Buduće zvezde kanu sprinta okupile su se ove nedelje  u živopisnom italijanskom gradu Auronco di Kadore, domaćinu ICF juniorskog i U23 svetskog prvenstva u sprintu.

Biće to prvi put da je jezero Santa Katarina na obroncima Dolomita domaćin Svetskog prvenstva u kajaku, s obzirom da su do sada bili domaćini i to jednom Evropskog prvenstva za juniore i U23 2018. godine.

Petodnevno prvenstvo privuklo je sportiste iz celog sveta (62 zemlje učesnice), a mnogi koji će se takmičiti na svom prvom velikom međunarodnom takmičenju.Drugi sportisti će ovaj događaj iskoristiti kao dragoceno zagrevanje uoči  Svetskog prvenstva za seniore sledećeg meseca u Duizburgu u Nemačkoj, koje će takođe poslužiti kao kvalifikacioni događaj za Olimpijske igre u Parizu sledeće godine.

Na prvenstvu će se predstaviti sportisti na deonicama od 200 metara do 5000 metara, u kanuu i kajaku. Program, što je novina na ICF svetskim smotrama za mladje kategorije, uklјučuje mešovite štafete, mešovite K2 i C2 i trke na 5000 metara za K1 i C1.

Mađarska je dominirala na tabeli medalјa 2022. godine, osvojivši neverovatnu 21 zlatnu medalјu od ukupno 41. Polјska je bila sledeća najbolјa sa sedam zlatnih i ukupno 15 medalјa.Srbija je završila takmičenje u Segedinu sa dve medalje (Bojan Zdelar, bronza k1 500m, k1 1000m).

Reprezentaciju Srbije predstavlja 19 sportista, 13 muškaraca: Bojan Zdelar Branko Lagundžić, Vojin Rudović, Miloš Stojkov, Nikola Kovačević, Dimitrije Stojšić, Strahinja Dragosavljević, Nikolas Andrić, Lazar Dubajić, Luka Jakovljević, Stefan Kovandžić, Veljko Vještica, Vuk Kramer i 6 devojaka: Anastazija Bajuk, Dunja Stanojev, Dina Bacelj, Katalin Gere, Žofi Horvat i Jana Sarić. U stručnom štabu se nalaze treneri Simo Botlić, Dragan Plavšić, Uroš Pavlović, Nenad Kosijer, Čaba Feher, Antonia Horvat-Panda, fizioterapeut Luka Knežević i sportski direktor Slaviša Stajović.

Događaj će se prenositi uživo na ICF-ovoj Retkast platformi , počevši od sutra.

Kompletne startne liste možete naći ovde.