Novi predsednik Evropske kajakaške asocijacije je Francuz Žan Zoungrana, odlučili su delegati 16 redovnog izbornog kongresa kontinentalne kajakaške federacije koji je danas održan u Haniji na Kritu (Grčka). Zoungrana je tajnim glasanjem od 36 prisutnih delegata (46 zemalja evropskog kontinenta su članice EKA) dobio 21 glas, 6 više od dosadašnjeg aktuelnog predsednika Alberta Vudsa koji je se kandidovao za reizbor uz pomoć grčke federacije i to nakon 30 godina presedanja Evropskom kajakaškom asocijacijom.

Novog predsednika EKA kandidovala je francuska federacija čiji je prvi čovek od 2016. godine. On na mesto presedavajućeg kontinentalne asocijacije dolazi i sa pozicije potpredsednika Olimpijskog komiteta Francuske i člana UO Paraolimpijskog komiteta Francuske. Bivši je repezentativac trikolora u slalomu. Albert Vuds posle osnivanja EKA (1993 u Rimu) i tri decenije njenog presedavanja odlazi u zasluženu penziju. Delegati kongresa na kraju uz sve zasluge za razvoj i prosperitet Evropske kajakaške asocijacije, na predlog novoizabranog predsdenika, izbarali su ga za počasnog doživotnog predsednika EKA.

Slovenac Andrej Jelenc kao jedini kandidat za potpredsedika EKA, koji je bio i dosadašnji član UO, dobio je skoro jednoglasno poverenje delegata kongresa za tu funkciju.

Na kongresu EKA birala su se i tri člana UO od šest kandidata. Predstavnica Srbije Jovana Stanojević reizabrana je na mesto u UO EKA i ICF-a sa najvećim brojem glasova. Stanojevićevoj je ovoj drugi mandat a pored mesta u UO EKA, obavlja i funkciju tehničkog delegata za kanu sprint. Pored naše predstavnice u UO reizabrana je i Nemica Manuela Gaven, tehnički delegat u ICF-u za kanu spust. Na kraju novi član UO je i Geir Kvilum, predsednik Norveškog kanu saveza. Bugarka Evelina Petrova, kao jedini kandidat reizabrana je na poziciju EKA revizora.

Nakon završetka kongresa, novi upravni odbor je održao sednicu. Odlučeno je da Segedin 2024. organizuje kombinovano Evropsko prvenstvo u kajak sprintu, parakajaku i SUP-u, a 2026. godine u Segedinu će se održati Evropsko prvenstvo u kajak sprintu za juniore i U23.

Delegat na kongresu EKA održanom u Grčkoj,  ispred našeg Saveza, bio je sekretar Milan Kapelan.