Milica Novaković februar i mart sada već tradicionalno provodi na veslačkim pripremama u Antaliji. Naša trofejna kajakašica zadovolјna je naglašava da najvažniji razlog što reprezentacija redovno odlazi u Tursku leži u odličnim uslovima za pripreme.

Ovde su zadovolјeni svi uslovi i možemo dobro da se pripremamo. Osim odličnih uslova za treninge snage u teretani, a ove godine nas vreme služi, rekla bih kao nikad do sad„, naglašava Milica.

Milica je zadovolјna postignutim posle prve tri nedelјe priprema.

Radimo po dva treninga dnevno na vodi, plus trčanje i teretana. Treninzi su u prvom delu priprema bazirani na dužim deonicama, na velikoj kilometraži i na takozvanom nameštanju tehnike„, objašnjava Novaković i dodaje:

Na trčanju se rade intervali, dok u tererani osim standardnog rada na snazi, ubacujemo i treninge za izdržlјivost u snazi koja nam je u kajaku neophodna. Sada smo vec na polovini ovog trening kampa, pa i treninzi postaju intenzivniji. Počeli smo sa radom na brzini, što nakon duge i monotone zime mislim da svakog raduje.“

Milica je u toku godine bila pozitivna na virus korona zbog kojeg neko vreme nije mogla da trenira punim intenzitetom.

Mogu reći da je korona sada iza mene u potpunosti i neka tamo i ostane„, naglašava Milica kroz smeh.

Morala sam da preležim virus, da bih što pre prezdravila i bila sposobna da nastavim sa trenažnim ciklusom. Kao i svakom sportisti, mirovanje mi teško pada, usporilo me je na nekoliko dana, ali sam se postepeno, uz stalni nadzor lekara vratila treningu. Na svu sreću, nema nikakvih posledica i nakon obavlјenih zdravstvenih pregleda dobila sam zeleno svetlo da se vratim redovnim pripremama, tako da sam to prevazišla uspešno„, zadovolјna je Milica.

Naši reprezentativci polako ulaze u drugu polovinu priprema u Turskoj, a samim tim se i menja i plan treninga.

Drugu polovinu priprema nastavlјamo još jačim ritmom, sledi rad na brzini i treninzi zbog kojih i volim ovaj sport, zabavniji deo za mene tek počinje. Naredne tri nedelјe ćemo maksimalno koristiti sve pogodnosti ovog mesta, lepog vremena i dobre vode za trening„, naglašava Novaković.

Novaković je na svetskom prvenstvu 2019. godine izborila dve norme za učešće na Olimpijskim igrama u Tokiju u jednosedu na 500, kao i na 200 metara. Međutim, sistem kvota za Olimpijske igre u kajaku i kanuu je nešto drugačiji nego u ostalim sportovima i nije direktno vezan za sportistu koji normu i izbori, tako da Milici tek predstoji da se u našem nacionalnom timu izbori za mesto u Tokiju.

U našem sportu sistem je takav, to nam nije novina i to je nešto sa čim se suočavamo svake sezone iznova. Upravo zbog toga sam spremna sam za taj izazov. Svaka sezona nam počinje domaćim nacionalnim trkama na Kupu Srbije, to nam je svima prvi korak pre Svetskih kupova„, objašnjava Novaković.