Marko Đorđević je drugog dana prvenstva Sveta čiji je domaćin Krakov, veslao kvalifikacije u kategoriji mlađih seniora u disciplini k1 i plasmanom na 64 mesto, posle dve vožnje, oprostio se od daljeg takmičenja.

Naš jedini predstavnik u kategoriji takmičara do 23 godine je u prvoj vožnji od 69 učesnika zauzeo 46 mesto. Od direktnog plasmana u finale delilo ga je 2,6 sekundi (30 prvoplasiranih su ulazili u finale) , a zaostatak za pobednikom prve vožnje iznosio je 16,65 sekundi. Naš predstavnik imao je tri greške na kapijama što ga je koštalo dodatnih šest kaznenih  sekundi pa je u ukupnom zbiru imao vremensko ostvarenje od 97 sekundi, 14 stotinki. Najbrži kvalifikant bio je Čeh Jakub Krejči koji je bez greške odveslao stazu u Krakovu za 80,49 sekundi. Drugo i treće mesto pripalo je Francuskim predstavnicima: Delasusu koji je branilac titule (81,29) i Vitonu (81,33 sekunde).

U drugom nastupu Đorđević je pokvario ustisak iz prve vožnje i na kraju završio kao 34 od 39 takmičara koliko ih je startovalo. Ostvareno vreme vožnje 140,83 sekundi ali ukupnom zbiru sa 52 kaznene sekunde (50 sekundi zbog promašene kapije). Zaostatak za pobednikom trke bio je velikih 57,06 sekundi i čak 50,97 sekudni do mesta koje ga je vodilo u polufinale. Iz druge vožnje u finale je otišlo još 10 takmičara, a pobednik je bio Ukrajinac Oleksandar Fedorenko (84,77).

Marko je odvozao vhrunski drugu vožnju. Pisali su mu 50 sekundi na petoj kapiji a prošao je lepo i bio bi u polufunalu-objašnjava selektor Goran Jovanović šta se desilo i dodaje-Uložili smo žalbu. Istina da je staza detaljno pokrivena kamerama, ali smo čekali skoro sat vremena da sudije izvećaju. Nisu imali jednoglasnu odluku i na kraju je konačno odlučeno da bude 50. Šteta jako mi je žao zbog ovog što se desilo, ali moram da istaknem da neke sudije iz Ukrajine ne gledaju na nas blagonaklono ovde na takmičenju u Poljskoj-zaključio je naš tim lider na takmičenju.

Đorđević je učinkom u Krakovu pokvario i prošlogodišnji plasman na SP održanom u Ivrei kada je u generalnom plasmanu bio 45 mlađi senior na planeti.

Češki veslači ponovo su uživali u takmičarskom danu na vodi na Svetskom prvenstvu za juniore i U23 u slalomu u Krakovu, zabeleživši najbrža vremena u dve od četiri trke održane danas.

Polufinala i finale K1 u kategoriji mlađih seniora veslaće se prekosutra (petak).

U četvrtak se nastavlja prvenstvo kvalifikacijama u pojedinačnim nastupima disciplina za juniore. Sutra  na stazu u Krakovu izlaze naši juniori Vuk Bazić i Petar Radojković u disciplini k1. Kvalifikacije u prvoj vožnji startuju od 8.45 č. Prijavljeno je u junirskoj kategoriji 78 sportista. Radojković će veslati od 9,26, a Bazić od 9,52 časova. Druga vožnja zakazana je za 11,15 časova, a raspored nastupa takmičara odrediće se na osnovu plasmana iz prve trke.

Zvaničan sajt šampionata (veb prenos, rezultati):  https://www.canoeicf.com/canoe-slalom-world-championships/krakow-2023