Novopečena seniorka, Želјana Petrović, prvi put je sa seniorskom ekipom na pripremama u Turskoj. Naša najuspešnija mlada sportistkinja iz 2018. godine, naglašava da joj je veliki podstrek što trenira sa našim prekalјenim reprezentativcima.

Ovo su mi prve pripreme sa seniorskom ekipom u Turskoj i veoma sam zahvalna što imam priliku da treniram sa nasim najbolјim takmičarima i da od njih učim. Trudim se da se što bolјe pokažem i svaki trening odradim najbolјe što mogu, i to mi ne predstavlјa problem. To što veslam sa velikim imenima srpskog kajaka mi je veliki podstrek. Posmatram njihove treninge i učim od njih, često dobijam i savete koje rado uvažavam i pokušavam da primenim na treninzima„, kaže Želјana.

Željana Petrović

 

Uveliko ste ušli u drugu polovina priprema u Turskoj, kakva je razlika u programu rada u odnosu na prvi deo priprema i na čemu se sada najviše radi?

„U prvom delu priprema radili smo na bazičnom delu trenažnog procesa. Treninzi i deonice su bili duži i posvećivalo se više pažnje tehnici i radu na izdržlјivosti. U drugom delu treninzi su kraći, ali je intenzitet jači„, objašnjava Petrovićeva i dodaje da je na početku priprema bilo nešto hladnijih dana i jačeg vetra, ali da je sada toplije i uslovi su pogodniji za veslanje.

Želјana naglašava da na pripremama nema mnogo slobodnog vremena s obzirom da ponedelјkom, utorkom, četvrtkom i petkom pre podne ima treninge na vodi, kao i trening u teretani, dok poslepodne odrađuje veslačke treninge uz trčanje i teretanu. Sredom i subotom imam samo jedan trening na vodi, dok je jedini dan u potputnosti posvećen odmoru nedelјa.

Najviše volim treninge na kojima veslamo kratke deonice, kao i treninge za brzinu, i to je ono na čemu u najvećoj meri radimo na drugom delu priprema„, dodaje Želјana.

Petrovićeva se od juniorske kategorije prošle godine oprostila medalјom na Olimpijskim nadama, a ovo će biti prva puna sezona u kojoj se takmiči u seniorskoj konkurenciji.

Prošle sezone koju je obeležila pandemija virusa korona dobila sam šansu da se okušam u seniorskoj konkurenciji na Svetskom kupu u Segedinu. Nna tom takmičenju sam naučila da nema potrebe da se plašim da ‘stanem na crtu’ sa devojkama koje su dosta iskusnije od mene. Takođe sam naučila i da je potrebno još rada i truda kako bih se približila njihovom nivou i zbog toga ovde u Antaliji dajem sve od sebe na treninzima„, iskrena je Želјana.