifikacija podeljenih u 7 grupa među kojima se nalaze i naši aduti, dve posade: Holpert, Dragosavljević I Vekić, Zdelar.

Muški  K4 500m će ponovo  izazvati najveću pažnu, predvođeni sa tri najbolje posade iz Tokija –  Nemačkom, Španijom i Slovačkom – koje su napravile samo minimalne promene od Olimpijskih igara. Među 33 prijavljena četverca na startu kvalifikacija naći će se I naš u sastavu Džobmeta, Novaković, Vrdoljak I Torubarov, prošlogodišnji finalisti EP-a u Minhenu.

Nasuprot tome, sve ženske ekipe K4 500 iz Japana pretrpele su značajne promene, što će događaj u Segedinu učiniti jednim od najotvorenijih u poslednjih nekoliko godina.Posle višegodišnje pauze (praktično od 2019 godine) I naš četverac (Dostanić, Bajuk, Novaković, Stanojev) će debitovati na stazi u Segedinu u konkurenciji 32 čamca podeljena u 4 kvalifikacione grupe.

Na kraju ništa manje uzbuđenja neće izostati ni kod discipline k2 500m u ženskoj kategoriji gde su prijavljenje 44 posade a Srbiju predstavljaju kombinacije Dostanić, Bedeč i Bajuk, Stanojev.

K1 500m i k1 200m iako su muške,  neolimpijske, discipline izazivaju veliku pažnju. Dok je na 500m prijavljeno 51 takmičar  a boje naše selekcije “brani” Branko Lagunžić, u k-1 200m prijavljeno je 40 takmičara medju kojima se našao naš Marko Dragosavljvić.

ICF Svetski kup u parakanu i kanuu počinje u četvrtak 11. maja i traje do nedelje, 14. maja okupiće preko 900 sportista iz 58 zemalja celog sveta. Iako  je ICF dozvolio reprezentacijama Rusije I Belorusije da nastupaju bez nacionalnih obeležja (zavisi od zemlje domaćina da li će im dozvoliti nastup, a Madjari su to uradili) , sportisti ove dve reprezentacije neće se pojaviti u Mađarskoj, kao i reprezentacija Ukrajine.