Dva čamca su nam u Parizu, ukupno 8 sportista na olimpijskim igrama, epilog je trećeg dana šampionata Sveta u Duisburgu. Anastazija Bajuk, Marija Dostanić, Milica Novaković, Dunja Stanojev, Anđelo Džombeta, Marko Novaković, Stefan Vrdoljak i Vladimir Torubarov biće naši predstavnici sledeće godine na najvećoj sportskoj manifestaciji na Svetu. Mala Srbija  je među šest zemalja  u kajaku stala uz rame jednoj  Mađarskoj, Nemačkoj, Španiji, Kini i Australiji koja će imati oba četverca u Parizu.

Ženski četverac osvojio je šesto mesto u A finalu olimpijske discipline k4 500m. Devojke su do A finala stigle osvajanjem trećeg mesta u prvoj polufinalnoj grupi koje su izveslale u vremenu 1:32,496. Izvesno je bilo kada je bio poznat sastav A finala da su naše četiri dame overile vizu za Pariz, pa su mogle rasterećeno da uđu u borbu za što bolji plasman. Zlato je osvojila posad Novog Zelanda (1:30,606), srebro je pripalo Poljakinjama 1:31,320 a bronza posadi Španije (1:31,955). Srbija je u finalu bila treće evropska posada sa ostvarenim vremenom 1:32,738, a ispred našeg tima plasirali su se četverci Australije (1:32,636) i Kine (1:32,250).

-“Ja moram biti iskren I najviše zahvaliti selektoru Rodiću koji je moju ideju prepoznao kao čistu, dobronamernu I sa velikom željom da od ženskog četverca napravimo veliki rezultat. Sve to je podržao UO na čelu sa predsednikom Mirkom Nišovićem. Pružena mi je velika prilika kao mladom treneru uz Rodićevu pomoć, jer nikad ne bih ovo mogao sam, da od četverca napravimo čudo, što smo na kraju I uradili. Devojke su svaki trening odradile na vrhunskom nivou, verovale su u rezultat kao I mi. Ambiciozno smo startovali bez puno iskustva, uz puno vere I nade I ostvaril smo to, prvo ulaskom u finale što je neviđen rezultat posle tri meseca rada, ali i dokaz da su čuda stvarno moguća I da samo moramo nastaviti u ovom ritmu raditi i za nas u Parizu nema limita. Do tada se možemo jako puno popraviti-rekao je trener Antun Novaković

-“Iza nas je tri meseca rada uz jednu lepu atmosferu. Uspeli smo devojke da ubedimo da vrede. Napravili smo spoj mladosti I iskustva. Milica je istinski vođa ovog tima. Verovali smo u rezultat. Znali  šta možemo. Iz trke u trku devojke su išli  sve bolje. Ako nastavimo ovako da radimo uz podršku Saveza i Olimpijskog komiteta ovaj čamac može I do medalje u Parizu-smatra selektor Rodić.

Muški četverac je u A finalu završio na osmoj poziciji. Zlato je pripalo Nemcima (1:19,183), srebro Mađarima (1:19,570) a bronza Ukrajini (1:19,631). Od četvrte do sedme pozicije poređale su se posade sledećim redosledom: Australija, Danska, Litvanija I Španija. Izveslano vreme naše posade bilo je 1:20,540. Momci su do A finala stigli pobedom u prvoj polufinalnoj grupi sa vremenom 1:20,033 u trci koja je veslana dva ipo sata pre finala. U A finalu pošto je bio poznat sastav, dovoljna je bila pobeda nad jednom evropskom posadom. To se I desilo. Poljska kao deveta posada u A finalu, neće videte Pariz.

-“Neke posade koje su možda I lošije od nas, bolje su prošle u finalu. Mi se iskreno nismo zadovoljavali samo sa normom jer smo želeli I medalju. Momci su izgleda previše sagoreli u želji. S druge strane polufinalna I finalna trka bile su možda I suviše blizu a bilo je problematično i zadnjih 100 metara koje nisu dobro izveslani”-dao je svoje viđenje finalne trke Đurica Levnajić.

-“Čudno je bilo finale. Videli smo Špance koji su završili kao sedmi. Posade Australije I Danske na 4. I 5. mestu. Prosto je neki raspored bio mimo  očekivanja. Da nam je neko na početku sezone rekao da ćemo uzeti normu, prihvatili bi  je oberučke. Kako je odmicala sezona, kako je posada napredovala, nakon medalje u Krakovu i dve pobede u Duisburgu,  u kvalikikacijama I polufinalu, išli smo na medalju. Neka to bude karma I valjda će nam se to vratiti u Parizu. Sigurno smo konkuretni  za pobedničko postolje na olimpijskim igrama”-kontatuje trene Uroš Mitjev.

Parakajakaši su nam ostali bez norme za Pariz. Strahinja Bukvić I Vuk Radovanović završili su u B finalu. Na kraju Bukvić je bio treći (45,021) a Radovanović osmi (49,530).  Prethodno je Bukvić završio  kao petoplasirani (45,074) u prvom polufinalu, a Radovanović sedmoplasirani (48,190) u drugom polufinalu.

-“Stresan dan za sve danas zbog vremenskih neprilika I konstantnog pomeranja satnice. Očekivao sam od Strahinje ulazak u finale, ali moramo da se zadovoljimo njegovim 12. mestom u Svetskoj konkurenciji gde sledeće godine ima realne šanse za kvotu za Paraolimpijske igre. Što se tiče Vuka nije ispunio očekivanja. Na kraju je završio u generalnom plasmanu na 18 mestu. Međutim on je mlad za njega radi vreme I od njega očekujem da u sledećem olijmpijskom ciklusu pruži najbolje”-izneo je svoje utiske trener Petar Tatar.

Na kraju današnjeg uzbudljivog dana, koji je bio prožet obilnom kišom zbog kojeg je čak tri  puta pomerana satnica, Branko Lagundić je veslao u B finalu I bio četvrtoplasirani (1:41,449). Prethodno je talentovani šapčanin do B finala doveslao zauzevši peto mesto u polufinalu sa  vremenom 1:38,568.

-“Zadovoljan sam na kraju plasmanom. Moram da istaknem da sam imao veoma teško polufinale koje me je potrošlilo. Nosio sam se gotovo ravnopravno sa najvećim kajakaškim imenima današnjice. Dao sam sve od sebe I mogu da budem zadovoljan. Iz trke u trku idem sve bolje I sve ovo mi je veoma dobro iskustvo za sledeću godinu gde ću gledati da u mlađim seniorima osvajam medalje I da se što bolje pozicioniram u seniorskom timu. Ovo mi je sve veliko iskustvo-rekao je Lagundžić.

Sutra je pretposlednji dan takmičenja u Duisburugu. Milica Novakoviće osvajanjem norme u četvercu ulazi  rasterećeno u A finale I borbu za svoje prvo odličje u olimpijskoj k1 500m na SP. Bedečova vesla A finale na 1000m, dok utešna finala veslaju Stojkov I Lagundžić. Holeprt I Dragosavljević biju bitku za finale I novu kvotu za Srbiju u dvosedu  500m.

Raspored i satnica trka naših predstavnika na SP u Nemačkoj:

Subota 25. avgust 2023. godine

B finala

09:00č K1 200m Luka Stojkov

10:26č K1 1000m Branko Lagundžić

A finala

10:54č K1 1000m Kristina Bedeč

12:21č K1 500m Milica Novaković

Polufinale

15:38č K2 500 Ervin Holpert, Marko Dragosavljević

Trke iz Duisburga mogu se pratiti putem sledećeg linka uz napomenu da je to moguće realizovati samo uz plaćanje za tu uslugu preko interneta.

Rezultati se  mogu pratiti na sledećem linku.