Nešto manje od deset sati ostalo je  do početka takmičenja u kanu slalomu na Evropskim igrama u  Krakovu, sportu koji debituje na manifestaciji u Poljskoj.  Trke u Sportskom centru Kolna počinju sutra  u 9:35č. Nešto manje od 200 sportista iz 29 zemalјa boriće se za medalјe Evropskih igara tokom četiri takmičarska dana.

Našu reprezentaciju predstavljaju tri momka u disciplni k1: Miloš Jevtić (26), Marko Đorđević (22) i Vuk Bazić (17) koji će se naći na startu kvafikacija u konkurenciji 66 tamičara iz 26 zemalja starog kontinenta. Valja napomenuti da od kako postoji slalom kao olimpijska disciplina nismo imali predstavnika u polufinalu na Evropskim šampionatima za seniore. Vraćajući stanice srpskog slaloma kroz istoriju beležimo tek  nekoliko učešča u polufinalima koji se mogu nabrojati na prste jedne ruke i to na šampionatima Evrope za juniore i mladje seniore, gde je upravo Krakov ostao u lepim uspomenama našim sportistima. Srbija je do sada imala 4 zabeležena učešća u polufinalima od čega su tri bila u Krakovu: prvi 2004., drugi 2007. i poslednji 2020. godine. I upravo je taj poslednji uspeh zabeležio nišlija Marko Djordjević, tada kao devetnaestogodišnjak kada je u konkurenciji mladjih seniora na EP-u u Poljskoj stigao do 24 mesta u konkurenciji 30 takmičara.

Marko Đorđević photography Nebojsa Radovic

Imali su naši reprezentativci ove sezone  dve trke na stazi na kojoj će sutra startovati na Evropskim igrama, šampionatu Evrope koji ujedno predstavlja i kontinentalno takmičenje za Olimpijske igre u Parizu. U pitanju je učešće na ICF rejking trkama koje su održane krajem aprila i sredinom maja. I upravo na poslednjoj proveri u Krakovu uspeli su izboriti nastup u polufinalu, ali se mora priznati u značajno slabijoj konkurenciji.

Reprezentacija je u ponedeljak stigla u Krakov kada je smeštana u sportsko selo, istog dana su u popodnevnim časovima odradjeni i treninzi. Tako je bilo i juče i danas. Sa kakvim ambicijama sutra startujemo raportira trener Milan Đorđević.

-“Momci su spremni I motivisani. Raspoloženje u ekipi je pozitivno I na visokom nivou. Potrudićemo se da damo svoj maksimum i svakako bi veliki uspeh bio plasman u polufinale bar jednog od naša tri takmičara”-referisao je Đorđević.

Vuk Bazić photography Nebojsa Radovic

Osim natupa u pojedinačnoj konkurenciji, naš tim sutra nastupiće i u ekipnoj (16 reprezentacija). U discplini 3xk1 u finalu timske trke čiji je start  zakazan za 14,35č.

Sve je postavlјeno u Sportskom centru Kolna za prva takmičenja u kanu slalomu na Evropskim igrama. Očekuje se da će takmičenje biti veoma intenzivno i uzbudlјivo.

Kako Evropske igre imaju toliki značaj, sve ekipe su na reku Vislu došle sa svojim vrhunskim sportistima, što obećava odličan takmičarski vikend. Na startnim listama su olimpijski, svetski i evropski šampioni, osvajači medalјa u trkama Svetskog kupa, kao i osvajači medalјa juniorskih i U23 šampionata.

U četvrtak počinju takmičenja u kajaku za muškarce i žene, a zatim i ekipna takmičenja u ove dve kategorije. Ekipne discipline će biti prve medalјe u kanu slalomu na Evropskim igrama Krakov-Malopolјska 2023.U petak su u prepodnevnim satima na programu muške i ženske discipline u kanuu, a posle podne (sa početkom u 13.35) slede ekipne discipline u kanuu i kanuima gde će ponovo biti dodelјena dva kompleta medalјa najbolјim ekipama.Prve medalјe u pojedinačnim disciplinama biće dodelјene u subotu, kada su na programu polufinale i finale kajaka za muškarce i žene. U popodnevnim satima na programu je kros u kajaku na hronometar, a u nedelјu će se takmičenja u kanu slalomu u Sportskom centru Kolna završiti polufinalnim i finalnim etapama u kanuu za muškarce i žene.

Raspored takmičenja na EI u Krakovu

Četvrtak 28.jun

Kvalifikacije

09.35č K1  Vuk Bazić, (startuje kao 11-ti), Marko Đorđević (startuje kao 16-ti), Miloš Jevtić (startuje kao 18-ti)

FInale

14,35č 3xK1 Jevtić, Đorđević, Bazić (startuju kao 4-ta reprezentacija)

Rezultate trka iz Poljske možete pratiti na sledećem linku https://results.european-games.org/EG2023/ENG/schedule/CSL/all-days/all-event

Video prenos kajaka slaloma sa EI,  obezbedjen je na sledećem linku https://europeangames.tv/sports/canoe-slalom