Nije se proslavio naš slalomaški podmladak prvog dana prvenstva starog kontinenta za juniore i mlađe seniore koji se održava u Bratislavi. Šta više, naša reprezentacija, već pakuje kofere jer je okončala nastup na EP-u nakon kvalifikacija u pojedinačnom nastupu u obe kategorije i finalne timske trke u mlađeseniorskoj konkurenciji.

Najbliži ulasku u polufinale bio je naš najbolji junior Vuk Bazić. Delilo ga je u drugoj vožnji 3,93 sekudne od najvećeg uspeha u karijeri. Završio je takmičenje u generalnom plasmanu kao 35. junior u Evropi i naš najbolje plasirani predstavnik u juniorskoj kateogoriji u discplini k1.

Pedeset dva takmičara pojavila su se na startu kvalifikacija. Nišlija Petar Radojković bio je naš najbolje plasirani predstavnik na poziciji broj 37 sa vremenom 102,06 sekundi. Talentovani Kraljevčanin Vuk Bazić završio je prvu vožnju na 39. mestu (104,06) dok je naš treći predstavnik u juniorskoj kategoriji Milutin Nedeljković bio 42. sa vremenom 114,86 sekundi. Pobednik prve vožnje bio je Čeh Marek Bizek koji je imao najbolje vreme na postavljenoj stazi dugoj 340 metara sa kapijama (81,47 sekundi). Zaostatak naših juniora za vršnjakom iz Češke bio je preko 20 sekundi, a iz prve vožnje 20 proplasiranih obezbedilo je učešće u finalu.

Miluntin Nedeljković, Photography Nina Jelenc

U drugoj vožnji tražilo se još deset mesta za finale među 32 juniora starog kontinenta koja su se pojavila na startu. Bazić je bio petnaestoplasirani sa vremenom 95,16 sekundi, Nedeljković je završio trku na 20 mestu sa vremenom 109,08 sekudni, dok je Radojković sa vremenskim ostarenjem od 126,91 sekundi zauzeo 29. mesto. Britanac Vilie bio je pobednik druge vožnje U generalnom plasmanu, Nedeljković je 40., a Radojković 49. junior na starom kontinetnu. Sva trojica pokravila su plasmane u odnosu na prošlogodišnji nastup na EP u Češkoj kada je Bazić bio 31, Nedeljković 36 a Radojković 37.

Petar Radojković, Photography Nina Jelenc

Marko Đorđević naš jedini predstavnik u kategoriji mlađih seniora u disciplini k1 završio je takmičenje u generalnom plasmanu na 38. mestu oprostivši se od učešća na EP-u, takođe u kvalifikacijama. U prvoj vožnji u konkurenciji 55 takmičara, Đorđević je zavšio trku na 33 mestu. Stazu je preveslao za 90,25 sekundi, zaostavši za  pobednikom trke Špancem Echanizom 8,65 stotinki. U drugoj vožnji je startovalo 35 takmičara a mlađani Nišlija je sa imao osamanaesto vreme (91,36 sekundi) zaostavši za pobednikom trke Čehom Krejčem 11,68 sekundi. Đorđevića je do polufinala delilo 6,02 sekunde i on je u odnosu na prošlu godinu kada je šampionat održan Češkoj popravio plasman za dve pozicije.

Marko Đorđević, Photography Nina Jelenc

Danas,  popodne  veslane su i timske trke u disciplini 3xK1. Trio Đorđević, Bazić, Radojković u konkurenciji mlađih seniora završio je finalnu trku na 14. poziciji od 16. učesnika. Ostvareno vreme 132,88 sekudi. Zastatak za prvacima Evrope timom Španije iznosio je 42,53 sekunde. Srebro je pripalo timu Francuske a bronza reprezentaciji Velike Britanije.

Photography Nina Jelenc

Program Evropskog prvenstva za juniore i do 23 godine u kajak slalomu nastavlјa se u petak u kvalifikacijama u disciplini kanu, a završava se u nedelju finalnim trkama.

Naša selekcija u istom sastavu posle Bratislave nastupiće I na SP za juniore I mlađe seniore od 15. do 20. avgusta u poljskom Krakovu.