Dvadeset pet klubova učestovalo je na Kupu Srbije koji već po nepisanoj tradiciji predstavlja prvu nacionalnu izbornu kontrolu za sve selekcije. Ovo takmičenje posebno je od velike važnosti za za seniorski sastav koji je prošao prvi filter kvalifikacija za Evropske igre odnosno Evropsko prvenstvo čiji je domaćin  Krakov, u junu ove godine (21-26. jun).

Po dve najbolje posade, sa Kupa Srbije, kada su u pitanju senori odlaze na prvi  Svetski kup u Segedin (11-14.maj) gde pada konačna odluka (bolja posada na SK) o tome ko će predstavljati reprezentaciju na EI i EP u Poljskoj.

Na regatnom centru Beogradske Ade Ciganlije ukupno je veslalo 214 sportista podeljenih u četiri uzrasne kategorije (pioniri, kadeti, juniori i seniori). Ostvareni reuzultati su manje više očekivani. Bilo je i iznenadjenja, ali takmičenje su svojim nastupima i rezultatskim ostvarenjima obeležili Marko Dragosavljević i Milica Novaković.

Posada u sastavu muškog čeverca (k-4 500m)  Džobmeta, Novaković, Vrdoljak, Torubarov nadmašila je kominaciju Holpert, Dragosavljević, Subotić, Lagundžić. Osim trke četveraca prvi dan Kupa Srbije obeležilo je i žensko finale u jednosedu na 500m. Milica Novaković je potvrdila dominaciju u toj disciplini i to nakon jednogodišenje pauze (porodjaj), ubedljivo pobedivši najveću rivalku Mariju Dostanić.

Drugi takmičarski dan obeležila su finalna nadmetanja u dvosedima u obe konkurencije i jednosedu na 500m u muškoj kategoriji. Kod dama kombinacija Novaković,Stanojev bila je bolja od dvoseda Dostanić, Bedeč.  U muškoj konkurenciji najbolji je bio dvosed Holpert, Dragosavljević koji je iza sebe ostavio novosadsku kombinaciju Džobmeta, Torubarov, dok su trećeplasirani bili Vekić, Zdelar. U jednosedu na 500m iznenadjenje je priredio Marko Dragosavljević koji je prvi prošao kroz cilj ostavivši iza sebe Branka Lagundžića i Bojana Zdelara. Kod dama u jednosedu na 200m najbolja je bila Milica Novaković, srebo je osvojila Marija Dostanić a bronzu Anastazija Bajuk.

Bojan Zdelar opravdao je ulogu favorita pobedivši u olimpijskoj disciplni k-1 1000m. Drugoplasirani je bio Ervin Holpert a treći kroz cilj prošao Mihailo Subotić.

Poslednjeg takmičarskog dana na 200m u muškoj konkurenciji  kod seniora najbolji je bio Marko Dragosavljević koji je pobedio u jednosedu ispred Marka Novakovića i Miloša Stojkova.

U  parakajaku u disciplini kl2 jedini predstavnik bio je Vuk Radovanović  (kl2) dok je Strahinje Bukvića  trijumfovao isped   i Miroslava Đorđevića (kl3).

Marija Dostanić i Bojan Zdelar bili su naboljil u miks kombinaciji na 500m. Srmskomitrovačka kombinacija prva je prošla kroz cilj ispred bačkopalanačkog dvoseda Dragosavljević, Stanojev i novosadskog miksa Džombeta, Novaković.

U relativnoj novoj disciplini SUP (veslanje u stojećem položaju na dasci) najbolji u muškoj kategoriji bio je Uroš Pavlović a kod dama Kristina Skalušević.

-„Bio sam pesimista pred početak Kupa. Na samom tamičenju sam video  da ima stvari koje se vraćaju na svoje. Marko Dragosavljević je u odličnoj formi. Drago mi je za veliki povratak Milice Novaković i njenu dominaciju. Možemo sa malo većim optimizom da krenemo ka Svetskom kupu u Segedinu“-na glas razmišlja selektor Miroslav Rodić i dodaje- „Kod juniora smo videli dominaciju dva mlada takmičara Veljka Vještice i Strahinje  Dragosavljevića. Kod juniorki odlična je bila  Katalin Gere. Kada su u pitanu kadeti Ognjen Kramer i Slavica Našagaćin su ostavili sjajan utisak. Lepo je videti novu decu i napredak. Fali nam veća masovnost kod disicpline kanu i generalno u ženskom kajaku“-kontatovao je Rodić.

Kompletne rezultate Kup-a Srbije možete pogledati na sledećem linku Kup Srbije 2023 – Rezultati