Pretposlednjeg dana Evropskog prvenstva u kanuu na divljim vodama ECA 2023. u Skoplju, sportisti su se takmičili u sprinterskim disciplinama i borili se za plasman u  sutrašnje finale. Najuspešniji su bili kajakaši iz Slovenije i Francuske, francuski predstavnici pobedili su u tri discipline, a slovenački u dve. Jedini predstavnik Srbije, Pavle Zdravković, izborio je nastup u finalu kanu jednokleka, dok je ostatak reprezentacije u kajak jednosedu završio tamičenje u kvalifikacijama I sutra ih očekuje nastup u timskoj trci sprint discipline.

Blaž Čof,  Slovenac koji ima visoke ciljeve za sutrašnje finale sprinta, pobedio je u kanuu za muškarce (47,37). Bivši svetski šampion u ovoj disciplini se posle nekoliko godina vratio u takmičenja visokog nivoa. Čof je nadmašio dva francuska kanuista Šarla Feriona i Nikolasa Sotera koji su bili drugi i treći u prvoj vožnji. U konkurenciji 19 takmičara (prva četvorica su išla direktno u finale), srpski reprezentativac Pavle Zdavković  sa vremenom 49,86 plasirao se na 10. poziciju zaostavši za pobednikom trke 2 sekunde 49 stotinki.  U drugoj vožnji Zdravković je značajno popravio rezultat. Stigao je drugoplasirani u cilj sa vremenom 48 sekundi 15 stotinki zaostavši za pobednikom trke, Slovakom Benušem (47,67) 48 stotinki i na taj način obezbedio nastup medju 11 najboljih kanuista starog kontinenta u disciplini sprint.

Maksence Baruh (FRA) koji je ovenčan oreolom prvaka Evrope u klasiku na EP u Severnoj Makedoniji   napravio je dobar iskorak ka dvostrukoj tituli šampiona Evrope. Bio je najbrži u muškim kvalifikacijama u kajaku (42 sekunde, 51 stotinka), završio je stazu 0,03 sekunde ispred svog sunarodnika Luke Baronea (42,54). Treći rezultat u kvalifikacijama postigao  je Slovenac Anže Urankar (42,60), a aktuelni svetski šampion Nejc Žnidarčič (SLO) bio je četvrti (42,95). Naš najbolji spustaš u kajak jednosedu Marko Marjanović u prvoj voznji kvalifikacija bio je 20-ti. Zaostatak za pobednikom trke iznosio je 2 sekunde 44 stotinke, a Marjanović je stazu dugu 350 metara preveslao za 44,95 sekundi. Neven Kleut sa vremenom 45,56 sekundi bio je 31., dok je u konkurenciji 49 takmičara, Alen Tahirović završio prvu kvalifikacionu vožnju na 39. mestu (46,89 sekundi).

I dok je Iz prve kvalifikacione grupe 5 prvoplasiranih tamičara obezbedilo direktan nastup u finalu, ostali su imali popravni u drugoj vožnji gde se tražilo mesto za još 10 sportista. Irac Msnali bio je najbolji sa vremenom 43,12. Najbolje plasirani Srbin u konkurenciji 44 takmičara bio je Marko Marjanović na 16.mestu (44,49). Neven Kleut završio je na 23 poziciji (45,34) dok je Alen Tahirović sa vremenom 47,56 okončao takmičenje sa plasmanom na poziciji broj 38.

Slovenka Ana Šteblaj bila je najbolja u kajakaškim disciplinama. Mlada kajakašica iz Ljubljane osvojila je četvrto mesto na poslednjem seniorskom Evropskom prvenstvu u Saberu, a sada želi da napravi korak napred u Skoplju. Ona je bila 0,32 sekunde brža od Lize Koestle iz Nemačke, dok je češka kajakašica Mari Nemcova postavila treće najbrže vreme dana.

Sesilija Panato, evropska šampionka u klasiku, pronašla je najbrži put  u kanuu za žene. Mlada Italijanka bila je 0,40 sekundi brža od Mari Nemcove iz Češke, dok je njena sestra Alis Panato prošla kroz cilj trećim rezultatom dana.

Sestre Panato, koje su nove šampionke Evrope u klasiku, morale su da se zadovolje sa drugim mestom u C2 kvalifikacijama za žene u sprintu. Margot Beziat i Eve Vitali-Gulbert iz Francuske bile su one koje su imale najbolje vreme  na ovom takmičenju. Zaustavile su stopericu na 52.59. Kristina Novosadova i Karolina Paloudova (CZE) bile su treće.

Francuske kombinacije bile su najbolje u muškim kvalifikacijama kanu dvokleka. Pjer Trubadi i Ig More su postigli najbrže vreme. Njihovi sunarodnici Manoel Rusin i Tnagi Rusin zaostali su na drugom mestu 0,68 sekundi, dok su Česi Matouš Bejer i Matej Vanek završili na trećoj poziciji.

Subota donosi bogat program. Sportisti će se prvo boriti za titule prvaka Evrope u pojedinačnom sprinterskom finalu, a zatim slede masters i timske sprinterske trke.