Pretposlednjeg dana SP u Nemačkoj, Novakovićeva je veslala A fnale u k1 500m i završila kao četvrtopalsirana. Bedečova je 7. kajakašica planete u neolimpijskoj k1 1000m. Stojkov i Lagnudžić veslali su utešna finala, dok je dvosed Holpert, Dragosavljević izborio, četvto olimpijsko, ukupno peto finale za Srbiju u Duisburgu.

Milica Novaković posle bronze na EP u Poljskoj, četvrta je kajakašica na Svetu u disiplini k1 500m. Kada podvuče crtu prezadovoljna je učinjenim.

-„Čudesno je šta smo napravili ove sezone.Kako smo radili, naravno i sa trudnoćom i sa bebom, možda je to i teže, najteže od svega imati obaveze i ostvariti se kao majka i imati vrhunski rezultat. Ovde je konkurencija bila maksimalna. Nisam sigurna da li sam danas danak za medalju  platila zbog jučerašnjih trka u četvercu. U četvercu sam bila spremna juče na dve trke, ali  je jučerašnji dan bio specifičan, zbog vremenskih prilika i konstantnog odgađanja trka. Ne govorim to kao alibi za to što je danas izostala medalja, ali sam dokazala i sebi i drugima da sam spremna za najveće stvari“-komentarisala je Milica ishod današnjeg finala u olimpijskoj disciplini jednoseda na 500m.

Zlato je osvojila nepobediva novozelandjanka Lisa Karington (1:47,769). Srebro je pripalo Danjkinji Emi Jorgensen (1:49,102), a bronza je otišla u ruke Mađarici Čipeš (1:50,699). Novakovićeva kao četvrta izveslala je trku u vremenu 1:51,328.

-„Nemam dilemu da je urađen veliki posao. Krivo mi je što se tiče četverca što nismo bili u medalji, ali su u pitanju nijanse. Ne želim da to zvuči obećavajuće za narednu sezonu, ali sa ove tačke gledišta, sezona na međunarodnom nivou može da ponese visoku ocenu. Kada pogledam unazad koliko smo bile zajedno, koliko smo nova posada, i koliko smo kratko radile, imamo mnogo prostora za napredak. Samo da nas zdravlje posluži i da glave budu pametne i da nastavimo u tom dobrom ritmu dalje“-iznela je svoje impresije naša najbolja kajakašica.

Kristina Bedeč završila je finale discipline k1 1000m  kao sedma kajakašica na Svetu. Postignuto vreme 4:04,908. Zlato je osvojila Australijanka Bul (3:54,864), srebro je priplao Poljakinji Iskrzjačkoj (3:56,663), dok je bronza pripala Mađarici Rendeši (3:57,556).

Dvosed u sastavu Ervin Holpert, Marko Dragosavljević posle učešča u polufinalu, obezbedio je nastup u A finalu i borbu za normu i odličje. Momci su veslali treće polufinale gde je u cilju bilo 6 čamaca u istoj sekundi. Poredak na kraju: Portugalija (1:29,148), Češka (1:29,210),  Srbija (1:29,378).

-„Veoma teška trka za nas. Možda ne i naša najbolja ali opet smo zadovoljni što smo na tom nivou, da kada i neveslamo najbolju trku u ovakvoj konkurenciji uđemo u A finale i konkurišemo za jedno od mesta koje vodi u Pariz“-bili su prvi utisci trenera naše posade Sime Boltića koji je potom dodao-„Moramo da budemo u finalu među prvih šest posada što praktično znači odlazak na OI. Kroz tri polufinalne trke koje su se veslale danas pokazalo se da očekivanja i prognoze ne igraju nikakvu ulogu i da svaka trka je priča za sebe. Sutra moramo da odveslamo svoju najbolju trku i tek nakon toga možemo da sumiramo utiske i kažemo koliko vredimo. Nije bilo izenenađenja što se tiče posada koje su se našle u finalu. Manje više to je grupa dvoseda koja tokom cele godine odskače i koja pravi guste finalne trke“.

Luka Stojkov učestovao je u B finalu discipline k1 200m. Završio je trku kao peti u cilju sa vremenom 35,696. U generalnom plasmanu 14. je sprinter na Svetu. Naslov svetskog prvaka otišao je ruke Arturas Seje iz Litvanije (35,243). Srebro je osvojio Gruzijac Kavelašvili (35,364) a bronzu Španac Garote (35,380).

-„Zadovoljan sam nastupom na SP. U polufinalu sam uspeo da izveslam svoju najbržu dvestotku u životu. Nedostajalo mi  je malo sreće sa grupom kako bi ušao u  A finale. Ovo je nezaboravno iskustvo za mene. Nastupiti za reprezentaciju na takmičenju ovakvog ranga. Sve ovo će bi biti ozbiljan vetar u leđa za naredne, još uspešnije sezone“-ocenio je svoje učeće na SP u Duisburgu Stojkov.

Branko Lagudžić je pretposlednjeg dana SP u Duisburgu veslao B finale u olimpijskoj discplini k1 1000m. Zauzeo je osmo mesto sa  vremenom 3:36,229. U generalnom plasmanu završava šampionat na 17.poziciji. U velikom finalu zlatnu medalju osvojio je Portugalac Pimenta, srebro je priplao Mađaru Vargi a bronzom se oktio Nemac Thordsen.

-“Od starta sam krenuo jako, možda me je  sustigao umor tokom trke, s ozbirom da u kontinuitetu veslam već četvrti dan.Uspeo sam da dignem finiš. Na kraju osma pozicija ali smo svi bili blizu“-komentarisao je Lagudndžić ishod trke a onda sumirao svoj učinak na SP– „Iz trke u trku je bilo sve bolje. Veoma dobar utisak na takmičenju. Svaka trka je bila po mom mišljenju veoma taktički dobra i ono što je najvažnije, dobro sam se osećao. Ovo je na kraju veliko iskustvo za mene.Kada su u pitanju planovi, želja mi je  da sledeću godinu dočekam što spremnije i pokušam da se okitim medaljom u mlađe seniorskoj kategoriji na svetskim i evropskim takmičenjima naredne godine“.

Sutra je poslednji dan takmičenja u Duisburugu. Holeprt I Dragosavljević biju bitku za novu kvotu za Srbiju u dvosedu  500m. Bedečova vesla A finale na 5000m.

Raspored i satnica trka naših predstavnika na SP u Nemačkoj:

Nedelja 26. avgust 2023. godine

A finala

11:50č K2 500m Ervin Holpert, Marko Dragosavljević

15:05č K1 5000m Kristina Bedeč

Trke iz Duisburga mogu se pratiti putem sledećeg linka uz napomenu da je to moguće realizovati samo uz plaćanje za tu uslugu preko interneta.

Rezultati se  mogu pratiti na sledećem linku.