Kajakaški savez Srbije neugodno je iznenađen odlukom u vezi sa novim programom kajakaških takmičenja za Olimpijske igre u Parizu 2024. godine.

Prema predlogu Upravnog odbora Međunarodne kajakaške federacije na Olimpijskim igrama 2024. godine biće samo 10 disciplina u sprintu umesto dosadašnjih 12. Dva preostala mesta dodelјena su takozvanom „ekstremnom slalomu“.

“Veoma sam zabrinut, pre svega, zbog načina na koji je takva odluka doneta. Neverovatno je da se olimpijski program menja bez prethodnih konsultacija sa bilo kim, niti sa nacionalnim savezima niti takmičarima, već da se cela kajakaška porodica dovede pred svršen čin. Međunarodna kajakaška federacija je i nastala na osnovu takmičenja u sprintu, a ovakva trgovina kvotama i disciplinama na najvećem sportskom takmičenju deluje bezobzirno, neozbilјno i sa sobom potencijalno nosi velike posledice po naš sport”, naglasio je predsednik Kajakaškog saveza Srbije, Mirko Nišović.

Takmičenja u sprintu na poslednja tri svetska prvenstva beleže rekordan broj učesnika, kao i rekordne posete publike. Upravo zbog toga je odluka o smanjenju broja disciplina u sprintu u najmanju ruku nejasna. Takođe, uvrštavanje discipline koja je još uvek praktično nepoznata u olimpijski program, samo dve ipo godine pre kvalifikacija šalјe pogrešnu poruku, pre svega, takmičarima, kao i ostalim zainteresovanim stranama.

“Promena olimpijskog programa samo tri godine pre narednih Igara je neozbilјna i bezobzirna pre svega prema aktivnim takmičarima, ali i prema novim nadama našeg sporta, koji tek treba da se opredele za disciplinu. Takođe je nejasno i kako je moguće da u olimpijski program bude uvrštena disciplina koja još nije dovolјno razvijena niti popularisana u većini članica ICF. S obzirom da još ne znamo konačnan predlog programa za takmičenja u sprintu za Olimpijske igre 2024. godine, nadam se da će oni koji su izabrani da čuvaju naš sport dobro razmisliti pre nego što donesu tako važnu odluku”, izrazio je zabrinutost olimpijski šampion iz 1984. godine.

S obzirom na negativne i emotivne reakcije naših reprezentativaca, ali i najvećih imena našeg sporta iz drugih zemalјa, Kajakaški savez Srbije nada se da će Međunarodna kajakaša fedaracija i Međunarodni olimpijski komitet preispitati takvu odluku i da će ubuduće odluke koje se odnose na budućnost našeg sporta donositi pravovremeno, transparentno i u saradnji sa svima.