Prvo EKA Evropsko prvenstvo u sezoni  u kanuu na divlјim vodama biće Evropsko prvenstvo u spustu za seniore u Skoplјu (Severna Makedonija), koje počinje danas ceremonijom otvaranja, dok su prva takmičenja zakazana za sredu.

Sportisti iz 18 zemalja boriće se za titule prvaka Evrope u četiri takmičarska  dana, od srede do subote na stazi u  kanjonu Matka na periferiji Skoplјa.

Reprezentaciju Srbije predvođenu selektorom Sretenom Biljićem predstavljaće Marko Marjanović, Alen Tahirović, Neven Kleut (svi k-1)  i Pavle Zdravković (c-1)

EP u spustu donosi nam pojedinačne trke u klasiku koje se veslaju u sredu, timske trke u klasiku koje su programu u četvrtak, sprinterske trke u petak i sprinterske trke (ekipne) u subotu.

Skoplјe je bilo domaćin EP-a u kanuu na divlјim vodama za seniore 2017. godine, redovno su domaćini Evropskog kupa u kanuu na divlјim vodama ECA, a isto mesto je u prošlosti bilo i organizator Evropskog prvenstva u slalomu u kanuu za seniore i juniore/U23.

Ovo će biti 14. izdanje EP-a u kanuu na divlјim vodama, prvo seniorsko evropsko prvenstvo u ovoj disciplini kanua održano je 1997. godine u La Planji u Francuskoj.

Prethodno prvenstvo Starog kontinenta održano je 2021. godine u Saberu u Španiji.

Francuski sporstiti ponovo će biti među favoritima za medalјe, pored čeških, italijanskih, slovenačkih i nemačkih predstavnika. Neki od šampiona sa Evropskog prvenstva 2021. završili su sportsku karijeru, a novi šampioni će biti krunisani u Skoplju.

Rezultate sa EP-a iz Skoplja možete pratiti na sledećem linku: https://siwidata.com/canoe123/live?SessionKey=kosta.2023051700

Video link za prenos trka u petak i subotu možete naći na sledećem linku: https://www.youtube.com/CanoeEurope