Prvenstvom države na 5000m održanom u Bačkoj Palanci proteklog vikenda startovala je nova kajakaška sezona u našoj zemlji. U konkurenciji pionirki trijumfovala je Andrea Vukašinović iz Šapca, drugoplasirana je bila Anja Loknar iz Bezdana dok je treće mesto osvojila Maja Ikić iz bačkopalanačkog Tarketta. Za razliku od pionirki gde se nadmetalo 7 devojčica, kod pionira je bio značajno veći broj učesnika (20).U konkurenciji dečaka 2009/10 godišta najbolji je bio novosadjanin Luka Cvijanović (Liman), drugoplasirani kroz cilj prošao je njegov sugradjanin Andrija Sibinkić (Vojvodina) a trećeplasirani predstavnik Dunava iz Bezdana, Luka Kolar. Kod kadetkinja u konkurenciji 13 takmičarki najbolja je bila Žofi Horvat iz Bezdana, drugoplasirana kroz cilj prošla je Kaja Sarić (Beograd), a trećeplasirana je bila Biljana Cvijetić iz Višnjićeva. Najveća konkurencija bila je kod kadeta (29 takmičara) a najbolji na deonici od 5km bio je Miljan Delić iz novosadskog Limana. Srebro je pripalo Sergeju Bajilovu iz Tarketta, dok je bronzu osvojio Marko Cvijanović (Liman). Finalna trka u za dame u juniorskoj i seniorskoj konkurenciji bila je objedinjena. Marija Dostanić iz sremskomitrovačkog Vala odbranila je prošlogodišnju titulu prvaka države. Srebro je Somboru donela Kristina Bedeč, od ove godine pojačanje kluba sa severa Bačke, dok je bronzu osvojila pespektivna, od ove godine, mladje seniorska reprezentativka, Dunja Stanojev (Tarkett). U konkurenciji juniora (23 takmičara) najuspešniji je bio bačkopalančanin Veljko Vještica (Tarkett), drugoplasirani kroz cilj prošao je Stefan Vignjević (Beograd), a treće mesto zauzeo Nikolas Andrić (Dunav). U kategoriji seniora (8 tamičara) titulu je odbranio Bojan Zdelar (Val), drugoplasirani je bio Vojin Rudović (Vojvodina), a treće mesto zauzeo Saša Pavlov (Bratstvo).

113 takmičara branilo je boje 17 klubova učesnika pojedinačnog prvenstva Srbije na 5km. Deset klubova je imalo svoje predstavnike na pobedničkom postolju, a najuspešnij su bili takmičari Tarketta i Dunava sa po četiri osvojene medalje (1 zlato, 1 srebro, 2 bronze). Tri odličja osvojio je novosadski Liman (2 zlata i 1 bronza), dok su po dve medalje osvajali predstavnici Vala (2 zlata), Vojvodine i Beograda (2 srebra). Jedna medalja otišla je u Šabac (zlato), Sombor (srebro), Višnjićevo (bronza) i Kanjižu (bronza).

Naredni dogadjaj u ogranizaciji Saveza je pojedinačno prvenstvo Srbije (Kup Srbije) i nacionalna izborna kontrola u sprintu na deonicama od 200, 500 i 1000m koja će se održati na beogradskoj Adi Ciganliji u period  od 13. do 15. aprila.