Upravni odbor Saveza na svojoj redovnoj sednici doneo je juče odluku o sastavu reprezentacije na predstojećim Evropskim igrama u Krakovu kada je u pitanju sprint i slalom.

Kroz interne kriterijume koji su postavljeni za ulazak u reprezentativne selekcije za 2023 godinu i nakon izbornih trka koje su realizovane na Kupu Srbije i Svetskom kupu u Segedinu, na predlog sportskog direktora Saveza Slaviše Stajovića, koji je podržao UO, sastav reprzentacije  u sprintu, a na osnovu osvojenih kvota na prošlogodišnje EP u Minhenu, činiće:

ŽENE

k-1 200m Milica Novaković

k-1 500m Milica Novaković

k-2 500m Marija Dostanić, Kristina Bedeč

c-1 200m Tijana Arsić

MUŠKARCI

k-1 200m Marko Dragosavljević

k-1 500m Marko Dragosavljević

k-2 500m Ervin Holpert, Marko Dragosavljević

k-4 500m Anđelo Džombeta, Marko Novaković, Stefan Vrdoljak, Vladimir Torubarov

MIKS

k-2 200m Marija Dostanić, Bojan Zdelar

Evropske igre u Krakovu u sprintu predstavljaju istovremeno i Evopsko prvenstvo za sprint, s tim što se neće veslati discipline na 1000m zbog same specifičnosti staze na kojoj će se realizovati takmičenje (nema dužinu od 1km).

U ženskoj kategoriji četiri devojke predstavljaće Srbiju u četiri discipline (tri kajak, jedan kanu), od čega su dve olimpijske (k-1 500m i k-2 500m) i samo će Milica Novaković biti naš predstavnik u dve trke. Kada su u pitanju muškarci, sedmorica momaka imaju pravo nastupa u Krakovu podeljenih u četiri discipline od čega su dve olimpijske (k-2 500m i k-4 500m). Marko Dragosavljević biće naš predstavnik u tri trke.

U miks disciplini (K2 200m) koja debituje na Evropskim prvenstviima i Evopskim igrama Srbiju će predstavljati Bojan Zdelar i Marija Dostanić kombinacija koja je bila najbolja na izbornom takmičenju u Beogradu, ali na distanci od 500m.

Treneri koji će predvoditi našu selekciju u Krakovu su: Simo Boltić, Antun Novaković i Đurica Levnajić.

Takmičenje u sprintu u Krakovu zakazano je za termin 21-24.06.2023. Učešće če uzeti 350 sportista iz 25 zemalja starog kontinenta koji će takmičiti u 16 disicplina.

Reprezentacija u olimpijskoj  disciplini slalom određena je nakon tri izborne kontrole koje su realizovane u inostranstvu (Tacen, Skoplje i Krakov) u prethodnom periodu. Sastav selekcije u Krakovu činiće Miloš Jevtić, Marko Đorđević i Vuk Bazić. Sva trojica će nastupiti u disciplini kajak jednosed (k1) i timskoj trci (3xk1), predvodjeni trenerom Milanom Đorđevićem.

Poput sprinta Evropske igre u Krakovu biće ujedno i Evopsko prvenstvo u slalomu ali i kontinentale kvalifikacije za odlazak na Olimpijske igre u Pariz 2024. godine (znaće se iz Poljke ko ide na OI u Pariz posle glavnih kvalifikcija SP u Velikoj Britaniji u septembru).

Takmičenje u slalomu u Krakovu i kajak krosu (bivšem ekstremnom slalomu i novoj olimpijskoj disciplini za Pariz)  zakazano je za termin 29.06-02.07.2023. Prijavljeno je 280 sportista iz 28 zemalja koji će se nadmetati u 10 disciplina.