Posle četiri dana uzbudljivih trka u Severnoj Makedoniji, Evropsko prvenstvo u kajak spustu je završeno. Danas su na programu pojedinačno i ekipno finale sprinta, kao i masters sprint trka. Francuski sportisti su još jednom pokazali odlične nastupe, osvojivši četiri pojedinačne medalje u finalnom danu, preostale dve zlatne medalje u jutarnjem delu programa pripale su Češkoj i Sloveniji. Finalista kanu sprint trke (c-1) Pavle Zdravković zauzeo je osmo mesto, a srpski tim u timskoj trci sprinta (3xk1) bio je šestoplasirani.

Subota je bila puna uzbuđenja u pojedinačnim i ekipnim sprinterskim disciplinama. Kao što se i očekivalo, francuski i slovenački spustaši zauzeli su prve pozicije u finalu sprinta. Francuska je osvojila četiri pojedinačne titule prvaka Evrope zahvaljujući Šarlu Ferionu, Lori Fonten, Pjeru Trubadiju – Igu Moreu i Margo Bezijat – Elzi Gober. Slovenac Anže Urankar osvojio je titulu prvaka Evrope u kajaku za muškarce, dok je Mari Nemcova iz Češke osvojila zlato u finalu kajaka za žene.

U finalu kanua za muškarce Šarl Ferion iz Francuske osvojio je svoju drugu pojedinačnu medalju na šampionatu, posle srebra u klasiku. Stazu na Treski završio je za 46,62, 0,43 sekunde brže od Blaža Čofa iz Slovenije. Bronzana medalja otišla je u Francusku sa Nikolasom Soterom. Naš najbolji kanuista Pavle Zdravković u konkurenciji 12 finalista osvojio je 8. mesto preveslavši zadatu deonicu od 350 metara za 48 sekundi 16 stotinki, napravivši zaostatak za pobednokom trke od 1 sekunde 54 stotinke.

U ekipnoj trci sprinta u konkurenciji 13 reprezentacija, Slovenačka kombinacija bila je najbrža sa vremenom 45 sekudni 21 stotinka. Italijani su bili drugoplasirani dok su Francuzi osvojili bronzanu medalju. “Orlovi” u sastavu Marko Marjanović, Neven Kleut I Alen Tahirović odličnom vožnjom u finalu doveslali su do 6 mesta sa vremenom 47,02 zaostavši za pobednicima trke 2 sekunde 86 stotinki.
Masters je takođe danas imao priliku da se takmiči u sprintu, ali trke nisu bile u zvaničnom programu Evropskog prvenstva. David Piaskovski (GER), Ljubomir Spasikj (MKD) i Sreten Biljić (SRB) osvojili su medalje u starosnoj grupi 35+.

-Zadovoljni smo kada su u pitanju pojedinačne trke u klasiku. Marko Marjanović je bio 10-ti I to je odličan rezultat, rekao bih najbolji naš plasman u seniorskoj konkurenciji u istoriji spusta na EP. Nemožemo biti zadovoljni učinkom u timskoj trci u klasiku. Kada su u pitanju sprinterske trke, reprezentativci su pravili greške što ih je koštalo, a bili su spremni za finale. Pavle Zdravković je možda mogao do medalje ali zahvaljujći greškama to ga je sprečilo da se popne na pobedničko postolje. Što se tiče ekipnog nastupa u sprintu plasman je odličan, ostavili smo iza sebe neke velesile u ovoj disciplini poput Belgije, Velike Britanije i Češke- sabrao je utiske selektor Sreten Biljić nakon četvorodnevnog nastupa naše selekcije u Skoplju.

Spustaši neće imati vremena za predah. U prvoj nedelji juna, od 9. do 11., nademataće se na Svetskom prvenstvu u spustu u Augzburgu (Nemačka), na Olimpijskoj stazi u slalomu u kanuu 1972. godine.