Od 27. do 31. jula , sportski centar u Montemoro Velju biće domaćin međunarodnog takmičenja u sprintu, koje će istovremeno biti  Evropsko prvenstvo u parakajaku i kajaku za juniore i mlađe seniore. Prisustvo na predstojećem Evropskom prvenstvu potvrdilo je 35 zemalјa.

Posle jedanaest godina Montemor je ponovo pozornica Evropskog prvenstva za juniore i seniore do 23 godine, nakon što je portugalska kanu federacija pristala na zahtev Slovačke kanu federacije da promeni organizaciju Evropskog prvenstva od 2024. na 2023. godine, s obzirom da izgradnja staze na planiranoj lokaciji  u Slovačkoj sa svim pratećim infrastrukturnim sadržajima ne bi bila završena ove godine. Istovremeno, Montemor  će biti domaćin ovogodišnjeg Evropskog prvenstva u parakajaku.

Učešće zemalјa je u granicama očekivanog, s obzirom da se ovo Evropsko prvenstvo održava posle Svetskog prvenstva (održalo se u Auronzu, Italija, od 6. do 9. jula).

Portugalci će dočekati sprinterski podmladak starog kontinenta i sportiste u parakajaku sa novim sudijskim tornjem koji im je omogućio veliku uštedu finansijskih sredstava sa montažom šatora i kontejnera kao što je to bilo u prošlosti u ogranizaciji velikih dogadjaja i garantuje bolje uslove rada za ogranizaciju i zvaničnike  i na kraju same sportiste.

Prva međunarodna kanu sprinterska manifestacija u Portugalu bila je upravo ECA juniorsko i U23 Evropsko prvenstvo u kanuu u sprintu 2012. Nakon toga Montemor je  organizovao sve moguće događaje: svetske kupove, evropska i svetska prvenstva najrazličitijih nivoa.

Reprezentacija Srbije put Montemora preko Beograda I Lisabona kreće u utorak u večernjim satima. Minimalne su izmene napravljene u sastavu tima, a najveća je da bronzani dvosed sa SP iz Italije (k2 500m Bajuk, Stanojev) ne putuje na EP, s ozbirom da se radi o devojkama koje spremaju četverac (k4 500m) za SP u Duizburgu gde će pokušati ženkom kajaku da obezbede normu za Pariz. Došlo je i do promena u muškoj juniorskom četvercu, a uslov za odlazak na EP u Portugaliju je bilo finale na SP u Italiji.

Seniori do 23. godine nastupiće u sastavu Bojan Zdelar (k1 500m), Branko Lagundžić (k1 1000m), Vojin Rudović, Miloš Stojkov, Nikola Kovačević i Dimitrije Stojšić (k4 500m). Juniorski sastav čine Veljko Vještica (k1 500m, k4 500m), Strahinja Dragosavljević (k1 200m, k4 500m), Nikolas Andrić, Vuk Kramer (k2 500m, k2 1000m), Luka Jakovljević i Stefan Vignjević (k4 500m). Imaćemo i dve predstavnice u juniorskoj kategoriji Dinu Bacelj (k1 500m, k2 500m) i Katalin Gere (k1 1000m, k2 500m). Dakle ukupno 14 sportista, 12 muškaraca I dve dame, odnosno 6 mladjih seniora, 6 juniora i 2 juniorke  nastupaju u 11 disciplina, predvođeni trenerima: Simom Boltićem, Draganom Plavšićem, Urošem Pavlovićem, Nenadom Kosijerom i Čaba Feherom. Tim lider ekipe je sportski direktor Slaviša Stajović.

Na poslednjem EP-u koje je održano u Beogradu, Srbija je osvojila četiri medalje: 2 zlatne (Dina Bacelj, Dunja Stanojev- k2 500m i Strahinja Dragosavljević -k1 200m) i 2 srebrne (Dunja Stanojev-k1 200m i Branko Lagundžić, Luka Stojkov, Nikola Kovačević i Stefan Vrdoljak-k4 500m). Dakle iz prošlogodišnjeg sastava imaćemo tri medaljaša u Portugalu: Strahinja Dragosavljević će braniti titulu najbržeg juniora na 200m, Dina Bacelj ovoga puta u kombinaciji sa Katalin Gere brani zlato iz Beograda, dok je jedini preostali član muškog mlađeseniorskog četverca još uvek zvaničnog vicešampiona Evrope-Nikola Kovačević u borbu za odbranu trofeja ide sa novim kolegama, mlađim Stojkovim, Rudovićem I Stojšićem.

Parakajakaši  preskaču EP spremajući se za nastup u Duizburgu na SP.

Preliminarne starnte liste možete pogledati na sledećem linku.