Poslednjeg dana Evropskih igara u Krakovu još dve medalje bronzanog sjaja u jednosedima na 500m. Milica Novaković i Marko Dragosavljević su se okotili odličjima i time zaokružili učešče na Evropskom prvenstvu u Poljskoj sa 5 medalja. Posle čeških Račica i 7 medalja na EP ovo je drugi najveći, istorijski uspeh srpskog kajaka. Istovremeno smo oborili rekod i Evropskih igara. U Azerbejdžanu ih je bilo 3 (2015), u Minsku (2019)  smo ostali bez odličja a u Krakov rekordnih pet.

Miroslav Rodić selektor pratio je trke iz Srbije. Njegova prva impesija stala je u dve rečenice.

-„Ovo je fantazija. Najveći optimista ovo nije očekivao“-rekao je selektor reprezentacije u sprintu posle završetka subotnjih finala.

I zaista ovakve rezultate niko nije očekivao. Ispratili smo naše momke i devojke u Krakov bez nekih velikih očekivanja. Četiri godine smo na velikim takmičenjima  bez medalje (Segedin, SP srebro, k1 200m). Pet godina bez medalje na EP-u. I na kraju bajkovite priče kajakaškog sporta u Krakovu, bila je kulminacija svega što smo doživeli u prethodnom periodu. Takmičarima je bilo najteže, na kraju i Savezu. Potcenjivani i ponižavani, na dnu, bez budućnosti za kajak  izdigli smo se kao feniks iz pepala i oduševili. Naši sportisti su vratili veru u sebe, u kajakaški  i srpski sport koji je u Krakov podsetio na najsjanije dane naših uspeha. Praktično smo se vratili tamo gde nam je i mesto u vrh srpskog sporta…

Fenomenalna Milica Novaković osvojila je svoju drugu medalju na EI. Prvu u olimpijskoj disciplini, prvu u k1 500m u svojoj karijeri i na EP-u. Kockice su joj se posložile. Razbila je „maler“ četvrtog mesta koji je kao uklet pratio poslednjih sezona. Popela se na pobedničko postolje i zasluženo slavila. Očigledno da joj je jednogodišnja pauza zbog rodjenja sina Andrije prijala. Suprug Antun kao njen lični trener odradio je odličan posao.  Vratila se na Evropsku kajakašku pozornicu u velikom stilu, sa bronzom na grudima. Juče srebo i sa dve medalje najuspešnija je takmičarka Evropskih igra u našem timu u ženskoj kategoriji.

-„Presrećna sam. Osvojila sam dve medalje na jednom takmičenju u jednosedu. To mi se nije dogodilo u karijeri do sada. Osećam da imam još prostora za napredak i za dobre trke koje na slede. Ovo mi je potvda više da sam na dobrom putu a glavni cilj je Duizbrug i osvajanje olimpijskih normi“-bile su impresije naše prve vedete u ženskom kajaku, neposredno nakon trke.

Ema Joergnsen iz Danske novi je šampion Evrope u k1 500. Bila je trećeplasirana na poslednjem EP-u u Minhenu. Dankinja je preveslala deonicu od pola kilometra za 1 minut 49 sekundi 494 stotinke. Mađarica Alida Gazso je srebna sa 1:49,642, a Milica Novaković je do svoje prve medalje na 500m doveslala sa vremenom 1: 50,892.

Kod muškaraca u jednosedu na 500m smena na tronu. Prošlogodišnjeg  šampiona Evrope Šofa, nasledio je Madjar Varga, osvajač zlatne medalje u A finalu discipline k1 500m u Krakovu. On je deonicu od 500m preveslao u vremenu od 1:36,212. Portugalac Pimenta, bronzani iz Minhena popeo se za stepenicu više, osvajanjem srebrne medalje u Poljskoj sa vremenom 1:37,358. Naš  Marko Dragosavljević je bio bronzani, sa vremenom 1:37,806. Dragosavljeviću je bronza, prva odličje u karijeri u disciplini na 500m na velikim takmičenjima.

-„Ovo je moja druga medalja na Evropskim igrama, prava u karijeri  u jednosedu na 500m na velikom takmičenju. Verovao sam čitav život da sam stvoren kao takmičar za trke na 500m. To je trebalo i dokazati što sam sad uradio“-bila je prva Dragosavljevićeva izjava posle finalne trke.

Dragosavljević je naš jedini predstavnik koji u Poljskoj veslao čak tri discipline. I ima čime da se pohvali: bronzom u olimpijskoj disciplini (k2 500m), bronzom u k1 500m, i četvrtim mestom k1 200m.

Na kraju današnjeg programa bile su finalne trke u miksu na 200m. Naši predstavnici Marija Dostanić i Bojan Zdelar, bili su petoplasirani u B finalu  sa izveslanim vremenom 35 sekudni 956 stotinke što im je donelo plasman na 14 mesto u generalnom poretku. U A finalu u borbi za medalje poredak prve tri prvoplasirane posade bio je sledeći: Portugal, Danska, Nemačka.

U Krakovu je ispisana još jedna stranica istorije kajakaškog sporta, na najlepši mogući način. Podvig u koji je malo ko verovao. Rezultat kome se niko nije nadao. Kompletnom ekipi i stučnom štabu velika zahvalnost za prikazano u Krakovu, učinili su nas ponosnim,jer ćemo ovu Poljsku bajku svi zajedno, dugo pamtiti.