Nejc Žnidarčić i Ondrej Rolenc, dva od najvećih imena u istoriji veslanja u spustu  predvode sjajnu ekipu za predstoječe svetsko prvenstvo koje se ovog vikenda održava u Augsburgu u Nemačkoj.

Slovenac Žnidarčič juri neverovatnu petu uzastopnu titulu svetskog prvaka u K1 sprintu na divljim vodama i sedmo zlato u ovoj disciplini. Od 2010. Žnidarčiću je samo jednom nedostajala medalja – 2016. godine, kada je završio kao četvrti. Francuz Maksens Baru osvojio je srebro i bronzu na prethodne dva svetska događaja i predstavlja najvećeg izazivača Žnidarčiću. Srbija će imati trojicu predstavnika u disciplini k-1: Marka Marjanovića, Alena Tahirovića i Nevena Kleuta.

U muškom C1 Čeh Ondrej Rolenc će juriti petu titulu svetskog prvaka. Prošle godine je propustio medalju prvi put od 2016, najavio je planove da se povuče, ali se vratio u Augsburg sa ciljem da se vrati na podijum.Jedini naš predstavnik u disciplini c1 biće Pavle Zdravković.

Italijanka Sesilija Panato doputovaće u Augsburg sa dve svetske titule u C1 za žene, 2018. i 2021. Panato je prošle godine završila na trećem mestu u Francuskoj, ali će morati da pobedi Čehinju, aktuelnu svetsku prvakinju Mari Nemcovu, i Francuskinju Lauru Fonten,  osvajačicu srebrne medalje iz 2021.

U ženskom K1, svetska šampionka Lise Vinet iz Francuske suprotstaviće se prošlogodišnjoj srebrnoj medalji Klari Vankovoj iz Češke.

U muškom C2, Čehi Daniel Suchanek i Ondrej Rolenc završili su na trećem mestu prošle godine nakon što su osvojili zlato 2021. Češki i francuski timovi dominirali su u muškom C2 od 2015. godine, a Pjer Trubadi i Hug More će verovatno predvoditi Francusku ovog vikenda nakon što su osvojili srebro i bronza na protekla dva svetska prvenstva.

ICF Svetsko prvenstvo u divljim vodama 2023. počinje u petak i traje do nedelje. Takmičenje će se po drugi put održati na istorijskoj stazi u Augsburgu, koja je bila domaćin prvog olimpijskog takmičenja u kanu slalomu 1972. godine.

Ausburg je prvi put bio domaćin ICF svetskog prvenstva u sprintu na divljim vodama 2011.

Ekskluzivno pokrivanje svih trka može se naći na ICF-ovoj Recast platformi- https://watch.recast.tv/user/8XBy2?referrer=8XBy2