Kajakaška reprezentacija u sprintu i parakajaku, na otvaranju SP u Duisburgu, prvog takmičarskog dana, ostvarila je maksimalan učinak. U devet disciplina u kojima smo imali predstavnike u kvalifikacijama, obezbeđen je prolazak dalje i nastup u polufinalnim trkama koje će biti odlučujuće za ulazak u finala dok će u olimpijskim disciplinama značiti i borbu za kvote u Parizu. Imali smo I svoje junake dana: muški četverac, Milicu Novaković I Branka Lagundžića. Bronzani četverac sa EP izdominirao je u kvalifikacijama olimpijske discipline k4 500m, Milica Novaković nastupila na dve olimpijske staze (k4 500m I k1 500m) i obezbedila polufinale, dok je to pošlo za rukom i dvadesetjednogodišnjem debitantu iz Šapca Branku Lagundžiću koji će veslati u polufinalima jednoseda (k1 500m i olimpijskoj k1 1000m).

Naš predstavnik u jednosedu na 500m, Branko Lagundžić, uspešno je prebrodio kvalifikacije. Izveslao je vreme 1:40,698 i završio kao drugi u šetoj kvalifikacionoj grupi što mu je bilo dovoljno za prolazak dalje. U polufinalu koje je na program u petak od 10,05č imaće vraški težak posao. Veslaće rame uz rame sa medaljašima sa Olimpijskih igara, svetskih I evropskih prvenstava sa istinskim legendama kajakaškog sporta  Portugalcem Pimentom,Čehom Dostalom  i Mađarem Kopačem. Ništa lakši posao neće biti I na olimpijskoj stazi na 1000m gde će biti učesnik polufinala do kojeg je stigao osvajanjem trećeg mesta u sedmoj kvalifikacionoj grupi sa vremenom 3:44,896. Ta trka na programu je već sutra od 17.02č a opet će za rivala za prolazak u finale imati trofejnog Portugalca Pimentu I vremešnog ali iskusnog Danca Poulsena.

-„Imao je dve veoma dobre trke. Lepo ih je odveslao sa lepim vremenima. Velika je gužva u obe discipline. Pogotovo hiljadarka sa sedam kvalifikacionih grupa i sistemom od četiri polufinala gde prolaze dva najbolja i treći po vremenu je pokazala da je najteža discplina u kojoj se čovek može takmičiti.Izvukao je na 500 veoma tešku polufinalnu grupu, takođe na 1000m. Ono što je bitno i zašto je on došao ovde jeste da se trka da stiče iskustvo, da vesla dobre trke i da pokaže da je tu, pri samom svetskom vrhu. Ono što možemo od njega da očekujemo jeste da da sve od sebe da, nema veliki zaostatak za najboljima pa uz malo sreće može da se domogne vrha B finala ili čak A finala. Po poznatim imenima na prvi pogled je teža polufinalna grupa na 500m izgleda stvarno nerealno, međutim to što nema zvučnih imena na 1000m ne znači da fali kvalitet tom nekom Šveđaninu, tom nekom Novozelanđaninu koji su sa njim u grupi. Na Branku je da se trka da pokaže da je zaslužio što je u ovde“-mišljenja je Lagundžićev trener, Uroš Pavlović.

Lagundžić je uz Milicu Novaković jedini naš takmičar koji će u Duisburgu veslati u kontinuitetu dan, za danom, praktično bez predaha.

-„Spreman je svakako za sve izazove i biće zamora to je sigurno. Moram da napomenem da je njemu peti ili čak šesti put ove sezone da podiže formu, imao je dva velika takmičenja za svoj mlađeseniorski uzrast, gde je za malo izgubio medalje. Dugačka sezona, svetki kup u Segedinu, izborne kontrole u našoj zemlji.  Ono što možemo da očekujemo jeste da  je borben da će dati  sve od sebe pa da vidimo gde smo“-zaključio je Pavlović.

Uspešni su bili i naši predstavnici u parakajaku: Strahinja Bukvić i Vuk Radovanović. Obojica nastupaju u istoj discipline KL2 200m, ali su veslali u različitim kvalifikacionim grupama. Bukvić je bio četvrtoplasirani sa vremenom 43,564 sekunde, dok je Radovanović bio šestoplasirani sa vremenom 47 sekundi 065 stotinki. Posle dana odmora obojicu čeka nastup u polufinalu koje je na programu u petak.

Prva polufinalna grupa u kojoj će veslati Bukvić zakazana je za 10,32 časova, dok je druga u kojoj vesla Radovanović, predviđena za 10,37 časova. Po tri proplasirana tamičara iz pomenutih polufinala obezbediće nastup u A finalu.

-“Kvalifikacije su prema očekivanju dobro prošle. Imaju otvorene šanse. Konkurencija je izuzetno jaka I ja se nadam bar jednom A finalu”-zadovoljan je bio trener naših parakajakaša Petar Tatar.

Ženski četverac kvalifikovao se u polufinale discipline k4 500m. Devojke su veslale u prvoj kvalifikacionoj grupi i stigle kao četvrtoplasirane u cilj. Izveslano vreme 1 minut, 34 sekunde, 116 stotinki. Pobednice kvalifikacione grupe bile su predstavnice Španije (1:30,474) koje su obezbedile direktno finale. Drugo mesto pripalo je posadi Novog Zelanda (1:30,658) dok su trećeplasirane bile domaće tamičarke, sastav Nemačke (1:32,488). Nastup u polufinalu za naš ženski kvartet zakazan je za petak u 11,30 kada će uslediti odlučujuća borba za A finale I olimpijsku normu za Anastaziju Bajuk, Mariju Dostanić, Milicu Novaković I Dunju Stanojev.

-“Iskreno nismo znali šta očekivati, s obzirom da je to bila prva trka. U kvalifikacijama kada smo radili pripremu trke pružila nam se prilika za prvo mesto I plasman direktno u A finale I na to smo ciljali s obzirom da smo znali da za konkurente imamo veoma brze posade Španije I Novog Zelanda. Devojke su  krenule jako od početka I morale su držati priključak što su platile poslednjih 250 metara jer su prebrzo ušle u trku i do  kraja nisu izdržale.Videli smo  gde  imamo prostora za napredak. Kada je u pitanju prognoza za finale, šta reći, sve su grupe jake, moraju se pobediti neke jake posade. Mi za to vredimo sigurno jer su devojke izvlačile ta vremena na treningu I verujem da možemo to da ponovimo u trci”-optimista je trener Antun Novaković.

Muški četvorosed ostavio je najjači utisak prvog takmičarskog dana SP u Duisburgu. Rezultatski gledano reklo bi se rutinski odrađen posao sa prvim mestom u prvoj kvalifikacionoj grupi I izveslanim najboljim vremenom kvalifikacija 1:19,276. Pobeda naših  momaka u discipline k4 500m osigurala im je prolaz u polufinale. Anđelo Džombeta, Marko Novaković, Stefan Vrdoljak I Vladimir Torubarov ostavili su iza sebe trofejnu posadu Španije predvođenu legendarnim Kraviotom (1:19,920) I predstavnike Italije (1:20,422) koju su završili na trećem mestu. Poput devojaka, I naš muški kvartet će u petak u polufinalu od 11,42 voditi bitku za rivalima za A finale I vizu za Pariz.

-“Nakon Krakova smo imali dovoljno vremena da napravimo kvalitetan plan I dodatno unapredimo takmičare.Iako smo već na kontrolama videli progress današnja trka je bila neophodna kao potvrda onog u šta smo svi verovali. Nakon postizanja maksimalne brzine konačno smo dobili kompletnu posadu koja nije padala I gubila poziciju u finišu. U polufinale momci ulaze sa najboljim vremenom kao I najboljim prolazom na 250m, ali je od velike važnosti da I svaka sledeća trka bude potpuno istog pristupa, stava I motivacije I verujemo da vrhunski rezultat neće izostati”-izneo je svoje impresije trener Uroš Mitjev koji radi sa momcima u četvercu u tandemu sa kolegom Đuricom Levnajićem.

Luka Stojkov naš predstavnik u k1 200m prošao je u polufinale nakon svog debija u kvalifikacijama.  U petoj kvalifikacionoj grupi, zauzeo je treće mesto sa vremenom 36,693 i već sutra ga očekuje nastup u polufinalu od 14.00 časova. Stojkov je izveslao dobru trku i pokazao da se na njega može ozbiljno računati u budućnosti.

Tri ipo sata nakon trke u četvercu Milica Novaković, naša bronzana dama iz Krakova veslala je i drugu olimpijsku disciplinu, jednosed na 500m. Izborila je plasman u polufinale drugim mestom u trećoj kvalifikacionoj grupi sa vremenom 1 minut 52 sekunde 606 stotinki. Polufinale je na programu sutra od 14,38č.

-„Drugo mesto u kvalifikacijama borba za rivalkom iz Australije koja je jako dobra i jako brza i sigurno vredi za finale. Milica je dobila  solidnu, dobru grupu u polufinalu i možemo je mirno čekati, samo da Milica odradi svoj posao kako zna i ume i ne bi treblo da bude problema“-poručio je trener i Milicin suprug Antun Novaković.

Kristina Bedeč bila je  učesnica kvalifikacione trke na 1000m i obezbedila je prolaz dalje, u polufinale koje će veslati sutra od  16.27č. Bedečova je veslala u drugoj kvalifikacionoj trci na deonici od kilometra ostvarivši vreme 4:24,312 minuta sa plasmanom na četvrto mesto.

Odličan posao u kvalifikacijama danas su odradili naši momci i devojke. Sutra za neke od njih predstoji dan odmora, za neke nastup u polufinalnima, dok posadu Ervin Holpert, Marko Dragosavljević, bronzani dvosed na 500m sa EP iz Krakova, u četvrtak očekuju kvalifikacije.

-„Raspoloženje je odlično, atmosfera pozitivna, a  nakon Krakova smo dobili dodatni motiv za SP. Velika je konkurencija. Čak 6 kvalifikacionih grupa što se na pamti na SP. Dali smo sve od sebe u periodu iza nas,  uradili sve što je do nas, maksimalno sebe dali i spremni dočekujemo  start šampionata. Videćemo koliko vredimo“-izneo je svoja očekivanja trener dvoseda Simo Boltić.

Momci jedva čekaju sutrašnji start trka.

-„Mislim da smo napredovali i pojedinačno i u dvosedu od Evropskih igara. Odmorni smo spremni i jedva čekamo da se potrkamo“-kaže Ervin Holpert.

-„Očekivanja su mi velika. Radio sam mnogo i  naporno za ovo takmičenje. Mislim da sam do sada u karijeri i psihički i fizički najspemniji, za najveće domete. Samo da nam se pokolope kockice i ne sumnjam da će Krakov da se ponovi“-puca od optimizma Marko Dragosavljević.

Trka našeg dvoseda jedina je kvalifikaciona sutra u prepodnevnom delu programa. Popodne u polufinalu na stazu u Duisbrugu, u polufinalnim trkma veslaju se pojedinačane discipline u kojima će nastupiti Luka Stojkov, Milica Novaković, Kristina Bedeč i Branko Lagundžić.

Raspored i satnica trka naših predstavnika na SP u Nemačkoj:

Četvrtak 24. avgust 2023. godine

Kvalifikacije

09.49č K2 500m Evrin Holpert, Marko Dragosavljević

Polufinala

14.00č K1 200m Luka Stojkov

14.38č K1 500m Milica Novaković

16.27č K1 1000m Kristina Bedeč

17.02č K1 1000m Branko Lagundžić

Trke iz Duisburga mogu se pratiti putem sledećeg linka,uz napomenu da je to moguće realizovati samo uz plaćanje za tu uslugu preko interneta.

Rezultate iz Nemčke možete pratiti na sledećem linku.