Bratislava je bila domaćin Kongresa Evropske kajakaške federacije, na kome su izabrani potpredsednik, generalni sekretar i dva člana Upravnog odbora. Miroslav Haviar ponovo je izabran za potpredsednika EKA.

Samo nedelju dana nakon što je u Bratislavi održano Svetsko prvenstvo u disciplinama na divljim vodama: slalomu, ekstremnom slalomu i spustu, slovačka prestonica je ponovo bila u centru pažnje kajakaške zajednice. EKA kongres koji je trebalo da bude održan na proleće, ali je odgođen za početak oktobra zbog pandemije doneo je imena novih/starih službenika evropskog kajaka koji će pomoći u oblikovanju našeg sporta u naredne četiri godine.

Slovak Miroslav Haviar nastaviće svoj posao kao potpredsednik EKA. Slično, Branko Lovrić (CRO) ponovo je izabran na mesto generalnog sekretara, a osim toga izabran je i za predstavnika EKA u Upravnom odboru Međunarodne kajakaške federacije. Tamo će se pridružiti predsedniku EKA Albertu Vudsu i članovima odbora čiji mandat prestaje za dve godine – Jovani Stanojević (SRB) i Andreju Jelencu (SLO). Evelina Petrova (BUL) ponovo je imenovana za revizora.

 

FOTO: Nina Jelenc / EKA

Za članove Odbora direktora EKA bile su otvorene dve pozicije. Mađar Peter Karai ponovo je izabran na tu funkciju, dok je Rud Hejselar iz Holandije dobio više glasova od Elene Ishakove (RUS) i Eve Lindmark (SVE) za drugo upražnjeno mesto u Odboru. Hejselar je na tom mestu zamienio svoju sunarodnicu Eli Miler, koja je imenovana za počasnog člana Odbora direktora EKA i dobila posebno priznanje za njen dugogodišnji doprinos evropskom i svetskom kajaku.

Delegati su potvrdili predložene izmene Statuta EKA, ali su bili protiv predloga britanskog saveza u vezi sa dodatnim izmenama dokumenta.

Predstavnici EKA informisali su delegate o razvoju i statusu kajaka u okviru sportskih događaja sa više sportova. Sledeće godine Minhen će biti domaćin Evropskog prvenstva u više sportova, a prvi put će u tom takmičenju biti i kajak sprint kao i parakajak. Sprint trke na programu će biti između 18. i 21. avgusta 2022. Sledeća velika vest je program Evropskih igara 2023. godine. Prvi put u istoriji slalom i ekstremni slalom će biti deo programa, a sada su i organizatori Evropskih igara u Krakovu takođe pokazali interesovanje za izgradnju mesta za održavanje sprinterskih događaja. Međutim, zbog ograničenja, čini se da će staza dopustiti samo udaljenosti do 500 metara. 2023. kanu sprint će takođe biti deo Evropskog letnjeg olimpijskog festivala mladih u Sloveniji.