Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić  danas došao u neformalnu posetu našem Savezu, gde je imao susret sa reprezentativcima koji se nalaze na pripremama u Beogradu. Ministra je u nenajavlјenoj poseti ugostio prvi čovek Saveza Mirko Nišović koji ga je upoznao sa planovima i programima za naredni period.

Ministar Udovičić je na regatnom centru na Adi Ciganliji iskoristio ovu posetu da se upozna sa selektorom dr Pavlom Jovanovim i  sa kompletnim stručnim štabom kajakaške reprezentacije i razgovara sa svim sportistima posetivši ih na treningu na vodi.

FOTO: Nebojša Radović / KSS

 

Drago mi je da su se kajakaši vratili punom kapacitetu treninga. U razgovoru sa njima sam čuo da im najviše smeta što će ovog leta da imaju nezapamćen broj meseci bazičnih priprema, nešto na šta moderan sport nije navikao. Zbog toga mi je želja da porazgovaram sa svim sportistima, da vidim u kakvim uslovima treniraju, kakve rekvizite imaju: od opreme i ishrane, do najbitnijih stvari kao što su čamci, vesla i teretana – istakao je ministar Udovičić.

FOTO: Nebojša Radović / KSS

 

Kao nekadašnji vrhunski sportista, ministar Udovičić naglašava da se u karijeri nije susreo sa ovako velikom pauzom u trenažnom procesu izazvanom pandemijom virusa korona:

Generalno savet sportistima šta da rade ne postoji. Nekim sportistima će povratak u redovan trenažni proces pasti teže, nekima lakše. U ovom trenutku najveći izazov imaju selektor i treneri koji moraju da pripreme sportiste na prvom mestu uvažavajući zdravlјe svih sportista jer u nesvakidašnjim okolnostima morate više da se edukujete, da se informišete i da sagledate okolnosti i situaciju da bi sportisti što zdraviji i što spremniji se vratili u trenažni proces – naglasio je resorni ministar.

Dok je ministar Vanja Udovičić bio na Adi Ciganliji, bord Evropske kajakaške asocijacije održao je telefonsku sednicu, na kojoj je odložena odluka u vezi sa nastavkom sezone. Ministar je naglasio da postoji želјa da se seniorski šampionat Evrope ponovo održi u našoj zemlјi.

Možda apliciramo za organizaciju Evropskog prvenstva 2022. godine. Tendencija je da organizujemo što više međunarodnih takmičenja, da naši sportisti u svojim gradovima, u svojoj zemlji, ostvaruju najbolje moguće rezultate. Možemo da ponovimo odličnu organizaciju Evropskog prvenstva od pre 2 godine. Pokazali smo da smo odlični domaćini, zato smo i dobili poverenje da ponovo apliciramo – izneo je ambiciozne planove ministar.

 

Osim takmičara, zadovoljni posetom ministra bili su i u kancelariji Kajakaškog saveza Srbije.

– Za nas kajakaše je ovo izuzetno lep dan, u više neformalnoj poseti nas je prijatno iznenadio ministar Vanja Udovičić. Zahvalni smo na ovakvoj poseti. Nadamo se da će i ova da utiče da naši takmičari dobiju dodatnu dozu ozbiljnosti, rekao je predsednik Kajakaškog saveza Srbije, Mirko Nišović.

 

Na kraju, ministar Udovičić je imao pruku za srpske kajakaše: Nadam se da će da se vrate na prošlogodišnji nivo, i nastave sa osvajanjem medalja na najvećim međunarodnim takmičenjima.

 

Struka na broju

Vetar i oblaci nad Adom Ciganlijom nisu sprečili selektora Pavla Jovanova da na prvom zajedničkom treningu posle ukidanja vanrednog stanja okupi veliku grupu takmičara. Stigli su u Beograd kajakaši iz Šapca, Bačke Palanke, Sremske Mitrovice, Novog Sada… Mogao je selektor na delu da vidi Milicu Starović, Marka Novakovića, Milenka Zorića, Marka Dragosavlјevića, Bilјanu Relić… Pored selektora Pavla Jovanova i prvog trenera reprezentacije Akoša Vereckeija, treningu su prisustvovali i ostali nacionalni treneri: Miroslav Rodić, Milan Đenadić, Đurica Levnajić i Nenad Kosijer. Na Adi su danas bili i selektori za slalom Goran Jovanović i spust Slaviša Stajović.

Bio je to trening koji je najavio povratak u normalan ritam, okuplјanje na kom su takmičari od selektora i njegovih saradnika mogli da čuju šta ih očekuje u narednom periodu.

Srećan sam što smo posle višemesečne pauze uspeli da se okupimo zajedno, a svakako mislim da je poseta ministra danas samo dala još neku potvrdu našoj želјi da se okupimo da treniramo zajedno. Mislim da je dobro što je ministar imao priliku da vidi kako se odvija trening i da porazgovara sa takmičarima u okruženju u kojem se oni nalaze satima svakog dana i na neki način se uveri kako mi radimo – naglasio je selektor Jovanov.

 

Zajedničkim treningom posle višemesečne pauze zadovolјna je i Milica Starović. Novosađanka je po povratku sa prvih veslačkih priprema u Turskoj provela neko vreme u samoizolaciji. Iako je trenirala tri puta dnevno, Milica naglašava da je jedva dočekala da se vrati na vodu.

– Smatram da nisam mnogo propustila i da sam izvukla maksimum iz tog karantina i na to gledam kao da na produžene bazične pripreme. Veoma me raduje rad u grupi jer trenutno nemamo takmičenja i ne znamo kada će konkretno biti tako da mislim da će ovo okuplјanje na sve nas da deluje pozitivno, naglasila je Starovićeva.

FOTO: Nebojša Radović / KSS

Milica je prošle godine na Svetskom prvenstvu u Segedinu izborila normu za Olimpijske igre, koje su odložene za 2021. godinu.

U prvom trenutku kada sam čula da su odložene Olimpijske igre to mi je teško palo i bila sam veoma razočarana. Međutim, ubrzo smo zamenili planove za dve godine i sada nastavlјamo da se pripremamo za Tokio koji je sledeće godine. Sa sportske strane mi je, naravno, bilo žao što su Igre odložene, ali mislim da je ta odluka svakako najispravnija i najpametnija – iskrena je Milica.

 

Neizvesnost oko nastavka sezone

Neizvesnost oko kalendara takmičenja i dalje traje. Sve je veća verovatnoća da od Svetskog prvenstva nema ništa, te da će glavno takmičenje ovog leta da bude šampionat Starog kontinenta. Međutim, neki izvori pominju svetsko prvenstvo u neolimpijskim disciplinama, dok neki ne isključuju mogućnost organizacije jedne regate Svetskog kupa. Svetska kajakaška federacija konačnu odluku trebalo bi da donese do sredine juna. Sa druge strane, Evropska kajakaška asocijacija čeka svetsku kuću kajaka da se izjasni kako bi napravila plan pomoću kojeg bi uspela da spasi barem deo sezone.

Predsednik Kajakaškog saveza Srbije, Mirko Nišović, održao je nekoliko puta konsultacije sa selektorom za sprint, dr Pavlom Jovanovim, selektorom za spust, Slavišom Stajovićem, selektorom za slalom, Goranom Jovanovićem, programskom menadžerkom KSS i članicom Borda EKA, Jovanom Stanojević kao i sa trenerima reprezentacije u vezi sa provizornim kalendarom nacionalnih takmičenja. S obzirom da Svetska i Evropska federacija do sada nisu objavile konačan kalendar i plan za nastavak sezone, odlučeno je da se nacionalna takmičenja u Srbiji ne održe pre 15. jula, a da se konačan kalendar formira po objavlјivanju međunarodnih kalendara.