Bojan Zdelar na najbolji mogući način započeo je takmičenje na svojim prvim Olimpijskim igrama u karijeri. Bojan se plasirao u polufinale jednoseda na 1000 metara pošto je u kvalifikacijama zauzeo drugo mesto. Zdelar je startovao odlučno i već posle 250 metara zauzeo je drugu poziciju. Posle 350 metara Zdelar i Belorus Aleh Jurenija odvojili su se od ostatka takmičara i veslali sigurno ka cilju. Jurenija je trijumfovao (3:43.444), dok je Zdelar odličnom vožnjom kroz cilj prošao kao drugi i plasirao se direktno u polufinale (3:45.074).

Iako je pokušavao da ih stigne, treću poziciju zauzeo je Norvežanin Lars Magne Ujvang koji je na kraju trku završio sa 2.179 sekundi zaostatka za našim predstavnikom.

Zadovoljan sam prvom trkom na Olimpijskim igrama! Glavni cilj mi je bio da budem među prva dva takmičara u kvalifikacionoj trci, što sam i uspeo da uradim i time sam preskočio četvrtfinale. Na polovini trke sam osetio da Norvežanin posustaje te sam i ja smanjio ritam kako bi sačuvao snagu za naredne trke“, naglasio je Bojan posle kvalifikacija.

Polufinale K1-1000 vesla se sutra od 3 sata ujutro po srednjeevropskom vremenu.

 

 

Milica Novaković mesto u polufinalu jednoseda na 200 metara izborila je kroz četvrtfinale. Novaković je u polufinalu odličnom i sigurnom vožnjom kroz cilj prošla kao druga sa samo 27 hiljaditih delova sekunde zaostatka za pobednicom četvrtfinala, Šveđankom Lineom Stensils (41.313).

Prvi cilj je ispunjen, a to je da idem dalje u polufinale. Trke su izuzetno jake, nema nikakve zadrške, napeto je jer kroz svaku trku samo dve devojke prolaze, pa se oseti nekako jača tenzija. Uglavnom, ja sam zadovoljna svojim današnjim nastupom i željno iščekujem dalje trke. Nadam se da ću kroz svaku trku ići bolje“, naglasila je Novaković posle prvog dana takmičenja.

Milica je prethodno u kvalifikacijama i pored odlično izveslane trke kroz cilj prošla kao treća posle fotofiniša kojim je ustanovljeno da joj je direktan plasman u polufinale izmakao za 39 hiljaditih delova sekunde. Direktan plasman iz kvalifikacija u polufinale izborile su Novozelanđanka Lisa Karington i Ruskinja Svetlana Černigovskaja. Polufinale jednoseda na 200 metara u konkurenciji dama vesla se sutra (03. avgust) u 2 sata i 37 minuta po srednjeevropskom vremenu.

U obe konkurencije, mesto u finalu izboriće četvoro prvoplasiranih takmičara iz polufinala.

Raspored trka drugog dana takmičenja u Tokiju

02:37 polufinale
K1-200 Milica Novaković

03:00 polufinale
K1-1000 Bojan Zdelar