Selektor reprezentacije za sprint, Pavle Jovanov, zadovoljan je sezonom koju je, pre svega, obeležila pandemija virusa korona koja je uticala na sve segmente života, pa tako i na rutinu sportista.

FOTO: Nebojša Radović / KSS

Zadovoljstvo mi je da sumiram postignute rezultate sezone koja je upravo završila. Uprkos svemu mogu da kažem da je sezona bila uspešna što potvrđuju i medalje osvojene ove godine. Prvi put je osvojena medalja u olimpijskoj disciplini K4-500m, kao i medalja u novoj disciplini mešovitog dvoseda na 200 metara za koju vlada veliko interesovanje, i od koje se očekuje mnogo u budućnosti – sumirao je rezultate Jovanov.

Godina je započeta promenom stručnog štaba koliko je vremena bilo potrebno da se takmičari i treneri naviknu na novine u sistemu rada?

Jedna od nezahvalnih okolnosti je bila i ta što je 2020. godina trebalo da bude olimpijska godina, pa smo vodili računa da te nove promene ne poremete dosadašnji rad i da ne ugroze nastup osvajača olimpijskih normi na Igrama u Tokiju. Dodatni problem se pojavio kada je svet zahvatila pandemija virusa korona. Teško je govoriti o pozitivnim stvarima koje je doneo život sa kovidom, međutim, možemo da pričamo o nekim promenama koje su se pozitivno odrazile na naš tim – dodao je selektor.

Planovi koju su pravljeni za olimpijsku godinu morali su da budu promenjeni. Kako ste se snašli u novonastalim okolnostima?

Pre svega, trudili smo se tokom ove godine da oporavimo našu seniorsku ekipu, koja je, rekao bih, posustala malo posle 5-7 uspešnih godina sa najvećim svetskim, evropskim i olimpijskim odličjima. Samim tim, takmičari poput Milice Starović, Milenka Zorića, Marka Tomićevića, Strahinje Stefanovića, Ervina Holperta, nisu učestvovali na Svetskom kupu kako bi im se omogućilo dodatno vreme za oporavak i sticanje motivacije za narednu takmičarsku sezonu. Takođe, nažalost neki takmičari poput Stefana Vekića i Marka Subotića morali su da otkažu nastup u poslednjem momentu zbog zdravstvenih problema, dok je jedna od naših najiskusnijih takmičarki, Nikolina Moldovan, na trudničkom odsustvu od reprezentacije – objasnio je Jovanov.

Kada pogledamo tim koji je nastupio u Segedinu vidimo dosta nekih novih imena uz već dokazane i iskusne takmičare.

Fokusirali smo se na takmičare koji su pokazali izrazitu motivaciju i želju da učestvuju uprkos zahtevnoj i neizvesnoj sezoni, poput Marka Dragosavljevića, koji je uprkos zamoru pronašao novu motivaciju da potpuno posvećeno uđe u takmičenje i osvoji medalju. Takođe, i ostatak tima koji je vredno radio tokom cele godine opravdao je poverenje Saveza i podršku koju smo tokom cele sezone imali od Ministarstva omladine i sporta i Olimpijskog komiteta Srbije – naveo je selektor Jovanov.

Na čemu se najviše radilo?

Glavni zadatak je bio rad na neophodnoj motivaciji za trening i za takmičenja i stoga smo se trudili da svakom reprezentativcu omogućimo da radi nesmetano sa svojim trenerom, uz nadzor stručnog štaba i obezbeđivanje svih neophodnih resursa za nesmetani trenažni proces. Osim toga, podmladili smo seniorsku reprezentaciju, vodeći računa o njihovoj pripremi tokom cele godine. Organizovali smo na početku priprema veslačke kampove u Trebinju, dok su neki od takmičara od početka bili sa seniorskom ekipom na svim pripremama tokom sezone, rezultat je to što je petnaestak novih takmičara je nastupilo na seniorskom Svetskom Kupu u Segedinu – kazao je selektor.

Prelazni period među generacijama ume da napravi probleme u kontinuitetu postizanja vrhunskih rezultata. Sudeći po nastupu reprezentacije na Svetskom kupu ne bi trebalo da brinemo za budućnost. Kako ste koncipirali tim?

Ova godina najviše mi je poslužila za sagledavanje i analiziranje takmičara koji u narednom periodu imaju šanse da osvoje dodatne kvote za Olimpijske igre, ili pak onih takmičara koji će stasavati za naredne olimpijske cikluse. Posetama kajakaških klubova u Srbiji, stekao sam uvid u trenutnu situaciju i raspoložive resurse u klubovima, te smo pristupili kreiranju strategije unapređenja klupskog sporta. Neke od koraka smo već uspešno realizovali poput opremanja klubova sa novim čamcima. Nakon analize i razgovora sa trenerima svih kategorija, doneli smo odluku da sa juniorima učestvujemo na međunarodnom takmičenju, kako bi učinili pravovremeni prelaz ka seniorskim kategorijama u sezoni koja je bila svima izazovna. Naravno, vodili smo računa da ne ugrozimo zdravstveno stanje niti takmičara niti članova stručnog štaba, te su ispoštovane i sve mere bezbednosti. Rezultat su tri odličja i uspešni plasmani u različitim disciplinama na Olimpijskim nadama koje su prestižno takmičenje za taj uzrast. Rad sa mlađim kajakašima realizovan je kroz razvojne kampove za mlade perspektivne sportiste, a priliku da se testira i analizira učinak dobili su a Prvenstvu Srbije. Vreme je na njihovoj strani, a prilike za međunarodnim dokazivanjem će, nadamo se, biti već dogodine – optimističan je selektor.

Poslednjih godina primetan je bio izostanak takmičara u kanuu. Kako ste planirali da prenebregnete taj nedostatak i pokušate da i tu disciplinu vratite na scenu?

Kada je u pitanju kanu, ove godine smo po prvi put organizovali specijalizovane kampove za razvoj kanua u Srbiji, kao i učestvovanje na Svetskom kupu u Segedinu. Ostvaren je značajan korak ka daljem razvoju srpskog kanua. Osim toga radili smo na afirmaciji parakajaka u Srbiji, što potvrđuje i visok plasman Strahinje Bukvića na Svetskom kupu u Segedinu – razjasnio je Jovanov.

Pomenuli ste novine u stručnom štabu. U čemu se one ogledaju na prethodne sezone?

Stručni štab se ove godine sastojao od naših vrhunskih trenera pojačanih mađarskim stručnjakom. Unapred definisani kriterijumi za ulazak u nacionalne selekcije su po prvi put obuhvatile i njihove trenere, a sve sa ciljem da se obezbedi i njihovo napredovanje i stručno osposobljavanje. U narednoj sezoni oformiće se timovi takmičara i trenera koji će raditi na realizovanju zacrtanih ciljeva kroz jedan struktuirani sistem rada – jasan je selektor.

Kakvi su planovi za narednu godinu?

Planovi za 2021. podrazumevaju kontinuirani rad na razvoju i unapređenju podmlatka, jačanju klubova kao osnovne jedinice za razvoj reprezentacije. Što se seniorske reprezentacije tiče, nastavićemo da radimo sa razvojnim timom, u vidu sticanja iskustva za učešće na međunarodnim takmičenjima, dok ćemo sa međunarodnim timom nastaviti da radimo na našoj zastupljenosti u što više disciplina u kajaku i kanuu – objasnio je selektor.

Ukoliko ne dođe do drastičnih promena u vezi sa pandemijom, naredne godine bi trebalo da budu održane Olimpijske igre. Odlazak u Tokijo sigurno je jedan od važnih ciljeva?

Planovi koje imamo za olimpijski tim su očigledni i odnose se na osvajanje najvišeg odličja na Olimpijskim igrama. Na putu ka ostvarenju tog cilja, predstoje nam dodatne kvalifikacije za osvajanje olimpijskih kvota i jedan ozbiljan rad u narednih 6-10 meseci. Što se toga tiče ja sam optimista jer verujem, kako u naše takmičare, tako i u stručni štab i naš Savez, da ćemo uspeti na tom putu – jasan je bio selektor Jovanov.

Selektor svakako ima dovoljno razloga za zadovoljstvo s obzirom na učinak u sezoni koja je većim delom godine bila pod znakom pitanja. Reprezentativci Srbije u razmaku od deset dana na jedina dva međunarodna takmičenja u sprinterskim disciplinama ove godine osvojili su sedam medalja. Tri u konkurenciji juniora na Olimpijskim nadama: dva zlata i jednu bronzu. U jednosedu na 200 metara zlato je osvojio Đorđe Antonijević, dok je Branko Lagundžić trijumfovao u K1-500. Željana Petrović je u jednosedu na 200 metara osvojila bronzu.

Seniori su Svetski kup u Segedinu završili sa četiri odličja: jednim srebrom i tri bronze. Srebrnu medalju osvojili su Marko Novaković i Biljana Relić u mešovitom dvosedu na 200 metara, bronze su osvojili Marko Dragosavljević u jednosedu na 200 metara, muški četverac na 500 metara (Grujić, Novaković, Džombeta, Dragosavljević) i Kristina Bedeč u jednosedu na 5000 metara.