Na prvom Evrokupu u spustu u disciplini sprint čiji je domaćin bio Skoplje, u kanjonu Matka, repezentacija Srbije osvojila je  5 medalja. Kanuista Pavle Zdravković bio je naš  najuspšeniji takmičar sa dva odličja -zlatom u c-1 i srebrom u c-2 koje je osvojio sa  klupskim drugom Zoranom Krumovim.

U seniorskoj kategoriji do medalje bronzanog sjaja doveslao je i najbolji kajakaš Srbije u spustu  Marko Marjanović (k-1).

Juniorska odličja u disciplini k-1  pripala su Bogdanu Đuriću (srebro)  i Vuku Baziću (bronza). Tamičenje u Skoplju bilo je ujedno i izborna trka za sve reprezentativne selekecije u spustu.

Severna Makedonija je tako bila domaćin prve EKA trke Evropskog kupa na divljim vodama na otvaranju medjunarodne sezone   na mestu  koje će biti u maju domaćin EP u spustu na reci Treski.

Uz učešće predstavnika iz šest evropskih zemalja Skoplje je imalo uspešnu generalnu probu pred predstojeći Evopski šampionat.

Pavle Zdravković (49,90) je u pojedinačnom nastupu do zlatne medalje u kanuu stigao je ispred hrvatskih reprezentativaca Tomislava Hohnjeca (+2,19) i Janka Preseckog (+2,57). U kanu dvosedu trijumfovala je upravo Hrvatska kombinacija Hohnjec,Presecki (51,99) dok je naš dvojac Zdravković, Krumov bio drugoplasirani (+5,41) a predstavnici Grčke Zakos i Dematis bili su trećeplasirani (+8,16).

Irac Mekenli bio je najbolji u sprint trci kajaka (43,09). Drugo mesto pripalo je bosanskohercegovačkog predstavniku Dušanu Mačkiću (+0,12) dok je se na treće mesto plasirao naš Marko Marjanović (+1,44). Ostvarenim vremenom Marjanović je postavio reprezentativnu normu od 44,34 sekunde.

U juniorskoj kategoriji A normu su ispunili Vuk Bazić, Aleksa Milunović i Bogdan Đurić. Za seniore do 23 godine normu je ispuno Alen Tahirović, dok je B normu ostvario Neven Kleut u k1 i Pavle Zdravkovic u c1 za seniore.

Sledeća trka u seriji Evropskog kupa u kanu spustu biće ogranizovana sledećeg petka na reci Kolpi na Osilnici (Slovenija).

Rezultate iz Skoplja možete pogledati na sledećem linku https://siwidata.com/canoe123/live?SessionKey=kosta.2023040800