Juniorska šampionka Evrope u jednosedu i dvosedu na 500 metara, Marija Dostanić zadovolјna je urađenim na prvom delu priprema i naglašava da ove godine pripremni period u Turskoj prolazi bolјe nego što je očekivala.

Prvi deo priprema je jako dobro odrađen. Vreme nas odlično sluzi, samo dva dana su bila malo lošija sa kišom i vetrom, ali uglavnom je jako toplo i povolјno za trening. U teretani je u fokusu bila snaga i izdržlјivost u snazi, dok smo nekoliko puta nedelјno i trčali. Na vodi smo radili na tome da preveslamo što više kilometara i uglavnom su bile dugačke deonice kako bi se napravila dobra podloga za rad u sezoni. Naveslali smo dosta kilometara i sada postepeno krećemo i sa kraćim deonicama što me veoma raduje„, priznaje Marija.

Na pripremama nema mnogo slobodnog vremena, s obzirom da svakodnevni ritam podrazumeva dva do tri treninga.

Prepodne uglavnom radimo glavni trening na vodi, a posle podne bude lakši trening, teretana i trčanje. U slobodno vreme kojeg nema previše najčešće šetamo ili ako je lepo vreme uživamo napolјu na suncu i lepotama Turske„, dodaje Marija.

Dostanićeva, koja je u juniorskoj kategoriji, kao i u konkurenciji mlađih seniorki bila šampionka Evrope u jednosedu i dvosedu na 500 metara, najviše voli treninge na toj deonici.

Najviše volim da radim na vodi deonice koje su približne stazi koju veslam, a to je petsto metara. Trenutno mi jako teško pada da radim kratke deonice jer još uvek nismo u formi za takmičenje. Još uvek mi nedostaje malo brzine i specifičnog rada za takve treninge„, iskrena je Marija.

Naš tim uveliko je ušao u drugu polovinu pripremnog perioda u Antaliji.

U drugom delu priprema počeli smo i sa isporbavanjem grupnih čamaca jer nas na samom početku sezone očekuju dodatne kvalifikacije za Olimpijske igre i mislim da imamo šansu da izborimo dodatne kvote. Osim toga u ovom delu priprema spremamo se i u jednosedima i radimo jače treninge koji podrazumevaju pojačan intenzitet„, objašnjava Dostanićeva.

Sezona pred nama ima gušći raspored i veći broj takmičenja nego standardna sezona.

Kao što sam već rekla, prvo glavno takmičenje će mi biti evropske olimpijske kvalifikacije sredinom maja. U Segedinu imamo još jednu šansu da izborimo olimpijsku kvotu kroz dvosed na 500 metara što bi mi omogućilo da veslam i jednosed i dvosed u Tokiju. Što se tiče konkurencija mlađih seonira, cilј mi je medalјa u jednosedu i dvosedu na 500m na evropskom prvenstvu u Poznanju, ali i na svetskom prvenstvu koje će se sredinom jula održati u Portugalu. Isto tako nadam se i odličnom rezultatu i na seniorskom prvenstvu Evrope u Duisburgu, ali i na svetskom šampionatu u septembru u Kopenhagenu„, otkrila je planove za predstojeću sezonu Marija.

Evropske olimpijske dokvalifikacije veslaće se u Segedinu 12. i 13. maja, pre Svetskog kupa 1.