Kajakaška reprezentacija Srbije počela je veslačke pripreme. Posle početnih treninga u Trebinju, zatim na Jahorini i Rogli na kojima je boravio veći deo tima, naši najbolji kajakaši i kajakašice preselili su se u tradicionalnu bazu za prve veslačke pripreme, Antaliju.

Na prvi deo veslačkih priprema u Tursku je otputovalo dvadesetoro sportista, koje osim selektora dr Pavla Jovanova i glavnog trenera tima Akoša Vereckija nadgledaju i treneri Miroslav Rodić, Nenad Kosijer, Đurica Levnajić i Milan Đenadić, dok o oporavku tima brine fizioterapeut Miloš Malešević.

Selektor Jovanov ističe da su pripreme za olimpijsku godinu počele još u septembru prošle godine i da su pripreme u Antaliji samo nastavak plana priprema i izražava zadovoljstvo napretkom:

Ovo su prve veslačke pripreme u ovoj godini i smatram da takmičari napreduju shodno dogovorenom planu i programu. Stručni stab se trudi maksimalno da odgovori izazovima koji se nameću u godini odrzavanja Letnjih Olimpijskih igara, kako bi naša ekipa obezbedila dodatne kvote za odlazak u Tokijo, i visok plasman„, naglašava Jovanov.

Planirano je da se veslačke pripreme u Antaliji organizuju iz dva dela i u prvom boravku u Turskoj naši takmičari još uvek rade na dva tipa treninga.

S obzirom da su ovu prve veslačke pripreme u godini, akcenat je na razvijanju bazičnih motoričkih sposobnosti, međutim, kako su nama bitna takmičenja već za nekoliko meseci, uporedo se radi i na razvijanju specifičnih sposobnosti neophodnih za uspešan start na međunarodnim takmičenjima. Pored treninga na vodi, nastavljeno je i sa treninzima “na suvom” tj. u teretani, kako bi se i dalje radilo na razvijanju snage takmičara„, objašnjava selektor.

Antalija je već nekoliko godina postala zimska baza našeg nacionalnog tima s obzirom da osim odličnih uslova za treninge u teretani ima i odlične vremenske uslove za trening na vodi ovako rano u godini.

Svi uslovi ovde su odlični za održavanje priprema, pogotovo za treninge na vodi. Doduše, nadamo se da će uskoro biti i više sunčanih dana, ali je i pored toga vreme odlično„, raportira Jovanov.

S obzirom da je pred našim takmičarima dugačka sezona koju će krunisati Olimpijske igre u Tokiju našim najboljim kajakašicama i kajakašima motivacije ne nedostaje i kako dodaje selektor „raspoloženje u timu je na zavidnom nivou„.