Kristina Bedeč vicešampionka je Evrope u maratonu na kratkoj distanci od 3,6 km. To je epilog finalne trke seniorki   u kojoj je trijumfovala višestruka pobednica maratona, nova-stara šampionka Evrope Vanda Kiszli (29) koja je deonicu od 3600 metara preveslala u vremenu 14 minuta 54 sekunde 37 stotinki. Bedečova je kao drugoplasirana imala zaostatak za pobednicom trke od 13 sekudni 35 stotinki ostvarivši vreme 15:07,72. Treće mesto i bronzano odličje osvojila je Španjolka Barios (15:08,05).

Bedečovoj ovo nije prva medalja u discplini na 3,6km.  2021 godine osvojila Svetsku bronzu na šampionatu u maratonu održanom u Bakovu (Rumunija).Prošle godine je propustila Evropski šampionat u danskom Sikelborgu, dok je na SP u Ponte de Limi (Portugal) bila šestoplasirana. U svojoj kolekciji medalja iz maratona kada je u pitanju kratka deonica ima i medalju iz Kine sa SP (2019-srebro) a prvakinja Evrope bila je u Moskvi (2021 godine) na Evropskom šampionatu.

Srbija je na EP u maratonu koji se održava u Slavonskom Brodu, na reci Savi, imala još dva predstavnika. Stefan Vignjević je u kategoriji juniora na istoj deonici (3,6km) promašio bovu pa nije dočekao kraj trke, dok je Vukašin Vujanić u kategorji mlađih seniora bio dvanaestopalasirani (16:08,50)

Prvog dana podeljeno je osam kompleta medalja na EP u kanu maratonu. Mađarska i Španija su osvojile po dve zlatne medalje. Predstavnici  Velike Britanije, Ukrajine, Poljske i Norveške takođe su popeli na najviše mesto na pobedničkom postolju.

U kategoriji seniora trijumfvovao je Norvežanin Vold, ispred portgulaskog kajakaša Ramalja, dok je aktuleni prvak Evrope, Danac Pedersen bio tek treći. Ukrajinska kanuistkinja Babak pobedila je u kratkoj trci za žene. Kod kanuista Poljak Borgiel odbranio je titulu evropskog šampiona.

U juniorskoj kategorji pobedio je Španac Pazos, a kod juniorki najbolja je bila britanka Roeser.

Na program prvog tamičarskog dana u Slavonskom Brodu bile su I dve trke klasičnog kanu maratona. Španac Sančez je bio najbrži u kategoriji muškaraca. U disciplini kanua za juniorke Mađarica Batka osvojila je zlatnu medalju.

Sutra se nastavlja tamičenje  Slavonskom brodu koje će imati na programu šest disciplina koje se veslaju za medalju. Srbija u daljem delu programa evropskog šampionata neće imati svojih predstavnika.

Zvanične rezultate EP u martatonu iz Slavonskog Broda možete pratiti na sledećem linku https://memosoft.spotfokus.com/timetable/index.php?page=eventdetail&folder=91&gmt=2&gmt2=-120

Prenose trka iz Hrvatske možete pratiti na zvaničnom youtube kanalu Evropske kajakaške asocijacije