Drugi takmičarski dan planetarnog šampionata u kajaku, čiji je domaćin Duisburg, doneo nam je i prve finaliste. Milica Novaković krupnim zaveslajima hita ka OI u Parizu, Kristina Bedeč će pokušati osvoji medalju u k1 1000m dok naši debitanti na velikoj sceni, dvojica mladih kajakaša Lagundžić i Stojkov su pokazala  da se može najozbiljnije računati na njih  u budućnosti. Muški dvosed Ervih Holpert, Marko Dragosavljević je već na startu kvalifikacija pokazao da se nalazi u odličnoj formi.

Milica Novaković najbolja naša kajakašica, prva je članica naše reprezentacije koja je obzebedila nastup u A finalu SP u Nemačkoj na olimpijskoj deonici. To je epilog posle polufinalne trke u disciplini k1 500m gde je Milica zauzela treće mesto I sebi obezbedila nastup u A finalu, borbu za medalju I priliku da izbori vizu za OI u Parizu. Naša bronzana kajakašica sa EP u Poljskoj, stazu dugu pola kilometra izveslala je za 1 minut, 49 sekundi, 431 stotinku. Pobednica trke bila je višestruka olimpijska I svetska šampionka Lisa Karington (1:47,216), dok je drugo mesto osvojila Portugalka Teresa Portela (1:48,777). Novakovićevu očekuje nastup u finalu u subotu u 12.21 časova.

-“Ono što sam I pre same trke I dolaska na takmičenje znala da se u predolimpijskoj godini, u finale ne ulazi slučajno I svi su spremni, idu jače nego obično. Svi žele da se nađu u finalu I da se bore za norme I medalje, tako da predolimpijska godina uvek ima neku veću specifičnu težinu I značaj. Naravno da sam prezadovoljna izborenom finalnom trkom koju ću veslati u subotu ali naš tim ima još posla. Sutra nas očekuje polufinalna I nadamo se A finalna trka u četvercu I onda mi ostaje još finale jednoseda u subotu I nadam se da će ta trka biti onako ko višnja na torti za sam kraj”-sijala je od zadovoljstva Milica Novaković.

Milicin trener I supružnik Antun Novaković takođe, nije skidao osmeh sa lica.

-“Kao da je palo 300 tona sa mojih leđa I Milicinih naravno, jer je sam plasman u finale olimpijske discipline u jednosedu ogromna stvar. Nadam se da ona u finalu može odveslati svoju najbolju trku I boriti  se za medalju. Pre subotnjeg finala, sutra nas očekuje  još polufinale četverca. Devojke su pokazale I nama dokazale I samo ostaje da pokažu I celom svetu da vrede za A finale I za borbu za medalju. Nadam se da će se nastaviti u ovom ritmu kakav je Milica danas postavila I da ćemo se I sutra radovati”.

Kristina Bedeč, drugi je naš predstavnik u A finalu SP u Nemačkoj. Ona je u drugoj polufinalnoj grupi, sa trećim mestom I vremenom 4 minuta, 5 sekundi I 700 stotinki u disciplini k1 1000m obezbedila učešće u samoj završnici takmičenja I borbu za medalju.  Pobednica polufinale trke bila je Mađarica Rendeši (4:02,079), dok je kao druga u cilju završila Kazahstanka Sukhanova (4:04,635). A finale neolimpijske discipline u jednosedu na 1000m zakazano je za subotu od 10,54 časova.

Branko Lagundžić, ono što je obećao to je I ostvario. Borbenost od početka do kraja I hrabrost da se nosi sa mnogo zvučnijim imenima svetskog kajaka u trci u kojoj je sve vreme držao ritam I priključak sa vodećima, donela mu je četvrto mesto u polufinalu olimpijske discipline k1 1000m I prolazak u B finale. Lagundžićevo izveslano vreme je 3:33,255. Pobednik trke bio je Portugalac Pimenta (3:28,097) a drugoplasirani Šveđanin Nathel (3:28,678). Kao trećeplasirani Danac Poulsen (3:31,591) veslaće u B finalu sa Lagundžićem u borbi za plasman od 10. do 18. mesta.

-“Bane je pokazao da je tu pred samim svetskih vrhom. Zaostao je pet sekundi za Pimentom, najtrofejnijim svetskim kajakašem. Vozio je sjajnu trku, na svom nivou, zreliju od svih trka ove sezone. Našao se među mlađim takmičarima u polufinalu I uošte u ovoj disciplini. Neka velika imena poput Poulsena, Kirčeva I ostalih su ostala bez finala. Bila je jaka I velika konkurencija gde su svega, po dva takmičara, ušla  A finale direktno, a Branko je može se reći bio nadomak ulaska u A finale. Možemo da budemo zadovoljni njegovim trkama. Čekamo B finale na 1000m i polufinale na 500m”-rezimirao je učinak svog pulena, trener Uroš Pavlović.

Luka Stojkov zauzeo je peto mesto u prvoj polufinalnoj grupi discipline k1 200m. Izveslano vreme 34 sekunde 985 stotinki. Ostvaren plasman dovoljan je bio za B finale i borbu za poziciju od 10. do 18. mesta na Svetskom prvenstvu. U trci je pobedio Španac Garote, bivši prvak Sveta iz Portugalije (2018) sa vremenom 34,186. Drugo mesto osvojio je Gruzijac Kavelašvili (34,274), dok je trećeplasirani bio Portugalac Šantoš (34,334). Sva trojica obezbedila su plasman u A finale.

-“Nakon izbornog takmičenja imali smo nepuna dva meseca da se spremimo za SP. Svi treninzi su protekli u najboljem redu i bez povreda. Veoma sam zadovoljan sa dosada postignutim, plasmanom u B finale i ostvarenim vremenom, jer je konkurencija izuzetno jaka. Ovo je Luki prvo Svetsko prvenstvo na kojem učestvuje i predstvalja Srbiju u jednosedu, pa je plasman u B finale veoma dobar rezultat”-smatra njegov trener Dejan Terzić.

Stojkov će veslati u B finalu svetskog prvenstva u disciplini k1 200m u subotu od 9 časova.

U predpodnevnom delu programa imali smo predstavnike u kvalifikacijama olimpijske discipline k2 500m. Ervin Holpert i Marko Dragosavljević već u prvoj trci na SP u Nemačkoj pokazali su da su posada koja konkuriše za A finale. Prvo mesto u trećoj kvalifikacionoj grupi osvojeno je bez većih poteškoća. Izveslano  vreme 1:29,292 I obezbedjen prolaz u polufinale koje se vesla u subotu od 15,38č. Trener Simo Botlić posle odveslanih kvalifikacija bio je dobro raspoložen:

-“Zadovoljni smo kvalifikacionom trkom, iako smo bili malo napeti u iščekivanju da konačno i mi startujemo na šampionatu uspeli smo da pobedimo u grupi i plasiramo se u polufinale. Polufinale je na programu u subotu posle podne.U grupi imamo nekoliko jakih čamaca iz Evrope sa kojima smo se već odmeravali ove godine. Očekuju se veoma guste polufinalne trke ali mi verujemo da smo konkurentni i da možemo do finala”.

Sutra, na SP u Dusbrugu nas očekuje izuzetno zanimljiv i uzbudljiv dan, nakon koga bi reprezentacija Srbije u kajak sprintu i parakajaku mogla da ostvari i prve norme za Pariz. U borbu za kvote kreću četverci,  muški i ženski, kao i naši predstavnici u parakajaku. Prepodne su na programu polufinalne trke, a popodne se veslaju finala.

Raspored i satnica trka naših predstavnika na SP u Nemačkoj:

Petak 25. avgust 2023. godine

Polufinala

10,05č K1 500m Branko Lagundžić

10,32č KL2 200m Strahinja Bukvić

10:37č KL2 200m Vuk Radovanović

11.30č K4 500m Anastazija Bajuk, Marija Dostanić, Milica Novaković, Dunja Stanojev

11.42č K4 500m Anđelo Džombeta, Marko Novaković, Stefan Vrdoljak, Vladimir Torubarov

Trke iz Duisburga mogu se pratiti putem sledećeg linka uz napomenu da je to moguće realizovati samo uz plaćanje za tu uslugu preko interneta.

Rezultati se  mogu pratiti na sledećoj internet stranici.