Višestruki svetski i evropski šampion, Jozef Dostal, pripreme za narednu sezonu počeo je u Beogradu.

Dostal pripreme za novu sezonu obično počinje u Kaliforniji gde češki tim ima trening kamp. S obzirom na ograničenja u putovanju iz Evropske unije u Sjedinjene Američke Države, zbog čega pre odlaska u Kaliforniju mora da boravi najmanje dve nedelje van takozvane Šengen zone, ove godine je sa partnerom iz dvoseda, Radekom Šloufom, trenerom Karelom Leštinom, dva sparing partnera i fizio terapeutom, doputovao u glavni grad Srbije.

Beograd je bio najbolje rešenje jer nije toliko daleko, vreme je trenutno bolje nego u Češkoj i letovi imaju veoma dobre konekcije za Kaliforniju i San Dijego gde mi idemo – objasnio je Dostal.

FOTO: Nebojša Radović / KSS

Češki reprezentativci upoznati su sa takmičarskim uslovima na Adi Ciganliji s obzirom da su već boravili u Beogradu. Međutim, uslovi za veslanje krajem novembra nešto su drugačiji:

Voda je veoma mirna i mnogo je toplije nego u Češkoj, što je veoma dobro jer vam se ruke ne smrzavaju. Kako mi se dopada ovo jezero… Naporno je, voda je veoma teška sada u jesen. Leti je dosta lakša, brzo se ide i vremena na takmičenju ovde su mnogo bolja. Sada se dosta mučim jer sam prilično težak, u poređenju sa ostalim momcima koji treniraju ovde samnom, ali dajem sve od sebe i nadam se da će se isplatiti – kroz smeh je rekao evropski šampion u jednosedu na 500 metara iz Beograda 2018. godine.

S obzirom na okolnosti trening u Beogradu je drugačije koncipiran u odnosu na standardne pripreme:

Naš dan ovde u Beogradu je nešto drugačiji nego inače. Kada imamo pun trening, onda dva puta dnevno veslamo na vodi i pored toga imamo i jedan trening u teretani ili igramo fudbal. Kada treniramo samo pola dana, imamo dugačak težak trening ujutro i poslepodne smo slobodni. Na primer, ovde smo imali jedan slobodan dan za dve nedelje, a kada je normalan raspored treninga, treniramo tri dana za redom i onda imamo slobodan dan – otkrio je olimpijski vicešampion iz Rija u jednosedu na 1000 metara.

FOTO: Nebojša Radović / KSS

U godini na izmaku vladala je neizvesnost u vezi sa održavanjem takmičenja zbog pandemije virusa korona. Kao i u ostalim sferama života, i u sportu je bilo veoma teško organizovati trening, ali i tempiranje forme.

Glavni problem je bio u martu jer je tada izbila pandemija. Bili smo u Kaliforniji i imali smo veliki broj treninga. Morate da budete koncentrisani na svaki detalj i ja sam pomislio možda će biti Olimpijskih igara, a možda neće, i ne možemo sebi da priuštimo da razmišljamo o bilo čemu drugom osim o treningu tako da sam samo trenirao i pokušavao da se opustim, da idem na pecanje. Mislio sam, ne mogu ništa da uradim u vezi sa tim, i zašto bih se opterećivao – naglasio je Dostal.

Kao i većina sportista i četverostruki svetski i evropski šampion ove godine kao glavni cilj imao je osvajanje medalje u Tokiju. Međutim, po odlaganju Olimpijskih igara, planovi su promenjeni:

Pre nego što smo čuli da će Olimpijske igre biti odložene trenirali smo ignorišući koronu i davali smo sve od sebe da treniramo koliko god je moguće, ali smo istovremeno vodili računa da se ne razbolimo. Kada su Igre odložene vratili smo se u Češku iz Kalifornije gde smo trenirali i tada smo odlučili da promenimo cilj i da nam vrh sezone bude nacionalno prvenstvo Češke, što nije bio veliki problem jer je održano samo dve nedelje pre Olimpijskih igara – dodao je Dostal.

FOTO: Nebojša Radović / KSS

Po završetku priprema u Beogradu, Dostal i njegov tim putuju u Kaliforniju gde će nastaviti pripreme za narednu godinu. Iako je tek počeo sa osnovnim pripremama, trostruki osvajač olimpijskih medalja ne krije cilj za 2021:

Ne bih rekao celog života, ali od kad sam počeo da treniram kajak želim da osvojim olimpijsko zlato. To još nisam uspeo, tako da se nadam da ću uspeti sledeće godine – zaključio je Dostal.

Na Olimpijskim igrama u Londonu Jozef Dostal je osvojio bronzanu medalju u četvercu na 1000 metara. Četiri godine kasnije u Rio de Žaneiru ponovio je uspeh u četvercu, čemu je dodao i srebro u jednosedu na istoj distanci.