Trećeg tamičarskog dana Svetskog kupa u Segedinu reprezentacija Srbije imala je dva predstavnika u završnicama finalnih trka. Milica Novaković bila je petoplasirana u A finalu discipline k-1 500m dok je Marko Dragosavljević  u A finalu discipline k-1 200m završio trku na sedmoj poziciji. Poslednjeg dana, u nedelju, sprski predstavnici bez šanse za medalju.

Milica Novaković imala je povoljnu startnu poziciju u finalu k-1 500m. I dobro je odveslala trku od početka do kraja. Peto mesto u jakoj konkurenciji (nedostajala je predstavnica Nemačke i domaćina Mađarske)  veliki je podstrek za nastavak sezone. Pogotovo što je pre finala praktično briljirala u kvalifikacijama i polufinalu. Ostvaren plasman i  izveslano vreme svakako su pokazatelji da je na dobrom putu i možemo očekivati da na prvoj prolaznoj stanici na putu ostvarivanja norme za Pariz, Evropskim Igrama u Krakovu pokaže još više. Pobednica Novozelandjanka Liza Karington je opet je bila neprikosnovena (1.54,25) ostavivši iza sebe svoju sunarodnicu i ljutog rivala Emi Fišer (1:54,62) i Dankinju Jorgensen (1:55,91). Na kraju britanka Vud bila je četvrotoplasirana u toj trci (1:56,97).

Marko Dragosavljević imao je kiks na startu discipline k-1 200m. Udario je u startni blok i pokazalo se na kraju imao nenadonkadiv zaostatak za rivalima koje je sve vreme pokušao da sustigne. Bivši višestruki prvak Evrope u ovoj (od 2017. godine) neolimpijskoj disciplini svakako je mogao i morao više, ali sagoreo je u želji da se domogne pobedničkog postolja. Litvanski dvojac na kraju je odlučivao o najvišem mestu na pobedničkom postolju. Arturas Seja sa vremenom 36,28 bio je za dlaku (0,03) bolji od svog reprezentativnog kolege Navakauskasa (36,32). Bronza je pripala gruzijskom predstavniku Kavelašviliju. Dragosavljević je trku završio kao sedmoplasirani (36,99), sa 0,70 stotinki za pobednikom trke.

Marija Dostanić, nastupila je u C finalu discipline k-1 500m i stigla kao 9. u cilju sa vremenom 2:18,64. Pobednica C finala bila je Šveđanka Stensils (1:59,42), a naša prestavnica je u generalnom plasmanu u ovoj disciplini zavšila na 27. mestu.  Dostanićeva je samo proveslala stazu čuvajući se za nastup u dvosedu  (k-2 500m) koji je očekivao, danas, popodne.

Bojan Zdelar je u C finalu discipline k-1 1000m na cilju trke bio devetoplasirani, u svekupnom plasmanu 27. i tako se oprostio od takmičenja u Segedinu u ovoj disciplini sa izveslanim vremenom 4:16,30. Pobednik C finala na 1000m bio je Španac Vaksez (3:45,33). Poput Marije Dostanić, i Zdelaru je ova trka predstavljala lakše „zagrevanje“ za ono što ga je čekalo do kraja današnjeg programa u dvosedu (k2-500m).

U D finalu iste discipline (k-1 1000m) Mihailo Subotić bio je četvrtoplasirani (3:59,93). Prvo mesto pripalo je kineskom predstavniku Zhangu (3:50,10) dok Subotić, završava takmičenje na SK u Segedinu na poziciji broj 31.

U podnevnom delu programa SK u Segedinu, veslale su se kvalifikacione i polufinalne trke u olimpijskim disciplinama (k-2 500m) u obe konkurencije. Posada Ervin Holpert, Marko Dragosavljević veslala je u drugoj kvalifikacionoj grupi gde je zauzela drugo mesto sa vremenom 1:30,75 i obezbedila prolaz u pofulinale. Druga posada Srbije u sastavu Stefan Vekić, Bojan Zdelar, bili su petoplasirani u sedmoj kvalifikacionoj grupi sa izveslanim vremenom 1:32,31 što ih je odvelo u polufinale. U polufinalu u nikad jačoj konkurenciji posle velike bobre u tri polufinalne grupe od kojih su naše posade bile učesnici u dve, dva četvrta mesta, tako da je srpski kajak ostao bez predstavnika u A finalu. U drugoj polufinalnoj grupi Holeprt i Dragosavljević četvrti sa vremenom 1:30,67. U trećoj polufinalnoj grupi Vekić i Zdelar četvrti sa vremenom 1:30,61. Sutra u direktnom duelu u utešnom B finalu boriće se medjusobno za što bolji plasman koji vodi na EI u Krakov.

U ženskoj konkurenciji u drugoj kvalifikacionoj grupi veslale su Antastazija Bajuk i Dunja Stanojev. Sa osmim mestom i ostvarenim vremenom od 1:47,90 oprostile su se od daljeg takmičenja. Ipak se seniorska konkurencija na SK pokazala prejakom za našu mladjeseniorsku kombinaciju koja je po prvi put nastupala zajedno na velikom tamičenju. Devojke se spremaju za SP (Auronzo) i EP (Montemoro) gde će u konkurenciji svojih vršnjakinja (seniorke do 23 godine) imati priliku da pokažu svoj talenat.

Naša iskusnija posada u dvosedu, s obzirom na podatak da veslaju zajedno već treću sezonu, Marija Dostanić i Kristina Bedeč, uspešno je prebrodila kvalifikacije. U trećoj kvalifikacinoj grupi sa petim mestom i izveslanim 1:46,01 obezbedile su prolaz u polufinale. U polufinalu plasman mimo svih očekivanja, tek deveto mesto i borba za plasman od 19 do 27. mesta u C finalu.

Tijana Arsić takmičenje u Segedinu započela je kvalifikacijama u c-1 500m, a trku je završila kao šestoplasirana sa vremenskim ostvarenjem od 2:22,22 što joj je bilo dovoljno da nastavi takmičenje u polufinalu u kojem je sa osmim mestom u prvoj polufinalnoj grupi sa vremenom 2:22,42 okončala učešće.

Raspored naših predstavnika poslednjeg dana SK u Segedinu.

Nedelja, 14.05

B finale

10.27 K2-500m Ervin Holpert, Marko Dragosavljević

K2-500m Stefan Vekić, Bojan Zdelar

C finale

10.39 K2 500m Marija Dostanić, Kristina Bedeč